Με αντίποινα απειλεί την Ουάσινγκτον η Άγκυρα μετά τις κυρώσεις

Με αντίποινα απειλεί την Ουάσινγκτον η Άγκυρα μετά τις κυρώσεις

«Η Τουρκία δεν θα διστάσει να λάβει τα μέτρα που θεωρεί απαραίτητα για τη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας», αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών -  Κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τους S-400 ανακοίνωσε νωρίτερα η Ουάσινγκτον - Για de facto προάσπιση συμφερόντων έκανε λόγο ο Ερντογάν

tsavousoglou
Σε εμπρηστικό τόνο κινήθηκε η αντίδραση της Άγκυρας στις κυρώσεις των ΗΠΑ. Απείλησε, μάλιστα, με αντίποινα εναντίον της Ουάσινγκτον.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, στην ανακοίνωσή του, καταδικάζει την απόφαση και αναφέρει πως «η άρνηση των ΗΠΑ να αποδεχθούν την πρότασή μας για την επίλυση του ζητήματος μέσω διαλόγου και διπλωματίας, με τρόπο που αξίζει σε δύο συμμάχους, και η προσφυγή τους σε μονομερείς κυρώσεις είναι μια πράξη που στερείται λογικής».

Η Άγκυρα απειλεί τις ΗΠΑ και αναφέρει πως «η Τουρκία, θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα εναντίον αυτής της απόφασης, που αναπόφευκτα θα έχει αρνητικές συνέπειες στις σχέσεις μας».

Τονίζει ακόμη πως «θα απαντήσει ανάλογα όπως και όποτε κρίνει σκόπιμο».

«Η Τουρκία δεν θα διστάσει να λάβει τα μέτρα που θεωρεί απαραίτητα για τη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας για την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ. Οι κυρώσεις είναι εντεταγμένες στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό, το ο οποίο ενέκρινε την Παρασκευή η Γερουσία.

Κλείσιμο
Συγκεκριμένα, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε κυρώσεις εις βάρος του προέδρου Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας (SSB) Ισμαήλ Ντεμίρ και άλλων τριών στελεχών της SSB.

Ακόμη, τα τιμωρητικά μέτρα περιλαμβάνουν απαγόρευση έκδοσης από τις ΗΠΑ αδειών εξαγωγών και εξουσιοδοτήσεων στην Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία SSB.

«Παρά τις προειδοποιήσεις μας, η Τουρκία προχώρησε με την αγορά και τη δοκιμή του ρωσικού συστήματος των S-400. Οι σημερινές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας δείχνουν ότι οι ΗΠΑ θα εφαρμόσουν πλήρως το νόμο «Αντιμετώπισης των εχθρών της Αμερικής μέσω κυρώσεων (CAATSA). Δεν θα ανεχτούμε σημαντικές συναλλαγές με το ρωσικό αμυντικό τομέα» έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

Η απόφαση της Τουρκίας για τους S-400 «δεν μας άφησε καμία εναλλακτική λύση», δήλωσε ο βοηθός υπουργός Διεθνούς Ασφάλειας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Κρίστοφερ Φορντ, σε δημοσιογράφους. «Ελπίζουμε ότι η τουρκική κυβέρνηση θα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί μαζί μας στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης» πρόσθεσε.

Προκλητικός Ερντογάν: Δεν μας πτοούν οι κυρώσεις, θα συνεχίσουμε την υπεράσπιση των συμφερόντων μας

Ο Ταγίπ Ερντογάν εξακολουθεί να απαντά στη διεθνή πολιτική κοινότητα σε προκλητικό τόνο.

Σε ομιλία του μετά το υπουργικό συμβούλιο, διεμήνυσε ότι οι κυρώσεις δεν αποθαρρύνουν την Τουρκία από τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων της.

«Μας θλίβει η ενίσχυση της ρητορικής των κυρώσεων, όμως οι πιέσεις δεν θα σταματήσουν την Άγκυρα από την πολιτική που εξυπηρετεί τα συμφέροντά της», διεμήνυσε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Τα μέτρα δεν θα σταματήσουν τις προσπάθειές μας να υπαρασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας», προσέθεσε.

Υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν περιμένει κυρώσεις, αλλά την ΕΕ να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της και τις ΗΠΑ να υπερασπιστούν τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, αφήνοντας έτσι ο Ερντογάν για ακόμη μια φορά αιχμές για τους Κούρδους.

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: 639 νέα κρούσματα - 62 θάνατοι

Τζον Λε Καρρέ: O κατάσκοπος που γύρισε από το κρύο δεν είναι πια εδώ

Άνοιξε η πλατφόρμα για επανένταξη στις 100 – 120 δόσεις
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης