Ο Νετανιάχου υποδέχτηκε στο Τελ Αβίβ τον πρώην κατάσκοπο του Ισραήλ στις ΗΠΑ (Βίντεο)

Ο Νετανιάχου υποδέχτηκε στο Τελ Αβίβ τον πρώην κατάσκοπο του Ισραήλ στις ΗΠΑ (Βίντεο)

Ο Τζόναθαν Πόλαρντ, που πέρασε 30 χρόνια στη φυλακή για κατασκοπεία, φίλησε το έδαφος όταν κατέβηκε από το αεροπλάνο

spy
Ένας πρώην αναλυτής του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, ο οποίος πέρασε 30 χρόνια στη φυλακή για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ, έφτασε σήμερα αεροπορικώς στο εβραϊκό κράτος, όπου τον καλωσόρισε με μια ευχαριστήρια προσευχή ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Τζόναθαν Πόλαρντ, 66 ετών, είχε από καιρό εκφράσει την επιθυμία να μεταναστεύσει στο Ισραήλ, το οποίο του είχε δώσει την ισραηλινή υπηκοότητα. Αυτή η υπόθεση κατασκοπείας είχε προκαλέσει επί δεκαετίες ένταση στις αμερικανοϊσραηλινές σχέσεις.

Ο Πόλαρντ, ένας γεννημένος στο Τέξας εβραιοαμερικανός, καταδικάσθηκε σε ισόβια το 1987, αφού ομολόγησε την ενοχή του σε κατηγορίες για συνωμοσία για τη διενέργεια κατασκοπείας. Αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους το 2015. Έπρεπε να φοράει ηλεκτρονικό βραχιόλι και του είχαν επιβληθεί περιορισμοί στην κυκλοφορία και κυρίως απαγόρευση να εγκαταλείψει για πέντε χρόνια την αμερικανική επικράτεια.



Η απόφαση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, τον περασμένο μήνα, να μην ανανεώσει αυτή την πενταετή απαγόρευση των ταξιδιών που περιλαμβανόταν στους όρους της αποφυλάκισής του, θεωρήθηκε από μερικούς ότι ήταν ένα αποχαιρετιστήριο δώρο της κυβέρνησης Τραμπ προς το Ισραήλ.

Κλείσιμο
Ο Νετανιάχου υποδέχθηκε τον Πόλαρντ και τη σύζυγό του, την Έστερ, κατά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, όπως φαίνεται σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού. Το ζευγάρι, αμφότεροι ορθόδοξοι εβραίοι, φίλησαν το έδαφος μόλις κατέβηκαν από το αεροπλάνο.

Αφού είπε μια εβραϊκή προσευχή για την απελευθέρωση κρατουμένων, ο Νετανιάχου προσέφερε στον Πόλαρντ μια ισραηλινή ταυτότητα. «Καλωσήρθες στην πατρίδα», είπε ο πρωθυπουργός. «Τώρα είσαι πολίτης του Κράτους του Ισραήλ». Η ισραηλινή υπηκοότητα είχε δοθεί στον Πόλαρντ το 1995, ενώ βρισκόταν στη φυλακή.

Η ισραηλινή εφημερίδα Hayom, η οποία ήταν η πρώτη που γνωστοποίησε την άφιξη του ζεύγους, ανέφερε πως έκαναν την πτήση μέχρι το Ισραήλ με ιδιωτικό αεροπλάνο εξαιτίας της κατάστασης της υγείας της Έστερ Πόλαρντ. Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, το ιδιωτικό αεροπλάνο διέθεσε ο Σέλντον Άντελσον, ο ιδιοκτήτης της Hayom.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ειδήσεις σήμερα  

Η «βρετανική» μετάλλαξη δεν προκαλεί πιο σοβαρή Covid-19, καθησυχάζει έρευνα

Νέο τραγικό ρεκόρ στη Γερμανία: 1.129 θάνατοι εξαιτίας της Covid-19 σε 24 ώρες

Βροχές σε όλη τη χώρα, με βελτίωση την Πρωτοχρονιά-Δείτε τον καιρό του τριημέρου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης