Από το Άγιο Όρος στο Μανχάταν: Ο ιερομόναχος που αγιογράφησε τον Ναό του Αγίου Νικολάου στην Νέα Υόρκη

Από το Άγιο Όρος στο Μανχάταν: Ο ιερομόναχος που αγιογράφησε τον Ναό του Αγίου Νικολάου στην Νέα Υόρκη

Μεταφέροντας την καλλιτεχνική και πνευματική παράδοση του Αγίου Όρους στην Νέα Υόρκη, ο π. Λουκάς αποκαλύπτει τις αγιογραφίες που φιλοτεχνεί για τον Ναό στο «Σημείο μηδέν»

ΜΑΚΕΤΑ_AGIOGRAFOS2
Το όραμα του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου για την εικόνα του Παραδείσου στη γη στον Ναό του Αγίου Νικολάου στην Νέα Υόρκη, έχει αναλάβει να κάνει εικόνα, ένας από τους σπουδαιότερους σύγχρονους αγιογράφους, ο ιερομόναχος Λουκάς από τη Μονή Ξενοφώντος του Αγίου Ορους.

Με σπουδές Μαθηματικών, ο μοναχός, το έργο του οποίου έχει διεθνή αναγνώριση,πήγε πρόσφατα στη  Νέα Υόρκη, όπου επισκέφθηκε τον Ναό του Αγίου Νικολάου, μαζί με τον Επίσκοπο Αμισσού Ιωακείμ, ο οποίος ειδικεύεται στην ιστορία της βυζαντινής τέχνης. «Αν και υπό δύσκολες συνθήκες, λόγω κορωνοιού, έπρεπε να πάω από κοντά, να δω και πάλι τις εργασίες στον Ναό» λέει στο «Πρώτο Θέμα» που φιλοτέχνησε και τον Τόμο Αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Εκκλησίας.

«Παρηγορία και ελπίδα»
Συνεχίζοντας την παράδοση αιώνων, του αγιογραφικού Εργαστηρίου της Μονής, ο π. Λουκάς,  θέλει να μεταφέρει όπως λέει «μέσα στη παγερή ατμόσφαιρα του σίδερου και του γυαλιού η παρουσία του Αγίου Νικολάου  είναι παρηγοριά και ελπίδα πως ο Άγιος θα μας προστατεύει όπως ο ίδιος γνωρίζει με τα άπειρα θαύματά του».

Για το λόγο αυτό  στους τοίχους του Ιερού Ναού επιλέχτηκε να  αγιογραφηθούν  παραστάσεις από τον βίο του και τα θαύματα του Αγίου Νικολάου, για να δώσουν στους ανθρώπους την ελπίδα.

Μεταφέροντας την πλούσια καλλιτεχνική και πνευματική παράδοση  του Αγίου Ορους στην Νέα Υόρκη, ο π. Λουκάς  αποκαλύπτει τις αγιογραφίες που φιλοτεχνεί για τον Ναό στο «σημείο μηδέν» , λέγοντας ότι  «Με τις  γιορτές του Ευαγγελισμού, της Γεννήσεως του Χριστού, μέχρι και την Ανάληψή του και την Πεντηκοστή δίδεται το μήνυμα της Ορθοδόξου Πίστεως περί των γεγονότων που διαδραμάτησαν αποφασιστικό ρόλο στην σωτηρία του ανθρωπίνου γένους».

_AGIOGRAFOS
Ο τρούλος του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου αγιογραφημένος
IMG_6537
Ο π. Λουκάς με το συνεργείο αποπεράτωσης του ναού
Κλείσιμο


Η μνήμη της 11ης Σεπτεμβρίου
«Αυτό που προσδοκώ» λέει ο αγιογράφος από την αδελφότητα της Μονής Ξενοφώντος, που έχει έντονη καλλιτεχνική δράση στον Αθω, «είναι να  γίνει και η προσπάθεια να συνδυαστεί η διαχρονικότητα των  παραστάσεων αυτών με την τραγική μνήμη του σημείου. Τα Θύματα της αποφράδος ημέρας εκείνης δεν μένουν απαρατήρητα όπως και η θυσία πολλών για την διάσωση εγκλωβισμένων».

Ο ιερομόναχος από τη Λάρισα, περιγράφει τη συνάντηση που είχε με τον αρχιτέκτονα του Ναού Σαντιάγο Καλατράβα, ο οποίος τον επισκέφτηκε στο Αγιον Ορος και αποφασίστηκε να αγιογραφηθεί το Τέμπλο του ναού και να τοιχογραφηθεί όλος ο Ναός λέγοντας ότι «το Άγιον Όρος από τα βάθη της ησυχίας του είναι παρόν στον πολιτισμό αλλά και στην κοινή πίστη».


Ο μοναχός που σπάνια αφήνει τα πινέλα του και οι αγιογραφίες του ταξιδεύουν από το Αγιον Ορος στην Νέα Υόρκη προκειμένου να κοσμήσουν τον υπό κατασκευή Ναό του Αγίου Νικολάου  αποκαλύπτει τις εικόνες που έχει στο μυαλό τους: «Ο Παντοκράτωρ  Κύριος στην κορυφή του ακτινωτού τρούλου επιβλέπει την κτίση όλη. Οι Προφήτες ολόγυρά του μαρτυρούν την αδιάψευστη ενανθρώπησή του. Η δε Μητέρα του Κυρίου και όλου του ανθρωπίνου γένους μεσίτρια μεταξύ ουρανού και γης στην κόγχη του Ιερού σκεπάζει με το Μαφόριό της όλη την πόλη και τον κόσμο άπαντα. Χαμηλότερα της Παναγίας η Θεία μετάληψις των Αποστόλων που προσέρχονται στον Κύριο για να λάβουν το Σώμα και το Αίμα του, τα ζωοποιά και σωτήρια εχέγγυα της Βασιλείας των Ουρανών. Παρακάτω οι μεγάλοι Ιεράρχες συμμετέχουν στην τέλεση της Θείας Λειτουργίας όπου συμπαρίσταται όλη η Εκκλησία η στρατευομένη και η θριαμβεύουσα».

Μεταφέροντας μας με τη δύναμη της εικόνας  περιγράφει τα σχέδιά του λέγοντας ότι ότι «Το  Ιερό Βήμα χωρίζεται από τον κυρίως Ναό με μαρμάρινο Τέμπλο φέρον εικόνες του Ιησού Χριστού, της Παναγίας του Προδρόμου και του Αγίου Νικολάου. Τα βημόθυρα κοσμούνται ως συνήθως με τον Ευαγγελισμό οι δε βορεία και νοτία πύλη από τους Αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ».

IMG_6538
Ο ναός του Αγίου Νικολάου στο Ground Zero της Νέας Υόρκης


«Απαράμμηλο κάλλος»
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μιλώντας σε έκθεση αγιογραφίας του ιερομόναχου Λουκά  που είχε πραγματοποιηθεί πέρυσι στην  Κωνσταντινούπολη  τόνισε οτι η «έκθεση έχει ξεχωριστή σημασία διότι συνδέεται με την ορθόδοξη εικόνα και την θεολογική της αλήθεια το πνευματικό περιεχόμενο και το απαράμιλλο κάλλος της. Η ορθόδοξη εικόνα είναι απολύτως συνδεδεμένη με τον πυρήνα της ορθοδόξου ταυτότητός μας».

Η επίσημη τελετή επανέναρξης των εργασιών του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου στο σημείο Μηδέν στο νότιο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, πραγματοποιήθηκε στις αρχές Αυγούστου. Παρουσία του Κυβερνήτη της Πολιτείας Νέας Υόρκης  Άντριου Κουόμο και μελών της Ομογένειας, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος τέλεσε τον αγιασμό για να ευλογήσει το ξεκίνημα του μεγάλου έργου της αποπεράτωσης του ναού. Την ανοικοδόμηση έχει  αναλάβει να φέρει εις πέρας νέος μη κερδοσκοπικός φορέας υπό την επωνυμία «οι Φίλοι του Αγίου Νικολάου» με πρόεδρο το Ντένις Μιλ και αντιπρόεδρο το Μιχάλη Ψαρό.

Στόχος τους να επιτευχθεί η ολοκλήρωσή του ναού το 2021 και τα  θυρανοίξια να γίνουν στις 11 Σεπτεμβρίου της ίδιας χρονιάς,  20 χρόνια μετά την τρομοκρατική επίθεση στους Διδύμους Πύργους. «Ακόμη και αν έχουμε ταπεινωθεί και ως Αρχιεπισκοπή και ως Έθνος, δεν έχουμε χάσει την ελπίδα μας, δεν έχουμε χάσει την πίστη μας, δεν έχουμε χάσει τη σταθερή μας απόφαση ότι αυτή την εκκλησία θα τη χτίσουμε» υπόσχεται ο  Αρχιεπίσκοπος  Ελπιδοφόρος. Γιατί διαβεβαιώνει ότι «δεν θα είναι πλέον μόνο μία ελληνορθόδοξη εκκλησία, αλλά θα γίνει Ιερό Εθνικό Προσκύνημα για όλους τους Ορθοδόξους, για τον Ελληνισμό και προσκύνημα για όλο τον Αμερικανικό λαό».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης