Εισβολή στο Καπιτώλιο: Στο μικροσκόπιο και η «χλιαρή» αντίδραση της Αστυνομίας

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Στο μικροσκόπιο και η «χλιαρή» αντίδραση της Αστυνομίας

Την 1η Ιουνίου στη διαδήλωση του κινήματος Black Lives Matter είχε επιστρατευτεί σύσσωμη η αστυνομία της Ουάσιγκτον, ομοσπονδιακοί αστυνομικοί, ελικόπτερα και 5.000 άνδρες και γυναίκες της εθνοφρουράς - Guardian και New York Times συγκρίνουν τα δύο γεγονότα και φωτίζουν την εξωφρενικά διαφορετική αντίδραση των αρχών ασφαλείας 

capitol-army-arthro
Την Τετάρτη μια μικρή μόνο δύναμη της αστυνομίας αναπτύχθηκε για να παρεμποδίσει τους ταραχοποιούς υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ. Τον περασμένο Ιούνιο, κατά τη διάρκεια ειρηνικής διαδήλωσης μελών του κινήματος Black Lives Matter (BLM) (οι μαύρες ζωές έχουν αξία), μια πολύ διαφορετική σκηνή ξεδιπλώθηκε στην ίδια πόλη.

Η βρετανική εφημερίδα Guardian και η αμερικανική New York Times, παρουσιάζουν την εξωφρενικά διαφορετική αντίδραση των αρχών ασφαλείας ανάμεσα στις δύο αυτές πράξεις που έλαβαν χώρα στην αμερικανική πρωτεύουσα σε χρονικό διάστημα λίγων μηνών.

Το απόγευμα της Τετάρτης (τοπική ώρα), οι υποστηρικτές του Τραμπ συγκεντρώθηκαν κατά μήκος ενός οδοφράγματος της αστυνομίας έξω από τα δυτικά σκαλιά του Καπιτωλίου, και πολλοί σύντομα κατάφεραν να φτάσουν στα σκαλιά του κυρίως κτηρίου. Η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα, αλλά σύντομα ο όχλος έφθασε μέσα στο κτήριο, καθώς κάποιοι εκ των υποστηρικτών του Τραμπ κατάφεραν να σπάσουν μερικά παράθυρα. Ελάχιστοι άνδρες ασφαλείας έκλεισαν τις πόρτες της αίθουσας συνεδριάσεων και κάποιοι εξ αυτών τράβηξαν τα όπλα τους. Στους βουλευτές δόθηκαν αντιασφυξιογόνες μάσκες και φυγαδεύτηκαν μέσω των χαμηλότερων ορόφων του Καπιτωλίου. Μερικοί από τους εισβολείς συνελήφθησαν έξω από την αίθουσα της Βουλής. Η αστυνομία κατάσχεσε πέντε όπλα και συνέλαβε τουλάχιστον 13 άτομα, ενώ δεκάδες άλλα αφέθηκαν ελεύθεροι.

Το πλήθος των διαδηλωτών του κινήματος Black Lives Matter έξω από τον Λευκό Οίκο την 1η Ιουνίου βρισκόταν ένα τετράγωνο μακριά από το κτήριο και δεν προσπάθησε να παραβιάσει την ασφάλειά του. Ήταν ως επί το πλείστον μαύροι Αμερικανοί και για την αντιμετώπισή τους είχε επιστρατευτεί σύσσωμη η αστυνομία της Ουάσιγκτον, ομοσπονδιακοί αστυνομικοί και 5.000 άνδρες και γυναίκες της εθνοφρουράς. Ένα ελικόπτερο της αστυνομίας πετούσες ελάχιστα μέτρα ψηλότερα από τους διαδηλωτές, ενώ επιστρατεύτηκαν ακόμα και έφιπποι αστυνομικοί. Ένας αξιωματικός της εθνικής φρουράς παραδέχτηκε αργότερα ότι υπήρχε «υπερβολική χρήση βίας».

Τα γεγονότα στο πάρκο Λαφαγιέτ τον Ιούνιο του 2020 αντιπροσώπευαν μια καθοριστική στιγμή της προεδρίας του Τραμπ. Το ίδιο ισχύει και για την 6η Ιανουαρίου 2021. Ο όχλος που έπληξε την έδρα της δημοκρατίας των ΗΠΑ την Τετάρτη είχε μιλήσει ανοιχτά για ένα τέτοιο σχέδιο, σκόπευε ρητά να ανατρέψει το αποτέλεσμα δίκαιων και ελεύθερων εκλογών και ορισμένοι είχαν υπαινιχθεί ότι θα μπορούσαν να φέρουν και όπλα. Ήταν σχεδόν όλοι λευκοί, οι περισσότεροι υπερασπιστές της φυλετικής κυριαρχίας των λευκών και όμως οι ελάχιστοι αστυνομικοί υποχώρησαν απέναντι τους.

Παραμένει άγνωστο, αναφέρει ο Guardian,γιατί δεν υπήρχε μεγαλύτερη αστυνομική δύναμη μπροστά από το Καπιτώλιο, δεδομένου ότι ήταν γνωστά τα σχέδια των υποστηρικτών του Τραμπ. Το καλοκαίρι, η εθνική φρουρά από πολλές πολιτείες ανέπτυξε τεθωρακισμένα οχήματα στους δρόμους της Ουάσινγκτον και οι άνδρες και οι γυναίκες των αρχών ασφαλείας εμφανίστηκαν πλήρως εξοπλισμένοι απέναντι στους διαδηλωτές που ζητούσαν την τήρηση του νόμου και τον τερματισμό της ατιμωρησίας για την δολοφονία μαύρων Αμερικανών από την αστυνομία.

Κλείσιμο
Στα χθεσινά γεγονότα χρειάστηκε να απευθύνει έκκληση για ανάπτυξη μελών της εθνοφρουράς ο Δήμαρχος της Ουάσινγκτον και πάλι αναπτύχθηκαν μόλις 340 εθνοφρουροί, εκ των οποίων 115 συνέβαλαν στην ομαλή κυκλοφορία στην πόλη. Η μεγαλύτερη διαφορά ήταν ότι στα γεγονότα της Τετάρτης 6 Ιανουαρίου ήταν ο ίδιος ο πρόεδρος Τραμπ που αρνήθηκε να στείλει δυνάμεις εναντίον των υποστηρικτών του. Οι New York Times ανέφεραν ότι αρνήθηκε να καλέσει την εθνοφρουρά και τελικά χρειάστηκε να επέμβει ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Κρίστοφερ Μίλερ.

Ειδήσεις σήμερα: 

Βοήθησαν αστυνομικοί στην εισβολή στο Καπιτωλίο; - Βίντεο δείχνει να ανοίγουν τα κιγκλιδώματα!

Η Γερουσία επικυρώνει το αποτέλεσμα των εκλογών - Σε εξέλιξη η συνεδρίαση - Δείτε live

Φώτα: Κραυγή αγωνίας από τους επιστήμονες για τα «ιερά παρατράγουδα»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης