Brexit - Σύνοδος Κορυφής: Μάλλον απίθανη η συμφωνία με τη Βρετανία μέχρι την Κυριακή

Brexit - Σύνοδος Κορυφής: Μάλλον απίθανη η συμφωνία με τη Βρετανία μέχρι την Κυριακή

Η επίτευξη εμπορικής συμφωνίας μέχρι την προθεσμία της Κυριακής είναι μάλλον απίθανη, διεμήνυσαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες – Σε ετοιμότητα η ΕΕ για το πιθανό «ναυάγιο» - Ποιοι είναι οι κύριοι στόχοι

synodos_koryfis
Για μη συμφωνία με τη Βρετανία μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου προειδοποιούν ευθέως οι Ευρωπαίοι ηγέτες, στη Σύνοδο Κορυφής. Η επίτευξη συμφωνίας μέχρι την Κυριακή, οπότε και λήγει η προθεσμία, φαντάζει απίθανη. Ως εκ τούτου, η Ευρώπη ετοιμάζεται για την επόμενη ημέρα.

Τα σχέδια σε πρώτη φάση στοχεύουν στη διασφάλιση της λειτουργίας των αεροπορικών και οδικών συνδέσεων μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ, μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου.

Η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε στους 27 ότι το σενάριο της μη συμφωνίας είναι το πιθανότερο τέλος στις «δύσκολες» συνομιλίες.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η ΕΕ θα παραμείνει σταθερή σε βασικές αρχές, όπως η πρόσβαση στην κοινή αγορά και οι αλιευτικές ποσοστώσεις.

Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον τόνισε ότι υπάρχει «ισχυρή πιθανότητα» για μη συμφωνία, εκτός αν η ΕΕ αλλάξει τη θέση της.

Παρά τις εντατικές διαπραγματεύσεις των τελευταίων εβδομάδων, οι δύο πλευρές δεν έχουν καταφέρει να υπερβούν τα εμπόδια σε κρίσιμα ζητήματα, μεταξύ αυτών οι όροι ανταγωνισμοί και τα αλιευτικά δικαιώματα.

Η Ευρώπη προετοιμάζεται για το σενάριο της μη συμφωνίας

Πέραν της διασφάλισης των μεταφορικών συνδέσεων, οι Βρυξέλλες εξετάζουν την πιθανότητα πρόσβασης σε αλιευτικές περιοχές στα χωριά ύδατα για ένα χρόνο ή μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία.

Όπως είπε μάλιστα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες, θα υπάρξει «μια νέα αρχή για παλιούς φίλους».

Ειδήσεις σήμερα:

«Κουνγκ Φου σιδερένιου καβάλου»: Η αλλόκοτη τεχνική που μοιάζει με... βασανιστήριο (βίντεο)

Τζο Μπάιντεν και Κάμαλα Χάρις οι «προσωπικότητες της χρονιάς» για το περιοδικό ΤΙΜΕ

Χάνουν τις αποζημιώσεις 80.000 ιδιοκτήτες ακίνητων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης