Φρίντριχ Μερτς και Άρμιν Λάσετ οι δύο μονομάχοι για την διαδοχή της Μέρκελ στο CDU

Φρίντριχ Μερτς και Άρμιν Λάσετ οι δύο μονομάχοι για την διαδοχή της Μέρκελ στο CDU

Εκτός κούρσας ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν μετά την πρώτη ψηφοφορία - Οι μνηστήρες που διεκδικούν να είναι οι συνεχιστές της Μέρκελ

mertz-laset-germania-cdu-5
Ο Άρμιν Λάσετ και ο Φρίντριχ Μερτς είναι οι δύο υποψήφιοι για την ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος οι οποίοι πέρασαν στον β' γύρο, καθώς κανείς εκ των τριών υποψηφίων δεν συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία κατά την πρώτη ψηφοφορία.

Ο Φρίντριχ Μερτς κέρδισε 385 ψήφους, ο Άρμιν Λάσετ 380 και ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν 224.

Νωρίτερα, ο Φρίντριχ Μερτς, μιλώντας στο συνέδριο είπε πως «πρέπει να αγωνιστούμε για την πλειοψηφία του κέντρου» και υποσχέθηκε λύσεις για την εποχή μετά τον κορωνοϊό, προσπαθώντας να τονώσει την αισιοδοξία των πολιτών για το αύριο. Ο κορωνοϊός μας έδειξε πόσο γρήγορα μπορεί να χαθεί η κανονικότητα, δήλωσε ο κ. Μερτς, αλλά συνέχισε: «Ο κόσμος δεν θα τελειώσει αύριο. Μπορούμε να το λύσουμε». Ανέδειξε δε την κλιματική αλλαγή ως την μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής, η οποία ωστόσο, όπως είπε, μπορεί να αντιμετωπιστεί με την τεχνολογία και την συνεργασία όλων, χωρίς να χάσουμε την ελευθερία μας.

Ο κ. Μερτς υπέδειξε την δημιουργία του εμβολίου για τον κορωνοϊό από γερμανική εταιρία ως παράδειγμα των δυνατοτήτων της «Γερμανίας της καινοτομίας», σημειώνοντας παράλληλα ότι η οικονομική επιτυχία δεν είναι το παν, καθώς χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. «Είναι όλο και πιο δύσκολο να πετύχει κανείς συμβιβασμούς, συναινέσεις, μέτρο, κέντρο», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε επανειλημμένα ότι θα επιδιώξει να υπερασπιστεί το κέντρο.

Απέρριψε μάλιστα κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), σε οποιοδήποτε επίπεδο. «Μία ψήφος στην AfD είναι μισή ψήφος για συνασπισμό SPD, Πρασίνων και Αριστεράς», προειδοποίησε, ενώ εξήγησε ότι οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι είναι αντίπαλοι, αλλά όχι εχθροί, με τους οποίους θα πρέπει να συζητήσουμε, «με σεβασμό». «Σας καλώ να ξεκινήσουμε σήμερα μαζί. Δεν θα το κάνω εύκολο ούτε για μένα ούτε για σας», είπε κλείνοντας την ομιλία του ο Φρίντριχ Μερτς.

Από την πλευρά του, ο  Άρμιν Λάσετ εμφανίστηκε ως εγγυητής της συνέχειας. «Η φήμη της Μέρκελ μπορεί να συνοψιστεί σε μία λέξη: εμπιστοσύνη», τόνισε ο κ. Λάσετ και πρόσθεσε ότι «θα κερδίσουμε μόνο αν παραμείνουμε στο κέντρο», προειδοποιώντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει εκσυγχρονισμός με συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων-Αριστεράς και δείχνοντας το παράδειγμα των ΗΠΑ σχετικά με τον κίνδυνο μια χώρα να οδηγηθεί στην πόλωση.

Κλείσιμο
Επισήμανε ακόμη την συμμαχία του με τον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν, ο οποίος θα είναι υποψήφιος για μια θέση αντιπροέδρου του CDU και ζήτησε περισσότερες γυναίκες σε όλα τα πόστα, όχι μόνο στην κορυφή. «Ο αρχηγός του κόμματος ή ο καγκελάριος δεν είναι ο διευθύνων σύμβουλος μια εταιρίας, αλλά ο καπετάνιος μιας ομάδας. Και η χώρα χρειάζεται έναν καπετάνιο που θα ενώσει», συνέχισε ο κ. Λάσετ, σε μια έμμεση αιχμή προς τον αντίπαλό του, Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος επέστρεψε στην πολιτική έπειτα από καριέρα σε μεγάλες εταιρίες, ενώ θεωρείται, γενικά, συντηρητικότερος.

Ειδήσεις σήμερα

Σε πλήρη εξέλιξη η κακοκαιρία «Λέανδρος»: Χιόνι και κρύο στην Κεντρική Ελλάδα - Χιονίζει και στα ορεινά της Αττικής

Στον εισαγγελέα σήμερα τα δύο ανήλικα αδέλφια δράστες της επίθεσης στο μετρό

Σοφία Μπεκατώρου: Οργή στο twitter για το «εμείς δεν ξέραμε» της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης