Εμβόλιο Pfizer: Πόσο επηρέασε το Brexit την έγκριση - Οι αντιδράσεις από το Βερολίνο

Εμβόλιο Pfizer: Πόσο επηρέασε το Brexit την έγκριση - Οι αντιδράσεις από το Βερολίνο

Αποστάσεις από τη δήλωση του Βρετανού υπουργού Υγείας, ότι χάρη στο Brexit επιτεύχθηκε η έγκριση, παίρνει η Ντάουνινγκ Στριτ

emvolio_main
Mετά την ιστορική πρωτιά που κατέγραψε η Βρετανία στην έγκριση του εμβολίου της Pfizer, τα ερωτήματα που ανακύπτουν είναι πολλά όπως και οι αντιδράσεις που προέρχονται από τους κόλπους της ΕΕ, ιδίως από τη Γερμανία, η οποία διατείνεται ότι εστιάζει στο θέμα της ασφάλειας και όχι της χρονικής σειράς. Μία εβδομάδα προτού το Ηνωμένο Βασίλειο λάβει τις πρώτες 800.000 δόσεις για τον εμβολιασμό και με 50 νοσοκομεία να έχουν ετοιμάσει τις απαραίτητες υποδομές για την υποδοχή του εμβολίου που πρέπει να διατηρηθεί στους -70 βαθμούς, αποστάσεις από τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Ματ Χάνκοκ, παίρνει ο Μπόρις Τζόνσον και μέλη του επιτελείου του.

Ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, μετά τις θετικές εξελίξεις, υποστήριξε  χάρη στο Brexit εγκρίθηκε το εμβόλιο.

«Ενώ μέχρι και τις αρχές της φετινής χρονιάς ήμασταν μέλη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), χάρη στο Brexit μπορέσαμε να πάρουμε μια απόφαση βασισμένη στις βρετανικές ρυθμιστικές αρχές και όχι με το ρυθμό των Ευρωπαίων, που προχωρούν κάπως πιο αργά», τόνισε ο Ματ Χάνκοκ .

Αυτή η θριαμβευτική δήλωση δεν άρεσε στον Αντρέας Μιχαέλις, τον πρεσβευτή της Γερμανίας στο Λονδίνο: «Γιατί είναι τόσο δύσκολο να αναγνωρίσουμε αυτή τη σημαντική πρόοδο ως μια μεγάλη επιτυχία και διεθνή προσπάθεια;» διερωτήθηκε.

«Το σημαντικό δεν είναι να είσαι ο πρώτος, αλλά να έχουμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο», σχολίασε από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν.

Παρόλο που υπάρχουν πολιτικές φωνές στη Βρετανία σύμφωνα με τις οποίες το Brexit διευκόλυνε τη διαδικασία έγκρισης, ο Independent υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο δεν έχει ουσιαστική βάση.

Κλείσιμο
Από τη στιγμή που τα εμβόλια παίρνουν έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων και η Βρετανία ανήκει στις χώρες-μέλη της ΕΕ μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, οπότε εκπνέει η μεταβατική περίοδος, κάθε κράτος της Ένωσης έχει το δικαίωμα προσωρινής έγκρισης εμβολίων σε περιόδους έκτακτης ανάγκης.

Η Ντάουνινγκ Στριτ, από την πλευρά της, αποστασιοποιήθηκε από τις δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Υγείας, ο οποίος θεώρησε το Brexit ικανό για το ενθαρρυντικό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα, δε, με τον ευρωβουλευτή του κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ, Πίτερ Λις, και το Βερολίνο θα μπορούσε να έχει εγκρίνει το εμβόλιο της Pfizer, δεν είναι θέμα Brexit, αλλά συλλογικής απόφασης των μελών της ΕΕ να περιμένουν να ανάψει το «πράσινο φως» ο ευρωπαϊκός οργανισμός Τροφίμων και Φραρμάκων.

Πιέσεις δέχονται οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση για ταχύτερη έγκριση των εμβολίων κατά του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί ο FDA (Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ) θα εξετάσει την αίτηση των Pfizer και BionTech στις 10 Δεκεμβρίου και την αντίστοιχη αίτηση της Moderna στις 17 του ίδου μήνα προκειμένου να αποφανθεί για την ασφαλή κυκλοφορία τους.

Αντίστοιχα στη Ευρώπη, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα εξετάζει την αίτηση Pfizer και BionTech στις 29 Δεκεμβρίου και αυτή της Moderna στις 12 Ιανουαρίου.

Μπόρις Τζόνσον: Το εμβόλιο πληροί τις αυστηρότερες απαιτήσεις υγείας και ασφάλειας

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, λίγο αφότου το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε η πρώτη χώρα της Δύσης που ενέκρινε το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού των εταιρειών Pfizer και BioNTech.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αγοράσει 40 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων και η διάθεση θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα.

Ο Τζόνσον διαβεβαίωσε τους Βρετανούς ότι το εμβόλιο πληροί τις αυστηρότερες απαιτήσεις υγείας και ασφάλειας και ότι προτεραιότητα στον εμβολιασμό θα έχουν οι ηλικιωμένοι στα κέντρα φροντίδας, οι υγειονομικοί και κοινωνικοί λειτουργοί, καθώς και οι όσοι είναι κλινικά ευάλωτοι.

Εντούτοις, ο Βρετανός πρωθυπουργός σημείωσε ότι η διάθεση του εμβολίου θα είναι μια «τεράστια υλικοτεχνική πρόκληση», λόγω παραγόντων όπως η θερμοκρασία στην οποία πρέπει να αποθηκευτεί, και γι΄αυτό θα χρειαστούν μερικοί μήνες για να εμβολιαστούν οι πολίτες που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες.

Ειδήσεις σήμερα

Μητσοτάκης: Κλειστή η νυχτερινή διασκέδαση μέχρι να έχουμε εμβόλια - Δείτε live

Χλιδάτη ζωή, γρήγορα αυτοκίνητα και τζίρος 1 εκατ. ευρώ για σπείρα ναρκωτικών

Μόσιαλος για εμβόλιο: Μετά από πόσο καιρό θα αποκτήσουμε ανοσία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης