LIVE

Κορωνοϊός

Από το Άγιο Όρος στο Μανχάταν: Ο ιερομόναχος που αγιογράφησε τον Ναό του Αγίου Νικολάου στην Νέα Υόρκη

ΜΑΚΕΤΑ_AGIOGRAFOS2

Μεταφέροντας την καλλιτεχνική και πνευματική παράδοση του Αγίου Όρους στην Νέα Υόρκη, ο π. Λουκάς αποκαλύπτει τις αγιογραφίες που φιλοτεχνεί για τον Ναό στο «Σημείο μηδέν»

Το όραμα του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου για την εικόνα του Παραδείσου στη γη στον Ναό του Αγίου Νικολάου στην Νέα Υόρκη, έχει αναλάβει να κάνει εικόνα, ένας από τους σπουδαιότερους σύγχρονους αγιογράφους, ο ιερομόναχος Λουκάς από τη Μονή Ξενοφώντος του Αγίου Ορους.

Με σπουδές Μαθηματικών, ο μοναχός, το έργο του οποίου έχει διεθνή αναγνώριση,πήγε πρόσφατα στη  Νέα Υόρκη, όπου επισκέφθηκε τον Ναό του Αγίου Νικολάου, μαζί με τον Επίσκοπο Αμισσού Ιωακείμ, ο οποίος ειδικεύεται στην ιστορία της βυζαντινής τέχνης. «Αν και υπό δύσκολες συνθήκες, λόγω κορωνοιού, έπρεπε να πάω από κοντά, να δω και πάλι τις εργασίες στον Ναό» λέει στο «Πρώτο Θέμα» που φιλοτέχνησε και τον Τόμο Αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Εκκλησίας.

«Παρηγορία και ελπίδα»
Συνεχίζοντας την παράδοση αιώνων, του αγιογραφικού Εργαστηρίου της Μονής, ο π. Λουκάς,  θέλει να μεταφέρει όπως λέει «μέσα στη παγερή ατμόσφαιρα του σίδερου και του γυαλιού η παρουσία του Αγίου Νικολάου  είναι παρηγοριά και ελπίδα πως ο Άγιος θα μας προστατεύει όπως ο ίδιος γνωρίζει με τα άπειρα θαύματά του».

Για το λόγο αυτό  στους τοίχους του Ιερού Ναού επιλέχτηκε να  αγιογραφηθούν  παραστάσεις από τον βίο του και τα θαύματα του Αγίου Νικολάου, για να δώσουν στους ανθρώπους την ελπίδα.

Μεταφέροντας την πλούσια καλλιτεχνική και πνευματική παράδοση  του Αγίου Ορους στην Νέα Υόρκη, ο π. Λουκάς  αποκαλύπτει τις αγιογραφίες που φιλοτεχνεί για τον Ναό στο «σημείο μηδέν» , λέγοντας ότι  «Με τις  γιορτές του Ευαγγελισμού, της Γεννήσεως του Χριστού, μέχρι και την Ανάληψή του και την Πεντηκοστή δίδεται το μήνυμα της Ορθοδόξου Πίστεως περί των γεγονότων που διαδραμάτησαν αποφασιστικό ρόλο στην σωτηρία του ανθρωπίνου γένους».

_AGIOGRAFOS
Ο τρούλος του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου αγιογραφημένος
IMG_6537
Ο π. Λουκάς με το συνεργείο αποπεράτωσης του ναού


Η μνήμη της 11ης Σεπτεμβρίου
«Αυτό που προσδοκώ» λέει ο αγιογράφος από την αδελφότητα της Μονής Ξενοφώντος, που έχει έντονη καλλιτεχνική δράση στον Αθω, «είναι να  γίνει και η προσπάθεια να συνδυαστεί η διαχρονικότητα των  παραστάσεων αυτών με την τραγική μνήμη του σημείου. Τα Θύματα της αποφράδος ημέρας εκείνης δεν μένουν απαρατήρητα όπως και η θυσία πολλών για την διάσωση εγκλωβισμένων».

Ο ιερομόναχος από τη Λάρισα, περιγράφει τη συνάντηση που είχε με τον αρχιτέκτονα του Ναού Σαντιάγο Καλατράβα, ο οποίος τον επισκέφτηκε στο Αγιον Ορος και αποφασίστηκε να αγιογραφηθεί το Τέμπλο του ναού και να τοιχογραφηθεί όλος ο Ναός λέγοντας ότι «το Άγιον Όρος από τα βάθη της ησυχίας του είναι παρόν στον πολιτισμό αλλά και στην κοινή πίστη».


Ο μοναχός που σπάνια αφήνει τα πινέλα του και οι αγιογραφίες του ταξιδεύουν από το Αγιον Ορος στην Νέα Υόρκη προκειμένου να κοσμήσουν τον υπό κατασκευή Ναό του Αγίου Νικολάου  αποκαλύπτει τις εικόνες που έχει στο μυαλό τους: «Ο Παντοκράτωρ  Κύριος στην κορυφή του ακτινωτού τρούλου επιβλέπει την κτίση όλη. Οι Προφήτες ολόγυρά του μαρτυρούν την αδιάψευστη ενανθρώπησή του. Η δε Μητέρα του Κυρίου και όλου του ανθρωπίνου γένους μεσίτρια μεταξύ ουρανού και γης στην κόγχη του Ιερού σκεπάζει με το Μαφόριό της όλη την πόλη και τον κόσμο άπαντα. Χαμηλότερα της Παναγίας η Θεία μετάληψις των Αποστόλων που προσέρχονται στον Κύριο για να λάβουν το Σώμα και το Αίμα του, τα ζωοποιά και σωτήρια εχέγγυα της Βασιλείας των Ουρανών. Παρακάτω οι μεγάλοι Ιεράρχες συμμετέχουν στην τέλεση της Θείας Λειτουργίας όπου συμπαρίσταται όλη η Εκκλησία η στρατευομένη και η θριαμβεύουσα».

Μεταφέροντας μας με τη δύναμη της εικόνας  περιγράφει τα σχέδιά του λέγοντας ότι ότι «Το  Ιερό Βήμα χωρίζεται από τον κυρίως Ναό με μαρμάρινο Τέμπλο φέρον εικόνες του Ιησού Χριστού, της Παναγίας του Προδρόμου και του Αγίου Νικολάου. Τα βημόθυρα κοσμούνται ως συνήθως με τον Ευαγγελισμό οι δε βορεία και νοτία πύλη από τους Αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ».

IMG_6538
Ο ναός του Αγίου Νικολάου στο Ground Zero της Νέας Υόρκης


«Απαράμμηλο κάλλος»
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μιλώντας σε έκθεση αγιογραφίας του ιερομόναχου Λουκά  που είχε πραγματοποιηθεί πέρυσι στην  Κωνσταντινούπολη  τόνισε οτι η «έκθεση έχει ξεχωριστή σημασία διότι συνδέεται με την ορθόδοξη εικόνα και την θεολογική της αλήθεια το πνευματικό περιεχόμενο και το απαράμιλλο κάλλος της. Η ορθόδοξη εικόνα είναι απολύτως συνδεδεμένη με τον πυρήνα της ορθοδόξου ταυτότητός μας».

Η επίσημη τελετή επανέναρξης των εργασιών του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου στο σημείο Μηδέν στο νότιο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, πραγματοποιήθηκε στις αρχές Αυγούστου. Παρουσία του Κυβερνήτη της Πολιτείας Νέας Υόρκης  Άντριου Κουόμο και μελών της Ομογένειας, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος τέλεσε τον αγιασμό για να ευλογήσει το ξεκίνημα του μεγάλου έργου της αποπεράτωσης του ναού. Την ανοικοδόμηση έχει  αναλάβει να φέρει εις πέρας νέος μη κερδοσκοπικός φορέας υπό την επωνυμία «οι Φίλοι του Αγίου Νικολάου» με πρόεδρο το Ντένις Μιλ και αντιπρόεδρο το Μιχάλη Ψαρό.

Στόχος τους να επιτευχθεί η ολοκλήρωσή του ναού το 2021 και τα  θυρανοίξια να γίνουν στις 11 Σεπτεμβρίου της ίδιας χρονιάς,  20 χρόνια μετά την τρομοκρατική επίθεση στους Διδύμους Πύργους. «Ακόμη και αν έχουμε ταπεινωθεί και ως Αρχιεπισκοπή και ως Έθνος, δεν έχουμε χάσει την ελπίδα μας, δεν έχουμε χάσει την πίστη μας, δεν έχουμε χάσει τη σταθερή μας απόφαση ότι αυτή την εκκλησία θα τη χτίσουμε» υπόσχεται ο  Αρχιεπίσκοπος  Ελπιδοφόρος. Γιατί διαβεβαιώνει ότι «δεν θα είναι πλέον μόνο μία ελληνορθόδοξη εκκλησία, αλλά θα γίνει Ιερό Εθνικό Προσκύνημα για όλους τους Ορθοδόξους, για τον Ελληνισμό και προσκύνημα για όλο τον Αμερικανικό λαό».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (16)

thanos papas

Αντε καλα,περασα απο κει πριν μερικους μηνες και ηταν ενα τσιμεντενιο γιαπι 20 χρονια μετα. Με τους δισεκατομμυριουχους ελληναραδες της Ν.Υορκης να μην μπορουν να δωσουν μερικες χιλιαδες ευρω για να τελειωσει σε 1 μηνα το κτισμα. Ακριβως ενα μηνα χρειαζεται για να τελειωσει εστω εξωτερικα. Αν δεν μπορουν τοσοι λεφταδες ας μου δωσουν εξουσιοδοτιση και θα το τελειωσω εγω το εκκλησακι και ας μην ειμαι θρησκος. Ντροπη τους και ντροπης της κοινοτητας καφενειου που εχουν στη Ν.Υορκη οι ελληναραδες.

$$$$$

Μαζεύτηκαν 50 εκατομύρια δολλάρια. Πού πήγαν δεν ξέρουμε. Για το σκάνδαλο του Αγίου Νικολάου βουήζει η Ομογένεια.

ΤΙ ΓΡΑΦΕΙΣ...

ΡΕ ΤΣΟΠΑΝΕ. ΤΟ "ONE WORLD TRADE CENTER" ΑΚΡΙΒΩΣ ΔΙΠΛΑ ΤΙ ΕΙΝΑΙ? 546 ΜΕΤΡΑ ΥΨΟΣ ΕΧΕΙ!

panagiotis tzortzis

είναι απαράμιλλο η σωστη γραφή, για όνομα του Θεου.

Αλεξ

Ο πατερ Λουκας ηταν ενας πολυ καλος αγιογραφος παλια. Σταδιακα παρασυρθηκε σε απιστευτες εκτροπες της μοδας και του κοσμικου εκσυγχρονισμου.Σταδιακα ,εχασε καθε ελεγχο της τεχνης του καταληγοντας σ ενα υβριδιο ανευ προσωπου. Τωρα καταντησε να τον κραζουν απο παντου γι αυτα που κανει. Μια πτωση για,πανεπιστημιακο μαθημα

Χάλια αγιογραφία..

...ο Παντοκράτορας στον τρούλο. Σαν στραβομούτσουνη αδελφούλα του ελέους είναι. Που σπούδασε αγιογραφία αυτός? Σε νηπιαγωγείο? Δύσκολη τέχνη η αγιογραφία, για λίγους...

Takis Corfu

Μην ξεχάσει o καλογεροσ αγιογραφοσ να βάλει την εικόνα του πρώτου κατά σειρο Αγίου της Ορθοδοδιας δεν γίνεται εκκλησία χωρίς αυτόν εννοώ για τον Άγιο Σπυριδωνα τον Τριμυθουνα Αν υπάρχει ο Χριστιανισμός σε αυτόν οφείλεται με την πρώτη οικουμενική σύνοδο Επίσης του Αγίου Νεκτάριου που βοηθάει πάντα στις ανάγκες Θαυμάσια εκκλησία για την ορθοδοξία να δούμε πιοι θα κάνουν κουμάντο όχι πάλι οι ίδιοι και οι ίδιοι

Μεταναατης

Ακόμα να τελειώσει ο Άγιος Νικόλας 80 εκατομυρια έχουν μασουλισει οι διάφοροι χρήματα των πιστών οι ουρανοξύστες διπλα τελείωσαν αμέσως και με λιγότερα λεφτά άρε καρλουτσοι περάσατε τα σύνορα της Ελλάδας και απατεώνες μείνατε

Τι να σου κάνω

που είσαι και αστοιχείωτος! Κανένας ουρανοξύστης δεν ξαναφτιάχτηκε εκεί.

@

Του Ἀγίου Νικολάου , του γνωστού......, πού ἐορτάζουμε..! στις 6 Δεκεμβρίου ! ). “Μετὰ ταῦτα λοιπόν, οἱ ἐν τῇ ἐπαρχίᾳ του εὑρισκόμενοι εἰδωλολατρικοὶ βωμοὶ εἰς οὓς κατοίκουν οἱ δαίμονες καὶ ἐπροσκυνοῦντο παρὰ τῶν ἀνθρώπων, κατεκρημνίζοντο διὰ προσευχῆς τοῦ Ἁγίου καὶ ἐδιαλύοντο εἰς χῶμα, οἱ δὲ δαίμονες ἔφευγον εἰς τὸν ἀέρα κλαίοντες τὴν συμφορὰν τῶν. Ἦτο δὲ ἐκεῖ καὶ εἰς μέγας βωμὸς εἰδωλολατρικός, διαφορετικὸς τῶν ἄλλων κατά τε τὸ ὕψος καὶ τὸ πλᾶτος, τὸν ὀποῖον ὠνόμαζον οἱ εἰδωλολάτραι τῆς θέας Ἀρτέμιδος, ἤτοι τῆς Σελήνης. Ἠβουλήθη ὀ Άγιος νὰ ἀφανίσῃ καὶ ἐκεῖνον καὶ ποιήσας προσευχήν, παρευθὺς ἔπεσεν ὀ βωμὸς καὶ τὰ εἴδωλα ὡς τὰ φύλλα τοῦ δένδρου ἐκ μεγάλου ἀνέμου τὸ φθινόπωρον“. Μέ τήν ευκαιρία , ἀς θυμηθουμε μερικά από τα θαύματα που έκανε εν ζωή ο άγιος : Έσωσε από την πείνα την πόλη των Μύρων, εμφανιζόμενος θαυματουργικά στον καπετάνιο ενός πλοίου που μετέφερε σιτάρι κάνοντάς τον να φέρει το σιτάρι στους κατοίκους της πεινασμένης πόλης. Ένα άλλο θαύμα ήταν όταν παρουσιάστηκε στον ύπνο του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου και του φανέρωσε ότι ήταν αθώοι οι τρεις αξιωματικοί που κατηγορούνταν για συνωμοσία. Με αυτόν τον τρόπο γλύτωσε τη ζωή των τριών αυτών ανδρών οι οποίοι έγιναν στη συνέχεια μοναχοί. Πολλές φορές γλύτωσε θαυματουργικά πλοία που κινδύνευαν από την φουρτουνιασμένη θάλασσα. Αυτός είναι και ο λόγος που ο άγιος Νικόλαος θεωρείται προστάτης των ναυτικών μας. Χαρακτηριστικό είναι ότι θαυματουργά μεταφέρθηκε σε ένα πλοίο που κινδύνευε στη τρικυμία και το οδήγησε ο ίδιος κρατώντας το τιμόνι σε ασφαλές λιμάνι. Ένα άλλο θαύμα του είναι όταν ένας ταξιδιώτης έπεσε στη θάλασσα από ένα πλοίο και είπε: «Άγιε Νικόλαε βοήθει μοι» κι ο άγιος τον μετέφερε θαυματουργά στο σπίτι του. Όλα αυτά τα χρόνια ο άγιος δεν υπήρχε δυστυχία που να μην συμπονέσει, αδικία που να μην επανορθώσει, διχόνοια που να μην ειρηνεύσει.

Τι...

...γράφεις ρε άνθρωπε, ποιός θα διαβάσει το κατεβατό που έγραψες; ποιόν ενδιαφέρει το κόλλημα που έχεις με την εκκλησία;

Νικόλαος

Σε ευχαριστούμε πολύ ✔️✳️για το ωραίο σχόλιο @15:51. Καλή Σαρακοστή ✝️ και καλά Χριστούγεννα 🎄✳️✔️

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης