Κορωνοϊός - Ισπανία: Στα γηροκομεία τυλίγουν τα πτώματα με σεντόνια, δίπλα στους ζωντανούς

Κορωνοϊός - Ισπανία: Στα γηροκομεία τυλίγουν τα πτώματα με σεντόνια, δίπλα στους ζωντανούς

Οι εικόνες από γηροκομεία στη Βαρκελώνη αντανακλούν τη ζοφερή πραγματικότητα που επικρατεί σε πολλά κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων στην Ισπανία

Κορωνοϊός - Ισπανία: Στα γηροκομεία τυλίγουν τα πτώματα με σεντόνια, δίπλα στους ζωντανούς
Εικόνες τρόμου από κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων στην Ισπανία βλέπουν το φως της δημοσιότητας με τις σωρούς θανόντων από κορωνοϊό να τυλίγονται με σεντόνια, μόλις λίγα εκατοστά από τα κρεβάτια ηλικιωμένων που αγωνίζονται για κρατηθούν στη ζωή.

Την ώρα που η ιβηρική χώρα καταγράφει περίπου 200 θανάτους την ημέρα το μήνα Νοέμβριο, οι εικόνες από γηροκομεία στη Βαρκελώνη, αντανακλούν τη ζοφερή πραγματικότητα που επικρατεί σε πολλά κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων στην ιβηρική χώρα.

«Είναι απλό, μεταφέρει ένα πτώμα και βλέπεις δίπλα του έναν άλλο άνθρωπο, ζωντανό», δηλώνει η εργαζόμενη σε νεκροτομείο, Μαρίνα Γκόμεζ, στο πρακτορείο «The Associated Press». «Αυτό είναι που με πληγώνει περισσότερο», προσθέτει.

Η 28χρονη Μαρίνα εξηγεί ότι προτού μεταφέρουν τις σορούς, θα πρέπει να απολυμαίνουν την περιοχή γύρω από το στόμα των νεκρών, τη μύτη και τα μάτια τους για να μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης.

Στη συνέχεια, οι εργαζόμενοι των νεκροτομείων τυλίγουν τις σορούς με σεντόνια προτού τις βάλουν μέσα σε δύο ειδικές σακούλες με φερμουάρ.

Η Μαρίνα αποκάλυψε επίσης ότι, πολλές φορές, όταν φτάνει με τους συναδέλφους στα γηροκομεία, υπάρχει μόνο μια κουρτίνα που χωρίζει τους ζωντανούς από τους πεθαμένους.

Στο πρώτο κύμα της πανδημίας, όπως υποστηρίζει, επικρατούσε μία «ατμόσφαιρα πολέμου» που κατάφερε να ενώσει τους Ισπανούς απέναντι στον κοινό εχθρό.

Με το δεύτερο κύμα όμως, «οι πολίτες αισθάνονται «μουδιασμένοι», όπως επισημαίνει.

Ωστόσο, ο συνάδελφός της, Μανέλ Ριβέρα, εξηγεί ότι, σε αυτή τη δουλειά, δεν θα πρέπει να υπάρχει συναισθηματική φόρτιση. «Μόλις βάλω το πτώμα στη σακούλα και κλείσω το φερμουάρ, δεν αναρωτιέμαι αν είχε ξανθά, κόκκινα ή καστανά μαλλιά», λέει.

Για τον 38χρονο Ρομάν Ιμπανέζ, ο οποίος μεταφέρει σορούς επί 14 χρόνια, ο φόρτος εργασίας του τετραπλασιάστηκε τις πιο σκοτεινές εβδομάδες της επιδημίας.

Κλείσιμο
Η Ισπανία έχει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων στην Ευρώπη. Καθημερινά καταγράφονται περίπου 10.000 νέα κρούσματα. Από το πρώτο κύμα της πανδημίας, υπέστη γερό πλήγμα.  Και, παρά το γεγονός ότι στη διάρκεια του καλοκαιριού η κατάσταση είχε βελτιωθεί, τώρα η χώρα αντιμετωπίζει ένα νέο κύμα θανάτων από επιπλοκές του Covid- 19. Aκόμη κι αν ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων έχει μειωθεί κατά το ήμισυ από τον Οκτώβριο.

Η κυβέρνηση της Μαδρίτης ετοιμάζεται να ξεκινήσει μαζικούς εμβολιασμούς τον Ιανουάριο και αναμένει να καλύψει σημαντικό μέρος του πληθυσμού εντός έξι μηνών. Θα δώσει προτεραιότητα στους ηλικιωμένους σε οίκους ευγηρίας, που πλήττονται πολύ από την πανδημία, καθώς και στο προσωπικό των ιδρυμάτων αυτών.

Στο μεταξύ, αυξάνεται η οργή της κοινής γνώμης αλλά και της ιατρικής κοινότητας για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση χειρίστηκε την κρίση.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης