Σολτς: Θα βρεθεί συμβιβασμός με Ουγγαρία και Πολωνία για να ξεμπλοκάρει ο προϋπολογισμός της ΕΕ

Σολτς: Θα βρεθεί συμβιβασμός με Ουγγαρία και Πολωνία για να ξεμπλοκάρει ο προϋπολογισμός της ΕΕ

«Η λύση θα βρίσκεται στο πλαίσιο των βασικών γραμμών που συμφωνήθηκαν με το Ευρωκοινοβούλιο και θα περιλαμβάνει επίσης κανόνες του κράτους δικαίου», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών

coronavirus_solts
Αρκετά σίγουρος δηλώνει ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών και αντικαγκελάριος Όλαφ Σολτς ότι θα επιτευχθεί συμβιβασμός με την Ουγγαρία και την Πολωνία για το πολυετές χρηματοδοτικό πακέτο της ΕΕ το οποία έχουν μπλοκάρει οι δύο χώρες με το βέτο τους, ενοχλημένες από το γεγονός ότι η εκταμίευση συνδέεται με την τήρηση των αρχών του κράτους δικαίου, παρόλο που το θέμα είναι περίπλοκο.

«Η εύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης είναι έργο της γερμανικής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», δήλωσε σε τηλεδιάσκεψη τραπεζών ο υποψήφιος καγκελάριος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και πρόσθεσε ότι «γίνεται σκληρή δουλειά για να επιτευχθεί αυτό. Ναι, είναι περίπλοκο, αλλά είμαι αρκετά σίγουρος ότι μπορούμε να βρούμε μια λύση, η οποία θα βρίσκεται στο πλαίσιο των βασικών γραμμών που συμφωνήθηκαν (με το Ευρωκοινοβούλιο) και θα περιλαμβάνει επίσης κανόνες του κράτους δικαίου», τόνισε.


Σφοδρές αντιδράσεις στην ΕΕ για το βέτο Ουγγαρίας και Πολωνίας

Οι κυβερνήσεις της Πολωνίας και της Ουγγαρίας θέλουν να εμποδίσουν τη μελλοντική μείωση των κονδυλίων της EE για χώρες οι οποίες παραβιάζουν το κράτος δικαίου. Γι' αυτό και άσκησαν βέτο για την έγκριση του επταετούς προϋπολογισμού της ΕΕ, ο οποίος ανέρχεται σε 1,074 τρισεκατομμύρια ευρώ και του πακέτου ανάκαμψης από την κρίση του κορονοϊού ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι αντιδράσεις είναι σφοδρές.

«Το βέτο της Βαρσοβίας και της Βουδαπέστης είναι ακατανόητο. Ιδίως αυτή τη στιγμή, στη σκιά της πανδημίας, δεν είναι η ώρα για μπλοκαρίσματα και για την έκφραση εθνικών ευαισθησιών. Για θέματα του κράτους δικαίου δεν επιτρέπεται να υπάρχουν εκπτώσεις. Το κράτος δικαίου δεν είναι διαπραγματεύσιμο», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ στο νέο τεύχος του περιοδικού «Spiegel».

Κλείσιμο
Παρόμοιες δηλώσεις έκαναν στο Spiegel και κορυφαίοι Γερμανοί πολιτικοί:

«Και κατά τη διάρκεια της γερμανικής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να καταστήσει σαφές ότι δεν εκβιάζεται», δήλωσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) Ρολφ Μίτσενιχ και πρόσθεσε: «Θεωρώ εφικτό έναν συμβιβασμό, αλλά οφείλουμε στην αντιπολίτευση και την κοινωνία των πολιτών στην Ουγγαρία και την Πολωνία να επιμείνουμε να τηρούν και οι δύο αυτές χώρες τις αρχές του κράτους δικαίου».

Ειδήσεις σήμερα

Νέα αρνητικά ρεκόρ με 519 διασωληνωμένους και 72 θανάτους - 2581 τα κρούσματα

Καμίνια: Άγρια συμπλοκή με έναν νεκρό και δύο τραυματίες μέσα σε σπίτι- Σοκαριστικό βίντεο

Ανοιξε η πλατφόρμα για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης