Κορωνοϊός - «Γκάζια» στην Pfizer για το εμβόλιο: «Αργός» ο ρυθμός παράδοσης - Προβληματισμός σε Λονδίνο και Βρυξέλλες

Κορωνοϊός - «Γκάζια» στην Pfizer για το εμβόλιο: «Αργός» ο ρυθμός παράδοσης - Προβληματισμός σε Λονδίνο και Βρυξέλλες

Πέφτει ο ρυθμός προμήθειας, πέφτει και ο αριθμός εμβολιασμών - «Πιέσεις» Μητσοτάκη στην Σύνοδο Κορυφής για αύξηση των δόσεων και έγκριση του σκευάσματος της AstaZeneca

emvoliasmos-54
Προβληματισμός φαίνεται πως επικρατεί στην Ευρώπη από τον ρυθμό παράδοσης των εμβολίων, ο οποίος όχι μόνο παραμένει σε χαμηλά επίπεδα αλλά ακολουθεί και φθίνουσα πορεία, επηρεάζοντας άμεσα και τον ρυθμό εμβολιασμού στα κράτη μέλη.

Οι Times σε κείμενό τους μάλιστα αποκαλύπτουν πως οι αρμόδιοι υπουργοί της Ένωσης βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού αφού ο αριθμός των δόσεων που παραδόθηκαν από την Pfizer έπεσε για τρίτη συνεχόμενη ημέρα. Πηγή που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα, αναφέρει πως «θα είναι πολύ οριακή κατάσταση» με τον προβληματισμό να είναι διάχυτος τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στο Λονδίνο.

Η εταιρεία ωστόσο έχει δηλώσει πως γι' αυτόν τον μήνα η προμήθεια των εμβολίων θα είναι χαμηλότερη, ωστόσο αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τον επόμενο, μετά και την αναβάθμιση του εργοστασίου της στο Βέλγιο.

Για την Μεγάλη Βρετανία συγκεκριμένα, ο αριθμός των πολιτών που εμβολιάστηκε έπεσε στους 204.000 από 324.000 την περασμένη Παρασκευή. Δείτε τον αριθμό των εμβολιασμών στην Μεγάλη Βρετανία σύμφωνα με την Daily Mail.
vretania-emvoliasmos-5
Το θέμα, ωστόσο έχει απασχολήσει και την Αθήνα, αφού, λόγω, τόσο της μικρότερης παραγωγής της Pfizer όσο και της καθυστέρησης έγκρισης άλλων εμβολίων, ο εμβολιασμός προχωρά ικανοποιητικά, όχι όμως, βάσει του αρχικού σχεδιασμού.

Κλείσιμο
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης αναμένεται, εκτός του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού, να θίξει και την ανάγκη ενεργοποίησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς δύο κατευθύνσεις:

  • Την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη έγκριση άλλων εμβολίων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, με πρώτο το εμβόλιο της AstraZeneca και,
  • Την άσκηση πίεσης προς την Pfizer ώστε να επιταχυνθεί η παραγωγή και η εταιρεία να είναι απολύτως συνεπής στις δόσεις που έχει δεσμευτεί να παραδώσει σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες εντός του πρώτου τριμήνου του 2021.

Υπενθυμίζεται άλλωστε πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθιξε τα εν λόγω ζητήματα και στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών των χωρών του COVID-19 Management Group.

Οι ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για την επιδημιολογική πορεία στις χώρες τους, καθώς και για την πορεία των εμβολιασμών, η οποία συμφώνησαν ότι είναι ένα μεγάλο και δύσκολο από τεχνική άποψη εγχείρημα. «Οι εμβολιασμοί πρέπει να προχωρήσουν πιο γρήγορα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν στην έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca και των υπόλοιπων εταιρειών. Οι Ευρωπαίοι συμμετέχοντες, εξάλλου, μοιράστηκαν την ανησυχία τους για την μικρή διαθεσιμότητα των εμβολίων σε αυτή τη φάση και υπογράμμισαν ότι η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί πιο γρήγορα σε αυτό το επίπεδο.


Ειδήσεις σήμερα

Στον εισαγγελέα σήμερα για κατάθεση η Μπεκατώρου - Πού στοχεύει η εισαγγελική έρευνα

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: «Αυλαία» με πάνω από 725.000 αιτήσεις για 1,5 δισ. ευρώ

Πότε θα ανοίξουν σχολεία, εστίαση και ταξίδια - Σενάρια και «αγκάθια» για την εστίαση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης