LIVE

Κορωνοϊός

Brexit: Ιστορική συμφωνία Βρυξελλών - Λονδίνου

brexit-arthro

«Λευκός καπνός» στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΕ και της βρετανικής κυβέρνησης - Φον ντερ Λάιεν: Δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία - Τζόνσον: Πήραμε πίσω τον έλεγχο των νόμων και της μοίρας μας - Αποφεύχθηκε το «no deal» Brexit - Τι αλλάζει για χιλιάδες Έλληνες που σπουδάζουν και εργάζονται στη Βρετανία

«Λευκός καπνός», έστω και την ύστατη ώρα, βγήκε από τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, με ευρωπαϊκή πηγή να δηλώνει το απόγευμα της παραμονής των Χριστουγέννων πως οι διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας κατέληξαν σε συμφωνία.

Αφού αποχώρησε από την ΕΕ την 31η Ιανουαρίου 2020, έπειτα από δημοψήφισμα, το Ηνωμένο Βασίλειο εισήλθε σε μια μεταβατική περίοδο, κατά την οποία ουσιαστικά ίσχυαν και ισχύουν όλοι οι κανόνες και κανονισμοί της ΕΕ.

Η μεταβατική περίοδος θα ολοκληρωθεί τα ξημερώματα της 31ης Δεκεμβρίου 2020 προς την 1η Ιανουαρίου του 2021.

Τα ζητήματα που απασχόλησαν τις δύο πλευρές μέχρι την τελευταία στιγμή αφορούσαν στο ζήτημα της ρήτρας αποφυγής του αθέμιτου ανταγωνισμού από το Λονδίνο, εφόσον εξακολουθεί να απολαμβάνει τα αγαθά της κοινής αγοράς και τα ποσοστά αλιείας για τους Ευρωπαίους αλιείς σε βρετανικά ύδατα.


Φον ντερ Λάιεν: Δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία

«Καταλήξαμε επιτέλους σε μια συμφωνία. Ήταν ένας μακρύς και δύσκολος δρόμος, αλλά καταφέραμε να έχουμε αποτέλεσμα. Είναι μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία» δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σύμφωνα με την ίδια, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια τρίτη χώρα, αλλά θα παραμείνει ένας σημαντικός εταίρος της ΕΕ. «Αυτή η συμφωνία θέτει τα σταθερά θεμέλια για ένα νέο ξεκίνημα με έναν μακροχρόνιο φίλο και μας επιτρέπει να «αφήσουμε επιτέλους το Brexit». «Στην αρχή μου είναι το τέλος μου, και στο τέλος μου η αρχή μου» ανέφερε ακόμη, επιλέγοντας τους στίχους του Τ. Σ. Έλιοτ.

Η ανακοίνωση ότι οι διαπραγματευτές έχουν καταλήξει σε συμφωνία είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου για τη δημιουργία στενής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου, σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και συμπλήρωσε: «Ευχαριστούμε την πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον επικεφαλής διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ για τις ακούραστες προσπάθειές τους».

«Για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας, η καλύτερη συμφωνία με τον γείτονα, φίλο και σύμμαχό μας είναι το καλύτερο αποτέλεσμα. Τα τελευταία χρόνια, η ΕΕ επέδειξε ενότητα και αποφασιστικότητα στις διαπραγματεύσεις της με το Ηνωμένο Βασίλειο. Θα συνεχίσουμε να διατηρούμε την ίδια ενότητα» τόνισε ο Σαρλ Μισέλ.

Επισήμανε ότι «αυτές ήταν πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις, αλλά η διαδικασία δεν έχει τελειώσει. Τώρα είναι η ώρα για το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αναλύσουν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σε επίπεδο διαπραγματευτών, προτού δώσουν το πράσινο φως».

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μισέλ Μπαρνιέ, ανέφερε: «Έχουμε φτάσει στο τέλος μιας πολύ εντατικής τετραετούς περιόδου, ιδίως τους τελευταίους εννέα μήνες, κατά τη διάρκεια της οποίας διαπραγματευτήκαμε την ομαλή αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και μια ολοκαίνουργια σχέση, την οποία συμφωνήσαμε επιτέλους σήμερα. Η προστασία των συμφερόντων μας υπήρξε στο επίκεντρο όλων αυτών των διαπραγματεύσεων και χαίρομαι που το καταφέραμε. Εναπόκειται τώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να εκφράσουν τη γνώμη τους γι' αυτή τη συμφωνία».

Με τον τρόπο αυτό, μία εβδομάδα πριν την εκπνοή της προθεσμίας, λαμβάνει τέλος το θρίλερ των διαπραγματεύσεων για την τελωνειακή ένωση και την αγορά, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν οδηγήσει σε ένα άτακτο Brexit, με δυσμενείς συνέπειες για το εμπόριο.

Η ανακοίνωση ακολούθησε μια τελευταία πρωινή τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Μπόρις Τζόνσον στην Ντάουνινγκ Στριτ και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στις Βρυξέλλες -η πέμπτη τέτοια συνομιλία τις τελευταίες 24 ώρες.

Η εμπορική συμφωνία, που εκτείνεται σε 2.000 σελίδες, έχει ένα άνευ προηγουμένου πεδίο εφαρμογής, καθώς περιέχει διατάξεις για θέματα που ποικίλλουν από την πολιτική πυρηνική συνεργασία και τις ενεργειακές διασυνδέσεις έως την αλιεία και την αεροπορία.

«Φανταστική είδηση» σχολίασαν άμεσα πηγές της Ντάουνινγκ Στριτ. «Η συμφωνία ολοκληρώθηκε. Ανακτήσαμε τον έλεγχο των χρημάτων, των συνόρων, των νόμων, του εμπορίου και των αλιευτικών υδάτων μας. Η συμφωνία είναι φανταστική είδηση ​​για οικογένειες και επιχειρήσεις σε κάθε μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου. Υπογράψαμε την πρώτη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με βάση μηδενικούς δασμούς και μηδενικές ποσοστώσεις, που έχουν επιτευχθεί ποτέ με την ΕΕ».

«Έχουμε παραδώσει αυτήν την μεγάλη προσφορά σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο σε χρόνο ρεκόρ, και υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, η οποία προστατεύει την ακεραιότητα της εσωτερικής μας αγοράς και τη θέση της Βόρειας Ιρλανδίας» ανέφερε η πηγή.

Τζόνσον: Πήραμε πίσω τον έλεγχο των νόμων και της μοίρας μας

Με πανηγυρισμούς στο Twitter υποδέχθηκε τη συμφωνία ο Μπόρις Τζόνσον. Στη συνέχεια, απευθυνόμενος στους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε: «Πήραμε πίσω τον έλεγχο των νόμων και της μοίρας μας και το νομοθετικό πλαίσιό μας θα διαμορφώνεται πλέον από το κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου και θα κρίνεται από Βρετανούς δικαστικούς».

«Η συμφωνία αφορά όγκο εμπορίου 660 δισ. βρετανικών λίρών κατ' έτος και θα προστατέψει θέσεις εργασίας σε όλο το μήκος και πλάτος της χώρας μας, επιτρέποντας βρετανικά προϊόντα και αγαθά να πωλούνται χωρίς δασμούς και ποσοστώσεις στην ΕΕ. Η Βρετανία θα έχει από την 1η Ιανουαρίου 2021 πλήρη έλεγχο των υδάτων της για πρώτη φορά από το 1973» τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Ο Τζόνσον τόνισε ότι πολλοί δεν πίστευαν πως μια τέτοια συμφωνία, η οποία θα προστάτευε την ανεξαρτησία του Ηνωμένου Βασιλέιου ταυτόχρονα με την πρόσβασή του χωρίς δασμολογικά βάρη στην αγορά της ΕΕ, ήταν εφικτή και καλούσαν σε επέκταση της μεταβατικής περιόδου που ακολούθησε την έξοδο της Βρετανίας από την Ένωση, τον περασμένο Ιανουάριο.

Εξέφρασε ακόμη την ελπίδα οι βουλευτές στη Βουλή των Κοινοτήτων να μπορέσουν να ψηφίσουν επί της συμφωνίας στις 30 Δεκεμβρίου, δύο μόλις ημέρες πριν την έξοδο της Βρετανίας από την ενιαία αγορά.


Τι αλλάζει για χιλιάδες Έλληνες που ζουν και εργάζονται στη Βρετανία


Το Brexit πυροδοτεί εξελίξεις σε μία δέσμη θεμάτων που επηρεάζει και την Ελλάδα. Οι επιπτώσεις είναι αναπόφευκτες και εκτιμάται ότι θα επιβαρύνουν σχεδόν πολλούς τομείς της οικονομίας, με αιχμή τις εξαγωγές, τον τουρισμό και τον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Η διατάραξη της νομισματικής ισοτιμίας με την ισχυροποίηση του ευρώ έναντι της στερλίνας καθιστά τα ελληνικά εξαγώγιμα προϊόντα πιο ακριβά και άρα λιγότερο ανταγωνιστικά. Οι ελληνικές εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο φτάνουν σε ετήσια βάση τα 2,5 δισ. ευρώ, αντιστοιχώντας στο 1,4% του ΑΕΠ και αφορούν κυρίως τρόφιμα, φρέσκα και τυποποιημένα.

Η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. επηρεάζει, όμως, και τις ζωές δεκάδων χιλιάδων ελληνικών οικογενειών, επειδή πολλοί Ελληνες φοιτητές επιλέγουν κάθε χρόνο τα βρετανικά πανεπιστήμια κυρίως για μεταπτυχιακές σπουδές. Η Βρετανία αποτελεί διαχρονικά ακαδημαϊκό πόλο έλξης. Ενδεικτικό είναι ότι οι Ελληνες απόφοιτοι βρετανικών ανώτατων ιδρυμάτων ξεπερνούν τους 300 χιλιάδες.

Μόνο το ακαδημαϊκό έτος 2018-19 σχεδόν 10.000 Ελληνες φοιτούσαν στα βρετανικά πανεπιστήμια. Ετσι, αποτελούν την πέμπτη μεγαλύτερη ομάδα φοιτητών στο Ηνωμένο Βασίλειο που προέρχονται από κράτη-μέλη της Ε.Ε. και την ενδέκατη μεταξύ όλων των χωρών του κόσμου. Παράλληλα, περίπου 40.000 Ελληνες διδάσκουν ή εργάζονται σε βρετανικά πανεπιστήμια, ενώ 165.000 Ελληνες φοιτητές παρακολουθούν βρετανικά προγράμματα σπουδών στην Ελλάδα.

Αύξηση διδάκτρων

Οι φοιτητές που θα εγγραφούν σε βρετανικά πανεπιστήμια το επόμενο ακαδημαϊκό έτος (2021) αλλά και αργότερα θα έρθουν αντιμέτωποι με σημαντική αύξηση των διδάκτρων. Θα χρειαστεί να καταβάλουν τα δίδακτρα των διεθνών φοιτητών, τα οποία ανέρχονται, κατά μέσο όρο (ανάλογα με το πανεπιστήμιο και το πτυχίο), σε 16.500 ευρώ τον χρόνο.

Οσοι, όμως, είναι ήδη εγγεγραμμένοι και παρακολουθούν πανεπιστημιακό πρόγραμμα πριν από το τέλος Δεκεμβρίου 2020 έχουν εξασφαλίσει τα ίδια δίδακτρα που πληρώνουν και οι Βρετανοί συμφοιτητές τους. Αυτό δεν θα αλλάξει για όσο καιρό διαρκέσουν οι σπουδές τους. Για όσους δηλαδή έχουν ήδη ξεκινήσει σπουδές πριν από την καταλυτική ημερομηνία του Brexit δεν αλλάζει τίποτε. Ο,τι ισχύει μέχρι τώρα θα συνεχίσει να ισχύει μέχρι το πέρας των σπουδών τους. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί μαθητές που δεν θα έμπαιναν κανονικά στη διαδικασία επιλογής πανεπιστημίου επιχειρούν να εξασφαλίσουν με βαθμούς και ρήτρες από το πανεπιστήμιο την πρόωρη είσοδό τους σε κάποιο ακαδημαϊκό ίδρυμα, ώστε να προλάβουν τα προνομιακά δίδακτρα της προ Brexit εποχής.

Ενα, όμως, ακόμα προνόμιο που χάνεται για τους Ελληνες φοιτητές από το 2021 και μετά είναι τα βρετανικά κρατικά φοιτητικά δάνεια για την πληρωμή διδάκτρων. Με απόφαση της υπουργού Δημοσίων Πανεπιστημίων Μισέλ Ντόνλαν αποφασίστηκε ότι από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 φοιτητές από την Ε.Ε. και την Ελβετία δεν δικαιούνται πλέον το φοιτητικό δάνειο για την κάλυψη των διδάκτρων σε βρετανικά πανεπιστήμια. Μέχρι σήμερα, τα φοιτητικά δάνεια χορηγούνταν από το υπουργείο Παιδείας σε φοιτητές, η αίτηση των οποίων είχε εγκριθεί από βρετανικό πανεπιστήμιο. Το ύψος του δανείου ήταν τέτοιο ώστε να μπορεί να καλύψει ακριβώς το κόστος των διδάκτρων του συγκεκριμένου πανεπιστημίου και ανερχόταν το πολύ σε 9.000 στερλίνες ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι δυνητικά δύο αδέλφια μπορούν να πληρώσουν διαφορετικά δίδακτρα, αναλόγως αν το ένα έχει εγγραφεί πριν από το τέλος Δεκεμβρίου και το άλλο μετά.

Υπάρχουν, ωστόσο, βρετανικά πανεπιστήμια, τα οποία προσφέρουν σε φοιτητές από χώρες-μέλη της Ε.Ε. προγράμματα σπουδών με έκπτωση στα δίδακτρα και μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου του Brexit. Πρόκειται για κίνηση μεμονωμένων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ώστε να μη μειωθεί σημαντικά η ροή φοιτητών από το εξωτερικό. Σύμφωνα με κυβερνητικές εκτιμήσεις στο Λονδίνο, πάντως, οι εγγραφές Ευρωπαίων φοιτητών στα βρετανικά πανεπιστήμια αναμένεται να μειωθούν κατά 20%.

Τα δίδακτρα, όμως, δεν είναι το μόνο που αλλάζει. Οι Ελληνες φοιτητές θα εντάσσονται στο καθεστώς φοιτητικής βίζας. Πρόκειται για έναν νέο μηχανισμό που ονομάζεται Student Route, τον οποίο πρέπει να ακολουθήσουν οι πολίτες κράτους-μέλους της Ε.Ε. που θα φτάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για σπουδές μετά την 1η Ιανουαρίου 2021. Δεν είναι ιδιαίτερα περίπλοκη διαδικασία, αλλά είναι μία ακόμα γραφειοκρατική επιβάρυνση που δεν υπήρχε στο παρελθόν.

Φαίνεται ότι για τους Ελληνες που ζουν και δραστηριοποιούνται στη Βρετανία εδώ και χρόνια δεν αλλάζει το σημερινό καθεστώς. Δυσκολεύει, όμως, η επανένωσή τους με μέλη της οικογένειάς τους, στην περίπτωση που αυτά επιθυμούν να τους ακολουθήσουν στη Βρετανία. Υπάρχουν πολλά ζευγάρια, στα οποία το ένα μέλος εργάζεται και διαμένει στην Αγγλία, ενώ το άλλο ετοιμαζόταν να ακολουθήσει. Η μετάβαση αυτή σε κάποιες περιπτώσεις δεν θα είναι εφικτή μετά τις 31 Δεκεμβρίου. Ακόμα και τέκνα ή σύζυγοι οφείλουν να πληρούν τους νέους και αυστηρούς κανόνες μετανάστευσης που έχει θέσει η χώρα.

Τα πράγματα περιπλέκονται ιδιαίτερα για όσους θα προσπαθήσουν να εργαστούν στη Βρετανία από το 2021 και μετά. Σε περίπτωση που κάποιος δεν διαθέτει το περίφημο pre settled status, δηλαδή το καθεστώς της άδειας προσωρινής παραμονής, η μετανάστευση μετατρέπεται σε ηράκλειο άθλο, επειδή θα υπόκειται στη νέα μεταναστευτική πολιτική του Λονδίνου. Αυτή προβλέπει ένα point system για τους μετανάστες, αντίστοιχο με αυτό της Αυστραλίας. Οι ενδιαφερόμενοι μοριοδοτούνται με βάση τις δεξιότητες, τις γνώσεις, τις σπουδές και την εμπειρία τους. Αυτό σημαίνει ότι η στρόφιγγα των ευκαιριών κλείνει, ειδικά για τους ανειδίκευτους εργάτες, ενώ περιορίζονται οι ευκαιρίες και για τους υπόλοιπους. Στους χαμηλής ειδίκευσης εργαζομένους, ακόμα και αν τα καταφέρουν να εξασφαλίσουν βίζα, ενδέχεται να χορηγείται βίζα εργασίας διάρκειας μονάχα 12 μηνών.

Το σύστημα πόντων για τους μετανάστες περιλαμβάνει μία κατηγορία βίζας για ειδικευμένο εργατικό δυναμικό. Για να έχει κάποιος δικαίωμα αίτησης γι’ αυτή τη βίζα, πρέπει να αποδείξει ότι κάποιος εργοδότης, εγκεκριμένος από το υπουργείο Εσωτερικών (Home Office), του προσφέρει θέση εργασίας για να εργαστεί στο απαιτούμενο επίπεδο εξειδίκευσης. Ο μισθός που θα λαμβάνει από τον εργοδότη οφείλει να ανέρχεται τουλάχιστον στο κατώτατο όριο μισθών (συνήθως 26.500 στερλίνες ετησίως ή τον αγοραίο μισθό για τη συγκεκριμένη εργασία - όποιο από τα δύο είναι υψηλότερο).

Ενας ακόμα όρος είναι η γνώση της αγγλικής γλώσσας. Πρέπει πλέον κάποιος να μιλάει αγγλικά στο ενδιάμεσο επίπεδο Β1 (στην κλίμακα του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου Αναφοράς για τις γλώσσες). Ακόμα, όμως, και στην περίπτωση που κάποιος πληροί όλα τα παραπάνω και αποφασίσει να αναζητήσει την τύχη του στη Βρετανία, θα χρειαστεί να έχει ένα εξασφαλισμένο εισόδημα 25.000-30.000 στερλινών, αλλά και να δώσει έξι μήνες μπροστά νοίκι, ώστε να εξασφαλίσει τη στέγασή του.

Ενδιαφέρον για ελληνικά ακίνητα

Μία ενδιαφέρουσα και απροσδόκητη παράμετρος του Brexit που σχετίζεται με την Ελλάδα είναι το αυξανόμενο ενδιαφέρον Βρετανών για ελληνικά ακίνητα. Οπως είναι φυσικό, μετά την εφαρμογή του Brexit οι αγοραστές από τη Βρετανία θα θεωρούνται πλέον υπήκοοι τρίτων χωρών. Και αυτό σημαίνει ότι η διακίνηση γι’ αυτούς δεν θα είναι ελεύθερη. Κάποιοι από τους Βρετανούς που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά σε πολλές χώρες της Ε.Ε. στρέφονται προς την απόκτηση της ελληνικής Golden Visa. Πρώτη στη λίστα τους είναι Ισπανία και δεύτερη η Κύπρος, ενώ σε ισχυρό παίκτη αναδεικνύεται και η Πορτογαλία.

Μια άλλη ευχάριστη έκπληξη από τη διαφαινόμενη πτώση της στερλίνας σε σχέση με το ευρώ είναι ότι θα μειώσει το κόστος της διαβίωσης για τους Ελληνες μετανάστες. Το οικονομικό όφελος θα είναι ανάλογο με το επίπεδο στο οποίο θα σταθεροποιηθεί η ισοτιμία των δύο νομισμάτων. Το όφελος από μια πτώση της στερλίνας κατά 10% περίπου μπορεί να εξοικονομήσει 2.000-3.000 ευρώ ετησίως για κάθε φοιτητή. Αντιθέτως, η πτώση της στερλίνας έναντι του ευρώ θα ακριβύνει αισθητά τις διακοπές των Βρετανών στο εξωτερικό και άρα αναμένεται να μειωθεί η ροή τουριστών από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ελλάδα. Αλλάζουν επίσης οι όροι για τη νοσηλεία, καθώς δεν θα υπάρχει η τωρινή συνεργασία του ελληνικού υπουργείου Υγείας με το βρετανικό.

Δυσκολίες θα υπάρξουν και για όσους Ελληνες διαθέτουν τραπεζικό λογαριασμό στη Βρετανία. Από την 1η Ιανουαρίου, οι βρετανικές τράπεζες θα χρειαστούν συγκεκριμένες άδειες για κάθε χώρα, προκειμένου να συνεχίσουν να παρέχουν ορισμένα προϊόντα. Υπάλληλοι αναφέρουν ότι τα στεγαστικά δάνεια, οι πιστωτικές κάρτες και οι λογαριασμοί ταμιευτηρίου αποσύρονται.

Ειδήσεις σήμερα: 

Κατέληξε 28χρονος με κορωνοϊό και χωρίς υποκείμενα νοσήματα στην Πάτρα

Συσκέψεις στο Μαξίμου για κορωνοϊό: Καμία χαλάρωση την εορταστική περίοδο

Δείτε το βίντεο: Η Κομισιόν στέλνει τα εμβόλια στις 27 χώρες της ΕΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (113)

καρπαζοσυμφωνία Δένδια με τους Ιταλούς

Οι Άγγλοι επέτρεψαν στους Γάλλους και λοιπούς Ευρωπαίους να ψαρεύουν για άλλα 5 μόνο χρόνια και μετά θα διαπραγματεύονται λέει κάθε χρόνο (μετάφραση: οι Γάλλοι θα πάρουν τα κουβαδάκια τους και θα πάνε να ψαρεύουν αλλού). Η κυβερνησάρα των αΧρίστων επέτρεψε στους Ιταλούς να ψαρεύουν στο Ιόνιο ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΧΩΡΙΚΑ ΜΑΣ ΥΔΑΤΑ ΤΩΝ 12 ΜΙΛΙΩΝ για τα επόμενα ΔΙΑΚΟΣΙΑ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ χρόνια. Ούτε ένα χρονικό όριο π.χ. 50, 100, ή έστω 199 χρόνια δεν κατάφερε να βάλει ο Δένδιας. Να το ξαναγράψουμε για να το καταλάβουν όλοι: ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΧΩΡΙΚΑ ΜΑΣ ΥΔΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ θα ψαρεύουν οι Ιταλοί. Αυτή είναι η τρομερή επιτυχία Δένδια - Κούλη που διαφήμιζαν τα βοθροκάναλα.

Να φύγουν, πήγαιναν συνέχεια κόντρα στη Γερμανία

Σαμποτέρ της Γερμανίας ήταν και έπρεπε να φύγουν. Οι Έλληνες πάντοτε είναι με τη Γερμανία.

ΕΥΡΩΛΑΓΝΟΣ

Οι Άγγλοι σώθηκαν. Εμείς πότε θα ξυπνήσουμε?

Δεν είναι θέμα ύπνου αλλά η Αγγλία δεν κινδυνεύει απο οθωμανούς

1981 μπήκαμε. Γιατί λες να γίναμε μέλος 5 χρόνια πριν την Ισπανία &Πορτογαλία;

Νεοέλληνας μπαταχτσής

Κοίτα να ξυπνήσεις εσύ πρώτα γιατί βλέπω ακόμα κοιμάσαι.

Προσκυνάω το Ιερό Νόμισμα του Ευρώ!!! €€€

Ας είναι καλά ο ΤΙΤΑΝΟΤΕΡΑΣΤΙΟΣ Κώστας Σημίτης που έβαλε την Ελλάδα στο ευρώ και έτσι ανέβηκε ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΑ το βιοτικό επίπεδο των εργατικών και με προσόντα Ελλήνων! Τώρα με ισχυρό νόμισμα μπορούμε και αγοράζουμε άι φον με μισό μισθό, ενώ αν είχαμε δραχμές για το ίδιο κινητό θα χρειαζόμασταν πέντε (!!!) μισθούς. Να μην είμαστε αχάριστοι και να ανάβουμε πάντα στην εκκλησία ένα κεράκι στο όνομα του Κώστα Σημίτη!

Κώστας

Όλοι εσεις που γράφετε εδώ είστε Έλληνες που ζείτε στην Αγγλία; Τι πανικός γίνεται στα σαιτ με την Αγγλία γενικά καλά έλεγε εκείνη η διαφήμιση "κράζεις, θαυμάζεις"

Στα ταακίδια!

Πολλά δικιά στον λορδέζικο λαό! Ας ελπίσουμε να κάνουν μπάνια πλέον!

Ελευθερωθηκαν

Θα παράγουν ότι θέλουν, θα παράγουν όσο θέλουν, θα εκτιναχθεί ο πρωτογενής τομέας, θα γίνουν απίστευτες επενδύσεις για να γίνουν αυτάρκεις. Εμείς στην παρακακμη της εε να μην μπορούμε να πάρουμε ανάσα, να καταστρέφουμε την γη μας, τον ορυκτό μας πλούτο. Θυμηθείτε την Ελλάδα πριν την εε. Όλη η χώρα γεμάτη με βιομηχανικές περιοχές. Σινδο, βιπε Βόλου, βιπε Πατρών, καπνά Αγρινίου, βιπε Καλαμάτα, εξαγωγές σε όλο τον κόσμο. Τώρα? Τα χάσαμε όλα, πολιτικοί για να γίνουν αρεστοί στη Γερμανία και για ίδιον όφελος κατέστρεψαν τα πάντα, έκλεισαν ρημαξαν ξεσκισαν την σάρκα της Ελλάδας μας. Όλα για την Γερμανία, σκότωσαν την Ελλάδα για το συμφέρον της Γερμανίας και οι πολιτικοί να βλέπουν παχυλούς λογαριασμούς και πλούτη για την πάρτυ τους. Πούλησαν την Ελλάδα, μας πούλησαν όλους. Τώρα? Μόνο μια ελπίδα να πάρουμε πίσω τις ζωές μας. Έξοδο από την εε, δουλειά δουλειά σκληρή δουλειά, υπομονή 6 μήνες και μετά παράγουμε και φτιάχνουμε τα πάντα. Μπορούμε, έτσι κάναμε στο παρελθόν. Μπορούμε να κάνουμε νέα αρχή για το μέλλον των παιδιών μας. Βάλτε όσα στοιχήματα θέλετε. Παραμονή στην εε σημαίνει ολοένα αύξηση χρεών, μεγαλύτερη ανεργία, μισθοί εξαθλίωσης, νέα μνημόνια, καμία ελπίδα καμία προοπτική. Θα σκεφτείτε το συμφέρον της Γερμανίας και των εμμισθων ρουφιανων τους στα μμε ή το μέλλον των παιδιών σας? Τα παιδιά σας όσο είμαστε στην εε θα πεινάνε θα παίρνουν μισθούς πείνας και θα λοιμοκτονουν. Εχετε σε κάτι να ελπίζετε με την παραμονή στην εε? Όχι φυσικά, δεν έχετε να ελπίζετε σε τίποτα. Ελπίζουν μονάχα οι πολιτικοί και οι ημετεροι που κονομανε, ο λαός κάθε μέρα που περνάει θα υποφέρει όλο και περισσότερο. Έχετε κάποιο σημάδι που να δείχνει πως θα ανέβει 9 μισθός στην Ελλάδα καλή ζωή των παιδιών σας θα καλυτερεύει? Ξεχάστε το, στην εε δεν υπαρχει καμία προοπτική. Το βλέπετε το ζείτε το ξέρετε.

γιανννης

το χεις καψει ασχημα, αδερφε...

Ο Βαρουφάκης είσαι;;;

Με δραχμή το βιοτικό επίπεδο της Ελλάδας θα γίνει εφάμιλλο της Αλβανίας επί Χότζα ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ!

!!!!!!!!!

Οι Γερμανοί σου απαγορεύουν να δουλεύεις σκληρά και να επενδύεις; Να δούμε τι άλλο θα ακούσουμε!

ΜΠΟΥΡΔΕΣ !

Αμα θες να δεις την Ελλαδα προ ΕΕ (παλια ΕΟΚ) δες μια ελληνικη ταινια της δεκαετιας του 70 ,να δεις ποσο .....υψηλο ηταν το επιπεδο ζωης ! Ασε λοιπον τις μπουρδες ,τα λεφτα που επεσαν στη χωρα απο το 1980 ειτε με μορφη επιδοτησεων ειτε δανειων ειναι ασυλληπτα ,εγιναν ομως διορισμοι στο δημοσιο και καγιεν και βιλες στη Μυκονο ,και φυσικα δεν επενδυθηκαν . Οταν σου τα εδιναν οι ευρωπαιοι ηταν καλοι ,μετα που στα ζητησαν πισω εγιναν μισητοι ,ε ναι ,ακου να θελουν τα λεφτα τους πισω και να μην σε αφηνουν στην ησυχια σου να πηγαινεις καθε ΣΚ στην Αραχωβα και στο Λονδινο. Αισχος !

St Essex

Μένω Βρετανία 18 χρόνια ούτε με ενδιαφέρει η συμφωνία Brexit Στάχτη να πάει η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση Το χρήμα πάει μόνο στους πλούσιους παντού Εμείς κοιτάμε μόνο τον εαυτό μας και δεν αγαπάμε ποτέ κράτη γιατί δεν ενδιαφέρονται για εμάς

ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ!

Η Σκωτία είναι ΜΑΚΡΑΝ υπέρ της Ευρώπης και το δημοψήφισμα για απόσχιση που ζητάει δεν μπορούν για πάντα να το αρνούνται..... Οι Αγγλοι σύντομα θα γίνουν ένα παρακμιακό κρατίδιο που θα ακούγεται μόνο για τα βασιλικά σκάνδαλα...

BALKANS

Μ αρεσει που μερικοι εχουν και αποψη για την Αγγλια και την Ευρωπη....ΠΟΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΡΕ ΓΡΕΚΟΙΙΙΙΙ...ΒΑΛΚΑΝΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΒΑΛΚΑΝΙΟΙ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΜΕ.....BALKAAAAANS

τι λες μαρη..

..αλλά το ευρώ ευρώ.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης