Εισβολή στο Καπιτώλιο: Μέχρι πού θα φτάσει ο Τραμπ - Ζητούν άμεση καθαίρεσή του

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Μέχρι πού θα φτάσει ο Τραμπ - Ζητούν άμεση καθαίρεσή του

Ο αντιπρόεδρός Μάικ Πενς και ο υπουργός Εξωτερικών Μαικ Πομπέο διαχώρισαν την θέση τους - Επιστολή στον Πενς από Δημοκρατικούς: «Είναι ψυχικά άρρωστος» - Και η χθεσινή ομιλία του ξεχείλιζε μίσος - Facebook και Twitter μπλόκαραν τους λογαριασμούς Τραμπ

trump
Η εισβολή των οπαδών του στο Καπιτώλιο εκδηλώθηκε λίγο μετά από τη γεμάτη ένταση και οξύτητα ομιλία του έξω από τον Λευκό Οίκο. Όταν όμως οι φανατικοί και μαχόμενοι υποστηρικτές του είχαν ήδη εισβάλει στο Καπιτώλιο, ο Ντόναλντ Τραμπ απηύθυνε μέσω Twitter έκκληση για ειρηνική διευθέτηση της πρωτοφανούς, για τα δεδομένα των ΗΠΑ, αναταραχής.

Συνεχίζοντας στον ίδιο αλλοπρόσαλλο τρόπο διακυβέρνησης και απεύθυνσης στον αμερικανικό λαό, όπως έκανε σε όλη τη διάρκεια της πολιτικής του διαδρομής, ο Τραμπ φαίνεται πως προσπαθεί εκ των υστέρων να κατασβέσει την πυρκαγιά που ο ίδιος προκάλεσε. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι ΗΠΑ διχάζονται, όχι μόνο ανάμεσα σε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους -εφόσον ακόμη και η παράταξη του Τραμπ, οι Ρεπουμπλικάνοι, είναι και αυτοί εσωτερικά διχασμένοι.

Ο διχασμός που προκάλεσε ο Ντόναλντ Τραμπ εντοπίζεται μεταξύ αυτών οι οποίοι φρίττουν στην ιδέα ότι αμφισβητείται το σύνταγμα μόνο και μόνο επειδή ο Τραμπ αρνείται να αποδεχθεί την ήττα, και σε εκείνους που δηλώνουν τυφλή πίστη και αφοσίωση στον απερχόμενο (;) Πλανητάρχη, φτάνοντας να αμφισβητούν το σύνταγμα και τις εκλογές.

Ο αντιπρόεδρός Μάικ Πενς και ο υπουργός Εξωτερικών Μαικ Πομπέο διαχώρισαν την θέση τους. Παρά τις δημόσιες εκκλήσεις Τραμπ, ο Μάικ Πενς αρνήθηκε να μην αναγνωρίσει τη νίκη Μπάιντεν, ενώ εξέφρασε την οργή του για τα επεισόδια και την υποτιθέμενη νίκη Τραμπ. «Δεν νικήσατε», είπε. Ο Πομπέο επίσης στράφηκε κατά του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς καταδίκασε την εισβολή των διαδηλωτών στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι η Αμερική είναι καλύτερη από αυτό που είδαμε σήμερα. Οι Δημοκρατικοί ζητούν την άμεση καθαίρεση Τραμπ, με την ενεργοποίηση της 25ης τροπολογίας του Συντάγματος. Ο Γενικός Εισαγγελέας της Κολούμπια ζήτησε από τον αντιπρόεδρο να συγκαλέσει το υπουργικό συμβούλιο, αποπέμποντας τον Τραμπ, λίγες ημέρες πριν και την τυπική λήξη της θητείας του.

Κλείσιμο
Δύο εβδομάδες πριν κληθεί να παραδώσει τα κλειδιά του Λευκού Οίκου στον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, τον Τζο Μπάιντεν, ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να τα παίξει όλα για όλα, χρησιμοποιώντας ως έσχατο όπλο κατά της απομάκρυνσής του από την προεδρία τον ίδιο τον αμερικανικό λαό.

«Δεν πρόκειται να παραδεχτούμε ποτέ ότι χάσαμε τις εκλογές» είπε απερίφραστα ο Τραμπ στην ομιλία του, η οποία ήταν ξέχειλη από μίσος για τα ΜΜΕ και, γενικότερα, οποιονδήποτε τολμά να τον επικρίνει. Η ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ έγινε περίπου μία ώρα πριν αρχίσει η συνεδρίαση του Κογκρέσου, για την επικύρωση του εκλογικού αποτελέσματος. Και γι' αυτό ακριβώς ο Τραμπ αποπειράθηκε να χειραγωγήσει τους οπαδούς του, γνωρίζοντας ότι η ματαίωση της συνεδρίασης θα μπορούσε να αναβάλει ή και να ματαιώσει, ει δυνατόν, την έξωσή του από το Λευκό Οίκο.

Βίντεο: Η ομιλία Τραμπ

Donald Trump: We will never give up, we will never concede


Ο Τραμπ αναφέρθηκε στον αντιπρόεδρό του, τον Μάικ Πενς, ο οποίος ως εκ του θεσμικού του ρόλου είναι αυτός που επιβλέπει τη διαδικασία οριστικής πιστοποίησης του εκλογικού αποτελέσματος. «Ελπίζω ότι ο Μάικ θα κάνει αυτό που πρέπει» είπε ο Ντόναλντ Τραμπ στο συγκεντρωμένο πλήθος. Τονίζοντας ότι «αν ο Μάικ κάνει αυτό που πρέπει, τότε κερδίζουμε τις εκλογές. Ένας από τους κορυφαίους συνταγματολόγους της χώρας μας, μου έχει πει ότι οι εκλογές μπορούν να ακυρωθούν εάν ο Πενς κάνει χρήση του δικαιώματός του ως αντιπροέδρου».

Αυτό που ζητά ο Τραμπ, είναι επανακαταμέτρηση των ψήφων, καθώς θεωρεί ότι υπήρξε νοθεία υπέρ του Μπάιντεν. Η διαδικασία αυτή δεν έχει κανένα προηγούμενο στις ΗΠΑ, κάτι που ο Πενς γνωρίζει πολύ καλά και φέρεται να το έχει καταστήσει σαφές και στον ίδιον τον Τραμπ. Ο Μάικ Πενς έχει την πεποίθηση ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να ανατραπεί και ότι, εν πάση περιπτώσει, δεν είναι αυτός που θα μπορούσε βάλει την πατρίδα του σε μια τόσο μεγάλη πολιτική περιπέτεια, απλώς επειδή έτσι το θέλησε ο Τραμπ.

Η άρνηση του Πενς απογοήτευσε τον Ντόναλντ Τραμπ, κάτι που αποτυπώθηκε στο Twitter αμέσως: «Ο Μάικ Πενς δεν είχε τα κότσια να κάνει αυτό που έπρεπε για να προστατεύσει την Πατρίδα και το Σύνταγμά μας, δίνοντας στις Πολιτείες την ευκαιρία να πιστοποιήσουν μια διορθωμένη δέσμη γεγονότων, όχι τα πλαστογραφημένα ή ανακριβή στοιχεία που τους είχαν ζητηθεί προηγουμένως. Οι ΗΠΑ απαιτούν την αλήθεια!» έγραψε ο Τραμπ.

Αργότερα, ωστόσο, όταν το εξαγριωμένο πλήθος εισέβαλε στο Καπιτώλιο, ο Τραμπ άλλαξε ύφος και προσπάθησε να αποποιηθεί το ρόλο του υποκινητή των επεισοδίων και του εμπρηστή. Ανάρτησε, λοιπόν, κάποια άλλα tweet, καλώντας τους οπαδούς του να «διαφυλάξουν την ειρήνη», «να στηρίξουν τη φρουρά του Καπιτωλίου», να μη λησμονούν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι είναι το «κόμμα του Νόμου και της Τάξης» κ.λπ.

Δήλωση Τραμπ προς εισβολείς: Επιστρέψτε σπίτια σας

President Donald Trump: 'I know how you feel, but go home'Ανοιχτό το ενδεχόμενο άμεσης καθαίρεσης του Τραμπ

Μέλη της αμερικανικής κυβέρνησης συζήτησαν την πιθανότητα να απομακρύνουν τον Ντόναλντ Τραμπ από την εξουσία άμεσα. Οι συζητήσεις τους αφορούσαν την 25η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, η οποία επιτρέπει στον αντιπρόεδρο και σε μια πλειοψηφία του υπουργικού συμβουλίου να κηρύσσουν τον πρόεδρο «ανίκανο» να ασκεί τα καθήκοντά του, όπως μετέδωσαν τα δίκτυα CNN, CBS και ABC, τα οποία επικαλέσθηκαν ανώνυμες πηγές. Όμως καμιά επίσημη πρόταση δεν έχει παρουσιασθεί ακόμη στον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, διευκρινίζει το CBS.

Αιρετοί αξιωματούχοι και αρθρογράφοι μεγάλων εφημερίδων τάχθηκαν ανοικτά υπέρ αυτής της επιλογής, έστω κι αν δεν μένουν παρά δύο εβδομάδες πριν από το τέλος της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ.

Όλοι οι Δημοκρατικοί της Δικαστικής Επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων απηύθυναν έτσι επιστολή στον Μάικ Πενς ζητώντας του να επικαλεσθεί την 25η τροπολογία «προς το συμφέρον της δημοκρατίας». Γι' αυτούς, ο απερχόμενος πρόεδρος «είναι ψυχικά άρρωστος και ανίκανος να διαχειρισθεί και να αποδεχθεί τα αποτελέσματα των εκλογών του 2020». Η έγκυρη Washington Post στρέφεται κι αυτή προς την ίδια κατεύθυνση. Κατά τους αρθρογράφους της, «ο πρόεδρος είναι υπεύθυνος για την πράξη της ανταρσίας» που σημειώθηκε στο Καπιτώλιο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ «απέδειξε πως αντιπροσωπευει μια σοβαρή απειλή για τη δημοκρατία, πρέπει να απομακρυνθεί», προσθέτουν.

Άλλοι, όπως η βουλευτής των Δημοκρατικών Ιλχάν Ομάρ, έκαναν γνωστό πως σκοπεύουν να παρουσιάσουν νέες κατηγορίες στο Κογκρέσο για την παραπομπή του προέδρου, όμως αυτή η διαδικασία είναι περισσότερο μακρά και δεν είναι πιθανό να ολοκληρωθεί πριν από την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου. «Ο Ντόναλντ Τζ. Τραμπ θα πρέπει να παραπεμφθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και να καθαιρεθεί από τη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών», έγραψε η Ομάρ στο Twitter.Ειδήσεις σήμερα

Η Γερουσία επικυρώνει το αποτέλεσμα των εκλογών - Πενς: Υπερασπιστήκαμε τη Δημοκρατία

Η «αμερικανική δημοκρατία υπό πολιορκία»: O Τραμπ κατηγορούμενος στον διεθνή Τύπο


Έχει ευθύνες για την εισβολή η αστυνομία του Καπιτωλίου- Έτσι μπήκαν οι οπαδοί του Τραμπ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης