ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν κάνει πρόβα ορκωμοσίας - Ο Τραμπ ετοιμάζει βαλίτσες για Φλόριντα

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν κάνει πρόβα ορκωμοσίας - Ο Τραμπ ετοιμάζει βαλίτσες για Φλόριντα

Πυρετώδεις οι προετοιμασίες για την «αλλαγή σκυτάλης» - «Φρούριο» η Ουάσινγκτον - Σε ιστορικό χαμηλό η δημοτικότητα του ζεύγους Τραμπ - Οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει ο νέος πρόεδρος

USA-ΙNAUGURATION-2
Ζήτημα ωρών είναι πλέον η αλλαγή της εξουσίας στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Ενόσω ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται αύριο να ορκιστεί και να μεταβεί και επισήμως ως ο 46ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών στον Λευκό Οίκο, μία νευρικότητα κυριαρχεί στο επιτελείο του. Υπάρχει διάχυτος φόβος για όλα εκείνα που πιθανολογούν ότι θα αφήσει πίσω της η κυβέρνηση Τραμπ.

Ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με την πανδημία και τις επιπτώσεις αυτής. Ο Μπάιντεν αναμένεται να κληρονομήσει ένα έθνος που θρηνεί εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανούς που έχασαν τη ζωή τους από τον ιό, ένα σύστημα υγειονομικής περίθαλψης που λυγίζει κάτω από την πίεση και τις νέες παραλλαγές της νόσου που εμφανίζονται ανά τον πλανήτη. Προκλήσεις θα παρουσιάσει και η μαζική διαδικασία χορήγησης του εμβολίου. Εξάλλου, μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει και τα απαραίτητα βήματα, ώστε να πειστεί μερίδα του κόσμου. Αν προσθέσει κανείς την έλλειψη πλήρους συνεργασίας και διαφάνειας από την απερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ, ο Μπάιντεν έχει να αντιμετωπίσει με το καλημέρα σας ένα εκρηκτικό μείγμα.

Εν τω μεταξύ, το ζεύγος Τραμπ περνάει τις τελευταίες ώρες του στην αμερικανική πρωτεύουσα. Αύριο το πρωί (11:00 ώρα τοπική) θα πετάξουν για τελευταία φορά με το προεδρικό αεροσκάφος Air Force One με κατεύθυνση την Φλόριντα και το θέρετρο των 126 δωματίων «Mar-a-Lago». Λίγες ώρες αργότερα λήγει η πρόσβασή του στο προεδρικό αεροσκάφος. Η αστυνομία του Παλμ Μπιτς προειδοποίησε τους κατοίκους της περιοχής ότι οι Μυστικές Υπηρεσίες «ίσως κλείσουν τους δρόμους πλησίον του ξενοδοχείου» απο αύριο και για αρκετές ημέρες.

Ο Τραμπ ολοκληρώνει την θητεία του με τη δημοτικότητά του να βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας Gallup μόλις το 34% των Αμερικανών εκφράζει θετική γνώμη για τα πεπραγμένα του. Η έρευνα διενεργήθηκε από την 4η ως τη 15η Ιανουαρίου σε δείγμα 1.023 ενηλίκων.

Τα βλέμματα όλων στρέφονται πια και στην τελετή ορκωμοσίας. Όπως είναι φυσικό, οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις. Στο κόκκινο, όμως, βρίσκεται και το επίπεδο συναγερμού, με τα μέτρα να είναι δρακόντεια. Μεταλλικοί φράκτες, τσιμεντένια μπλοκ και φορτηγά πολλών τόνων έχουν τοποθετηθεί σε κεντρικούς δρόμους και κτίρια, ώστε να εμποδίζουν την έλευση αυτοκινήτων.

Η ορκωμοσία, η οποία θα προαγματοποιηθεί στην εξωτερική δυτική πλευρά του Καπιτωλίου θα μεταδοθεί ζωντανά από την τηλεόραση και τα δικτυα ABC, CBS, NBC, CNN και MSNBC, όπως και από το YouTube της επιτροπής ορκωμοσίας. Παρουσιαστής της θα είναι ο Τομ Χανκς και καλεσμένοι θα είναι οι Τζον Μπον Τζόβι, Τζάστιν Τίμπερλεϊκ, Black Pumas, Ντέμι Λοβάτο και άλλοι δημοφιλείς καλλιτέχνες. Η συμμετοχή αυτών φαίνεται να έχει ενοχλήσει τον απερχόμενο πρόεδρο. Και αυτό επειδή τέσσερα χρόνια πριν, στη δική του ορκωμοσία, του είχαν γυρίσει την πλάτη οι περισσότεροι καλλιτέχνες, στους οποίους είχε στραφεί.

Η πικρία του στρέφεται και στους συνεργάτες που δεν τον υπερασπίστηκαν, στους Ρεπουμπλικανούς που τον πρόδωσαν και στις εκλογές που κάποιοι υποτίθεται ότι του στέρησαν. Αυτά, εμφανίζεται να λέει σύμφωνα με αξιωματούχους ακόμα και τις τελευταίες ώρες του στο αξίωμα.

Η δυσφορία που τον έχει κατακλύσει είναι και ο λόγος που δεν βιντεοσκόπησε το παραδοσιακό αποχαιρετιστήριο μήνυμα προς τον αμερικανικό λαό. Αντιθέτως, δόθηκε στη δημοσιότητα το αντίστοιχο βίντεο της συζύγου του και προσεχώς τέως πρώτης κυρίας. Διαρκεί έξι λεπτά. Η Μελάνια αναφέρεται στον σύζυγό της, αλλά κυρίως αποτίει φόρο τιμής στις οικογένειες των Αμερικανών στρατιωτικών, τους εργαζόμενους στην υγεία που είναι αντιμέτωποι με την πανδημία του κοροναϊού και σε όσους βοηθούν τοξικομανείς.

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: Συναγερμός για δύο «ορφανά» κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης

Ορκωμοσία Μπάιντεν: «Φρούριο» η Ουάσινγκτον με 25.000 Εθνοφρουρούς «έτοιμους για όλα»

Μέσα στον κρυφό παράδεισο του Θανάση Ευθυμιάδη - Φωτογραφίες 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης