Βραζιλία: Συνελήφθη ο δήμαρχος του Ρίο ντε Τζανέιρο για υπόθεση διαφθοράς

Βραζιλία: Συνελήφθη ο δήμαρχος του Ρίο ντε Τζανέιρο για υπόθεση διαφθοράς

Η σύλληψη έγινε λίγες ημέρες πριν παραδώσει το αξίωμά του - Ο δήμαρχος του Ρίο ντε Τζανέιρο είναι σύμμαχος του ακροδεξιού προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου - Υποστηρίζει ότι πρόκειται για πολιτική δίωξη

crivella
Πολιτικό σεισμό προκαλεί στη Βραζιλία η σύλληψη του απερχόμενου δημάρχου του Ρίο ντε Τζανέιρο, Μαρτσέλο Κριβέλα, συμμάχου του ακροδεξιού προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Ο Κριβέλα φέρεται ότι εμπλέκεται σε έρευνα για διαφθορά στο δημαρχιακό μέγαρο.

Τέσσερα αυτοκίνητα της αστυνομίας και εισαγγελείς έφτασαν λίγο πριν τις 6 το πρωί στο σπίτι του δημάρχου στην εύπορη γειτονιά Barra de Tijuca, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εφημερίδας O Globo.

Η σύλληψη γίνεται λίγες ημέρες πριν λήξει η εντολή και ελάχιστες εβδομάδες αφότου ο ιδιαίτερα αντιδημοφιλής δήμαρχος, που μεταξύ άλλων είχε αποκαλέσει την ομοφυλοφιλία «φοβερό κακό» ηττήθηκε από έναν προκάτοχό του, τον Εντουάρντο Πάες, στην προσπάθεια επανεκλογής. Ευαγγελιστής επίσκοπος και πρώην γερουσιαστής, ο Κριβέλα υπηρέτησε ως υπουργός Αλιείας στην κυβέρνηση της Ντίλμα Ρουσέφ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο απερχόμενος δήμαρχος του Ρίο ντε Τζανέιρο έκανε λόγο για «πολιτική δίωξη» προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έχει πολεμήσει όσο κανείς τη διαφορά, ενώ σημείωσε ότι ελπίζει για πραγματική δικαιοσύνη.

Συνελήφθησαν ένας επιχειρηματίας και ένας πρώην αστυνομικός

Η αστυνομία συνέλαβε επίσης έναν επιχειρηματία, που θεωρείται ο εξ απορρήτων του δημάρχου και που είχε ένα γραφείο στο δημαρχείο χωρίς επίσημο ρόλο, καθώς και έναν πρώην αστυνομικό και δημοτικό σύμβουλο.

Κλείσιμο
Οι εισαγγελείς ερευνούν έναν μεσάζοντα, που φέρεται ότι επιχειρούσε μέσα στο δημαρχείο το 2019, όταν υπεγράφη διαπραγμάτευση με έναν χρηματιστή. Η έρευνα ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο, όταν η τηλεόραση Globo αποκάλυψε ότι υπάλληλοι του δημαρχείου, γνωστοί ως «φρουροί του Κριβέλα» πληρώνονταν για να βρίσκονται έξω από τα νοσοκομεία και να αποτρέπουν τους πολίτες να διαμαρτύρονται για την υγειονομική κάλυψη. Ο δήμαρχος υποστήριξε ότι δεν υπήρχε καμία βάση για τις κατηγορίες.

Η σύλληψη του Κριβέλα προκαλεί τριγμούς στον Ζαΐχ Μπολσονάρου, που κέρδισε τις εκλογές το 2018, έχοντας ως σύνθημα την πάταξη της διαφθοράς. Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος στήριξε την επανεκλογή του Κριβέλα, ενώ σε βίντεο που δημοσιεύτηκε, οι δύο άνδρες χορεύουν μαζί.


Ειδήσεις σήμερα: 

Σύζυγος πρώην τραπεζίτη «ξετίναζε» δέκα χρόνια τα Harrods - Τώρα πρέπει να πει... πού έβρισκε τα λεφτά! 

Η δημοσιογράφος που ερωτεύτηκε τον «πιο μισητό άνδρα στην Αμερική» και... θυσίασε τα πάντα 

Στο υπουργικό συμβούλιο σήμερα οι αλλαγές στις Πανελλαδικές και η φύλαξη των πανεπιστημίων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης