Κοινή δήλωση 4 κομμάτων της τουρκικής εθνοσυνέλευσης κατά των ΗΠΑ: «Πάρτε πίσω τις κυρώσεις!»

Κοινή δήλωση 4 κομμάτων της τουρκικής εθνοσυνέλευσης κατά των ΗΠΑ: «Πάρτε πίσω τις κυρώσεις!»

«Αναθεωρήστε την απόφασή σας, διορθώστε αυτό το σοβαρό λάθος» αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση τα κόμματα AKP, CHP, MHP και İYİ

turkey_ethnosynelusi
Κοινή ανακοίνωση κατά των κυρώσεων που αποφάσισαν οι ΗΠΑ κατά της Τουρκίας, με αφορμή την αγορά των S-400 από τους Ρώσους, εξέδωσαν τέσσερα κόμματα της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, καλώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες «να αναθεωρήσουν και να διορθώσουν αυτό τοι σοβαρό λάθος το συντομότερο δυνατό».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το κόμμα Iyi, που βρίσκονται συχνά σε αντιπαράθεση με το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψαν τη δήλωση, όπως και το ίδιο το AKP και οι εθνικιστές σύμμαχοί του MHP. Το φιλοκουρδικό HDP, το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, δεν υπέγραψε.

Ο πρόεδρος του τουρκικού Κοινοβουλίου Τσελάλ Αντάν διάβασε το κείμενο της κοινής δήλωσης των 4 πολιτικών κομμάτων στη διάρκεια της Συνέλευσης.

«Η Τουρκία δεν θα διστάσει να λάβει τα μέτρα που απαιτούνται για την εθνική ασφάλεια. Θα στραφεί ενάντια στις απειλές και τις κυρώσεις» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην κοινή δήλωση.

«Αυτό το λανθασμένο βήμα των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ασυμβίβαστο με το πνεύμα της Συμμαχίας, της οποίας ηγούνται. Οι σχέσεις μας πρέπει να αναπτυχθούν με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και όφελος. Η Τουρκία είναι μια χώρα που συμβάλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα μέσα από την εξωτερική της πολιτική. Ο σεβασμός είναι απαραίτητος μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ. Η κοντόφθαλμη αντιμετώπιση των γεγονότων δεν πρέπει να επηρεάσει την ατζέντα των σχέσεων Τουρκίας-ΗΠΑ. Αυτή η στάση είναι αντίθετη με την ψυχή της συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Για αυτούς τους λόγους, καλούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες να ανακαλέσουν αυτό το σοβαρό λάθος το συντομότερο δυνατόν» τονίζεται στην κοινή δήλωση.

Ειδήσεις σήμερα: 

Κορωνοϊός: Προσοχή στα εορταστικά τραπέζια - Τι δείχνει νέα μελέτη για τη μεταδοτικότητα στα σπίτια

Στο «κόκκινο» οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας: Απειλεί η Άγκυρα μετά τις κυρώσεις για τους S-400

Ποιες κατηγορίες ασφαλισμένων κατοχυρώνουν σύνταξη πριν τα 67 ή τα 62 στο τέλος του 2020
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης