Kορωνοϊός: Tο Ινστιτούτο Παστέρ διακόπτει το πρόγραμμα ανάπτυξης εμβολίου

Kορωνοϊός: Tο Ινστιτούτο Παστέρ διακόπτει το πρόγραμμα ανάπτυξης εμβολίου

Οι πρώτες δοκιμές έδειξαν πως είναι λιγότερο αποτελεσματιικό απ' ό,τι ήλπιζαν

koronoios-lab-deigma
Το Ινστιτούτο Παστέρ (Institut Pasteur) ανακοίνωσε σήμερα ότι σταματά την ανάπτυξη του κύριου σχεδίου του για ένα εμβόλιο κατά της COVID-19, επειδή οι πρώτες δοκιμές έδειξαν πως είναι λιγότερο αποτελεσματιικό απ' ό,τι ήλπιζε.

Ένας άλλος γαλλικός παράγοντας, το εργαστήριο Sanofi, είχε ανακοινώσει τον Δεκέμβριο πως το εμβόλιό του παρουσιάζει καθυστερήσεις και δεν θα είναι έτοιμο πριν από τα τέλη του 2021, επειδή τα αποτελέσματα δεν ήταν τόσο καλά όσο αναμενόταν.

Στην περίπτωση του εμβολίου του Παστέρ, «η προκληθείσα ανοσοαπόκριση αποδείχθηκε κατώτερη εκείνων που είχαν παρατηρηθεί σε ανθρώπους που είχαν θεραπευθεί από μια φυσική μόλυνση καθώς και εκείνων που είχαν παρατηρηθεί με τα εγκεκριμένα εμβόλια» κατά της COVID-19, εξήγησε το Ινστιτούτο προκειμένου να αιτιολογήσει την απόφασή του να σταματήσει το σχέδιό του.

Το εμβόλιο του Παστέρ χρησιμοποιούσε ως βάση το εμβόλιο κατά της ιλαράς, προσαρμοσμένο ούτως ώστε να καταπολεμά την COVID-19.

Για την παρασκευή και την κυκλοφορία του, το γαλλικό ερευνητικό ινστιτούτο είχε συμπράξει με το φαρμακευτικό εργαστήριο MSD (επωνυμία του αμερικανικού ομίλου Merck εκτός ΗΠΑ και Καναδά).

Πράγματι, το MSD είχε εξαγοράσει πέρυσι την αυστριακή εταιρία βιοτεχνολογίας Themis, με την οποία το Παστέρ εργάζεται εδώ και πολλά χρόνια για την ανάπτυξη διαφόρων εμβολίων, περιλαμβανομένου εκείνου κατά της COVID-19.

Κλείσιμο
Οι δοκιμές φάσης 1 (το πρώτο στάδιο δοκιμών σε ανθρώπους) είχαν ξεκινήσει τον περασμένο Απρίλιο.

Το Παστέρ διευκρίνισε πως θα συνεχίσει τις εργασίες του για άλλα σχέδια εμβολίου κατά της COVID, σε προκαταρκτικό στάδιο ωστόσο.

«Το πρώτο, που χορηγείται από τη μύτη, αναπτύσσεται από κοινού με την εταιρία βιοτεχνολογίας TheraVectys, που προέρχεται από το Institut Pasteur και ειδικεύεται στην επεξεργασία εμβολίων. Το δεύτερο είναι ένα υποψήφιο εμβόλιο με DNA», ανέφερε το Παστέρ.

Αυτά τα δύο σχέδια «είναι σήμερα σε προκλινική φάση», δηλ. κανένα ακόμη δεν έχει δοκιμαστεί σε ανθρώπους.

Εξάλλου, η διακοπή αυτή «δεν θέτει εν αμφιβόλω τη συνέχιση άλλων σχεδίων εμβολιακής έρευνας που πραγματοποιούνται σε σύμπραξη με τις TheraVectys/Merck-MSD», που βασίζονται στο εμβόλιο κατά της ιλαράς, διευκρινίζει το Παστέρ.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, διεξάγονται έρευνες για τη χρήση της τεχνολογίας αυτής εναντίον άλλων μολυσματικών ασθενειών (πυρετός της Λάσα, chikungunya).

Ειδήσεις σήμερα:

Συναγερμός σε γηροκομείο στο Μαρούσι: Πάνω από 40 κρούσματα - Είχαν εμβολιαστεί

Ολοκληρώθηκαν οι διερευνητικές επαφές στην Κωνσταντινούπολη

Ρωσία: Στους -35 βαθμούς Κελσίου εκπαιδεύονται οι στρατιώτες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης