Brexit - Φον ντερ Λάιεν μετά την επικοινωνία με Τζόνσον: Συμφωνούμε ότι διαφωνούμε

Brexit - Φον ντερ Λάιεν μετά την επικοινωνία με Τζόνσον: Συμφωνούμε ότι διαφωνούμε

Όπως έγραψε η πρόεδρος της Κομισιόν σε tweet της, μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Βρετανό πρωθυπουργό, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι διαφωνούν σε βασικά σημεία - Ανώτερη πηγή της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην επιτευχθεί μια συμφωνία με την ΕΕ

von-der-leyen-arthro
Σε γρίφο για δυνατούς λύτες εξελίσσονται οι συζητήσεις πάνω στο Brexit. Ένα 24ωρο, αφότου οι Βρυξέλλες μίλησαν για σημαντική πρόοδο στις συνομιλίες όσον αφορά στα αλιευτικά δικαιώματα, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επιβεβαίωσε τα όσα αναφέρει το Λονδίνο, ότι δηλαδή οι διαφορές παραμένουν.

Όπως έγραψε η πρόεδρος της Κομισιόν σε tweet της, μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Βρετανό πρωθυπουργό, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι διαφωνούν σε βασικά σημεία, οπότε θα χρειαστεί η κατάρτιση έκθεσης στην οποία θα παρουσιάζονται τα αγκάθια.

«Με τον Μπόρις Τζόνσον αξιολογήσαμε τις συνομιλίες. Οι συνθήκες για μια συμφωνία δεν είναι ευνοϊκές λόγω των υφιστάμενων διαφορών σε κρίσιμης σημασίας σημεία. Ζητήσαμε από τους διαπραγματευτές να ετοιμάσουν μια έκθεση στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται οι διαφορές, οι οποίες αναμένεται να συζητηθούν», έγραψε συγκεκριμένα η Φον ντερ Λάιεν στο Twitter.

Κλείσιμο
Ο Τζόνσον θα μεταβεί στις Βρυξέλλες μέσα στις επόμενες ημέρες σε μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι σημαντικές διαφορές στις διαπραγματεύσεις για το Brexit για τα τρία ακανθώδη ζητήματα της αλιείας, της διασφάλισης ισότιμων όρων ανταγωνισμού και της διακυβέρνησης.

Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές και αξιωματούχοι τόνισαν ότι ουσιαστικά δεν υπήρξε σήμερα καμία πρόοδος στις συνομιλίες μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου και ορισμένοι ανέφεραν ότι οι πλευρές ενδέχεται στην πραγματικότητα να απομακρύνθηκαν περισσότερο από την κατάληξη μιας νέας συμφωνίας.

Ανώτερη πηγή της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην επιτευχθεί μια συμφωνία με την ΕΕ, λέγοντας ότι ενώ η πορεία των διαπραγματεύσεων δεν έχει τελειώσει, δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος από την Παρασκευή.

Την ίδια ώρα, η λίρα δέχθηκε νέες πιέσεις, υποχωρώντας κατά 1% έναντι του αμερικανικού δολαρίου, μετά την ανησυχία των επενδυτών για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, ανακτώντας λίγο αργότερα μέρος των απωλειών.

Αγωνία για το Brexit: Οι Βρυξέλλες μιλούν για σημαντική πρόοδο, το Λονδίνο το αρνείται

Οι Βρυξέλλες επισήμαναν, πριν από λίγες ώρες, ότι με το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν σχεδόν οριστικοποιήσει τους όρους σχετικά με το επίπεδο πρόσβασης των πλοίων της ΕΕ σε θάλασσες εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης των 200 μιλίων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η βρετανική κυβέρνηση αρνήθηκε, ωστόσο, το γεγονός ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος στο θέμα των αλιευτικών δικαιωμάτων, επισημαίνοντας συγκεκριμένα ότι δεν επιτεύχθηκε τίποτα νέο.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μάικλ Μάρτιν, από τη μεριά του, δήλωσε ότι οι πιθανότητες επίτευξης εμπορικής συμφωνίας του Brexit είναι 50-50 και ότι οι συνομιλίες βρίσκονται σε πολύ δύσκολο σημείο.

Ειδήσεις σήμερα

Μητσοτάκης: Έπρεπε να κλείσουμε τη Θεσσαλονίκη νωρίτερα - Χριστούγεννα με εννέα άτομα το πολύ

Κορωνοϊός: Στα 1.251 τα νέα κρούσματα - Στο 20,4% ξαφνικά ο δείκτης θετικότητας

Επίθεση με βιτριόλι: Νέες εξελίξεις στην υπόθεση - Έρευνες για συνεργούς - Τι ψάχνει η Αστυνομία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης