Ιταλία: «Οριακή» η ψήφος εμπιστοσύνης που έλαβε ο Κόντε - Θέλει να διευρύνει την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία

Ιταλία: «Οριακή» η ψήφος εμπιστοσύνης που έλαβε ο Κόντε - Θέλει να διευρύνει την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία

Προχωρά σε διαπραγματεύσεις με μέλη του κινήματος των «Πέντε Αστέρων» και με στελέχη του κόμματος «Ζωντανή Ιταλία» - Η κίνηση θα πρέπει να λάβει έγκριση από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα

conte
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ετοιμάζει, τις ώρες αυτές, το νέο «σχέδιο δράσης του», μετά την χθεσινοβραδυνή ψήφο εμπιστοσύνης που η κυβέρνησή του έλαβε από την Γερουσία της Ρώμης. Η ιταλική κυβέρνηση κέρδισε τη στήριξη 156 γερουσιαστών, αλλά δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία, η οποία απαιτεί 161 ψήφους.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Κόντε θα βασιστεί σε μια άκρως ρεαλιστική στρατηγική: θα προσπαθήσει, δηλαδή να πετύχει, μέσα στις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, τη βαθμιαία διεύρυνση της κοινοβουλευτικής του πλειοψηφίας, πιθανότατα με επαφές και διαπραγματεύσεις με πρώην μέλη των Πέντε Αστέρων που εδώ και καιρό έχουν εγκαταλείψει το κίνημα που ίδρυσε ο Μπέπε Γκρίλο, ή και με κάποια από τα στελέχη του κόμματος του Ματέο Ρέντσι «Ζωντανή Ιταλία».

Θα πρέπει να διαπιστωθεί, βέβαια, κατά πόσον η προοπτική αυτή ικανοποιεί τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος αναμένεται να δεχθεί, για αναλυτική συνομιλία, τον Ιταλό πρωθυπουργό. Πρέπει να ληφθεί υπόψη, μάλιστα, ότι ο Ματαρέλα, σύμφωνα με τον Τύπο, είχε ζητήσει από τον Κόντε να καταφέρει να εξασφαλίσει μια όσο γίνεται πιο σαφή στήριξη από συμπαγείς κοινοβουλευτικές ομάδες, και όχι από μεμονωμένους γερουσιαστές.

Το μόνο βέβαιο, πάντως, είναι ότι δεν υπάρχει μεγάλο περιθώριο για ενδεχόμενη αλλαγή πορείας πλεύσης. Διότι τυχόν πρόωρες βουλευτικές εκλογές μπορούν να προκηρυχθούν μόνον μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο: τον Ιούλιο αρχίζει το τελευταίο εξάμηνο της θητείας του Ιταλού προέδρου της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα και, μέχρι την εκλογή του διαδόχου του, το Σύνταγμα της χώρας δεν επιτρέπει διάλυση του κοινοβουλίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα

Στον εισαγγελέα σήμερα για κατάθεση η Μπεκατώρου – Πού στοχεύει η εισαγγελική έρευνα

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: «Αυλαία» με πάνω από 725.000 αιτήσεις για 1,5 δισ. ευρώ

Πότε θα ανοίξουν σχολεία, εστίαση και ταξίδια – Σενάρια και «αγκάθια» για την εστίαση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης