Yπόθεση Ναβάλνι: Η Ρωσία ανακοίνωσε κυρώσεις σε βάρος αξιωματούχων της ΕΕ

Yπόθεση Ναβάλνι: Η Ρωσία ανακοίνωσε κυρώσεις σε βάρος αξιωματούχων της ΕΕ

Οι πρεσβευτές της Γερμανίας, της Σουηδίας και της Γαλλίας κλήθηκαν στο ρωσικό ΥΠΕΞ για τις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ σε βάρος της Μόσχας

navalni12_2
Χωρίς καν να τους ενημερώσει για το λόγο που τους προσκαλεί στη Μόσχα, η ρωσική κυβέρνηση κάλεσε διπλωμάτες από διάφορες χώρες της ΕΕ.

Όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, οι αρχηγοί των διπλωματικών αποστολών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Σουηδίας προσκλήθηκαν στη Μόσχα για να συζητήσουν την υπόθεση του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος έπεσε θύμα δηλητηρίασης με νευροτοξικό παράγοντα Νοβιτσόκ.

Η συζήτηση αφορούσε τις νέες κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Γερμανικό Πρακτορείο Τύπου, οι διπλωμάτες δεν είχαν ενημερωθεί προηγουμένως για το λόγο της επίσκεψης .

Η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, μίλησε για ραντεβού χωρίς να διευκρινίσει τους Ευρωπαίους διπλωμάτες το αντικείμενο της συζήτησης.

Για την γερμανική εφημερίδα Bild, αυτή η κίνηση θα μπορούσε να θεωρηθεί ένα διπλωματικό βήμα από την πλευρά της Μόσχας.

Επιπλέον, η πρόσκληση στη Μόσχα έρχεται λίγα 24ωρα αφότου έγινε γνωστό ότι ο Ναβάλνι εξαπάτησε έναν από τους δολοφόνους του αφού τον ανάγκασε να παραδεχτεί ότι επιχείρησε να τον δολοφονήσει με νευροτοξικό αέριο Νοβιτσόκ.

Με αφορμή την απόπειρα δηλητηρίασης του Ναβάλνι, η Ε.Ε είχε επιβάλει κυρώσεις , μεταξύ άλλων, εναντίου του αναπληρωτή διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της προεδρικής διοίκησης, Σεργκέι Κιριένκο, του αρχηγού Εσωτερικών Πληροφοριών Αλεξάντερ Μπόρνικοφ και δύο αναπληρωτών υπουργών Άμυνας.

Ως αποτέλεσμα, η Ρωσία ανακοίνωσε επίσης μέτρα εναντίον ανώτερων αξιωματούχων του κυβερνητικού μηχανισμού σε Γερμανία και Γαλλία.

Κλείσιμο
Από την πλευρά του, το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών θεωρεί τις κυρώσεις απαράδεκτες και παράνομες. Οι κυρώσεις της ΕΕ κατά των Ρώσων αξιωματούχων περιλαμβάνουν απαγορεύσεις εισόδου και παγώσεις περιουσιακών στοιχείων.

'Οπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Ria-Novosti» , το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κάλεσε υψηλόβαθμους εκπροσώπους της Γερμανίας, της Σουηδίας και της Γαλλίας προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τις κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος της Μόσχας με αφορμή τη δηλητηρίαση του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι.

Ο πρεσβευτής της Γαλλίας και εκπρόσωποι των πρεσβειών της Γερμανίας και της Σουηδίας έφθασαν στην έδρα της ρωσικής διπλωματίας, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο.

Πρόκειται για τις τρεις χώρες οι οποίες ισχυρίζονται ότι εντόπισαν νευροτοξικό παράγοντα Noβιτσόκ στον οργανισμό του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης γεγονός που οδήγησε σε κυρώσεις της ΕΕ εναντίον Ρώσων αξιωματούχων.

Ειδήσεις σήμερα: 

Στις 10 μέρες η καραντίνα από Ηνωμένο Βασίλειο - Υποχρεωτικό τεστ PCR μετά

Μέχρι το Μάρτιο στην Ελλάδα 1,265 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Pfizer - Στις 26 Δεκεμβρίου η πρώτη παρτίδα

Σημαντικά βελτιωμένη η επιδημιολογική εικόνα μετά από 7 εβδομάδες lockdown - «Αγκάθι» οι διασωληνωμένοι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης