Ρωσία: Μαζικές συλλήψεις στις διαδηλώσεις για την απελευθέρωση του Ναβάλνι

Ρωσία: Μαζικές συλλήψεις στις διαδηλώσεις για την απελευθέρωση του Ναβάλνι

Υποστηρικτές του Ναβάλνι διαδηλώνουν σε δεκάδες πόλεις της χώρας ζητώντας την άμεση απελευθέρωσή του - Πάνω από 900 συλλήψεις, μεταξύ των οποίων και παιδιά - Η αστυνομία προφυλάκισε και τη σύζυγο του Αλεξέι Ναβάλνι, Γιούλια Ναβάλναγια

navalny12
Σε εκατοντάδες συλλήψεις υποστηρικτών του Ρώσου ηγέτη της αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι, προχώρησαν σήμερα οι ρωσικές αρχές.

Αφηφώντας τις πολικές θερμοκρασίες, Ρώσοι διαδηλωτές ξεχύχθηκαν σε δεκάδες πόλεις της χώρας ζητώντας την άμεση απελευθέρωσή του Ναβάλνι.

Ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης κρατείται στις φυλακές της Μόσχας «Ματρόσκαγια Τισινά».


Σύμφωνα με τη ξένα ΜΜΕ, πάνω από  900 ανθρώπους άτομα συνελήφθησαν μέχρι τώρα από την ρωσική αστυνομία στη ρωσική Άπω Ανατολή και τη Σιβηρία.

Κλείσιμο
Μάλιστα, πριν λίγη ώρα, η ρωσική αστυνομία προφυλάκισε τη Γιούλια Ναβάλναγια, σύζυγο του  Αλεξέι Ναβάλνι, σε μία διαδήλωση στη Μόσχα, όπως έγραψε η ίδια στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Instagram, ενώ βρίσκονταν μέσα σε ένα όχημα της αστυνομίας.

Το γύρο του διαδικτύου κάνει το βίντεο με ένα 14χρονο αγόρι στη Μόσχα να συλλαμβάνεται δια της βίας από Ρώσο αστυνομικό. Λίγο πριν την σύλληψή του, το 14χρονο αγόρι είχε μιλήσει στους δημοσιογράφους για την απόφασή του να παραστεί στη σημερινή διαδήλωση: «Μόλις ήρθα να κοιτάξω και να τραβήξω φωτογραφίες. Δεν είμαι εδώ για κανέναν.»  Λίγο αργότερα, ένας αστυνομικός τον άρπαξε από το γιακά. 



Το αγόρι πήγε να του ξεφύγει αλλά τελικά επενέβησαν και άλλοι δύο αστυνομικοί. Το επίμαχο βίντεο έγινε viral στο Διαδίκτυο.

Δεκάδες διαδηλώσεις

Η αστυνομία έχει ανακοινώσει ότι οι διαδηλώσεις υπέρ του Ναβάλνι στη Μόσχα, αλλά και σε δεκάδες άλλες ρωσικές πόλεις είναι παράνομες και έχει προφυλακίσει εκατοντάδες διαδηλωτές.

Αρχικά είχαν προγραμματισθεί συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε 20 πόλεις της Ρωσίας με τους υποστηρικτές του «υπ' αριθμόν 1 εχθρού» του Βλαντιμίρ Πούτιν να εναντιώνονται στην σύλληψή του κατά την επιστροφή του από το Βερολίνο.

Ωστόσο, οι συνεργάτες του Ναβάλνι κάλεσαν τους πολίτες να ξεχυθούν στους δρόμους 90 πόλεων , όπως αναφέρει η εφημερίδα Le Figaro.

Οι πρώτες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα το πρωί στη Ρωσική Άπω Ανατολή και στη Σιβηρία, όπου αρκετές χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους .

Στο Βλαδιβοστόκ, οι διαδηλωτές φώναζαν: «Ελευθερία στον Ναβάλι!», «Ελευθερία στους πολιτικούς κρατουμένους!».



Στη Μόσχα, όπου η κινητοποίηση της αντιπολίτευσης είναι συνήθως ισχυρότερη, οι διαδηλωτές έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση σήμερα το μεσημέρι στην πλατεία Πούσκιν και εν συνεχεία θα διαδηλώσουν σε κεντρικό δρόμο της πρωτεύουσας.

Οι σημερινές συγκεντρώσεις έχουν απαγορευθεί από τις αρχές, για το λόγο αυτό, οι αστυνομικές δυνάμεις σε όλη την Ρωσία βρίσκονται σε επιφυλακή.



Μόνο στη Μόσχα, σύμφωνα με τοπικούς δημοσιογράφους, περισσότεροι από 10.000 διαδηλωτές έχουν κατακλύσει την πλατεία Πούσκιν για να διαδηλώσουν εναντίον του Ρώσου προέδρου
Πολλούς συλληφθέντες μετέφεραν σηκωτούς οι αστυνομικές αρχές για να τους απομακρύνουν.

Έξω από τη Μόσχα όσο και στους δρόμους της Αγίας Πετρούπολης, έχουν αναπτυχθεί Ρώσοι στρατιώτες, ειδικές δυνάμεις και Εθνοφρουροί.

Από τα βίντεο που έχουν ανέβει στα social media, φαίνονται και τεθωρακισμένα οχήματα.

Η αστυνομία συνέλαβε και έθεσε υπό κράτηση τους επικεφαλής των τοπικών επιτελείων του Ναβάλνι και γνωστούς ακτιβιστές.

Στους συλληφθέντες απαγγέλλεται η κατηγορία ότι απευθύνουν εκκλήσεις για συμμετοχή σε συγκεντρώσεις χωρίς τη έγκριση των αρχών.

Η Γενική Εισαγγελία, το υπουργείο Εσωτερικών, η ρυθμιστική αρχή εποπτείας των τηλεπικοινωνιών και το υπουργείο Παιδείας της Ρωσίας έχουν καταδικάσει τις σημερινές διαμαρτυρίες προειδοποιώντας όσους θα συμμετάσχουν ότι κινδυνεύουν να συλληφθούν και να ασκηθεί δίωξη εναντίον τους.



Ειδήσεις σήμερα: 

Ανοίγουν γυμνάσια και λύκεια από την 1η Φεβρουαρίου - Αργούν εστίαση και γυμναστήρια

Διχάζει η βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού: Είναι τελικά πιο θανατηφόρα;

Πώς ο νέος μάνατζερ στον ΕΦΚΑ θα επιχειρήσει να λύσει τον «γόρδιο δεσμό» των εκκρεμών συντάξεων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης