Παραιτούνται ένας-ένας οι σύμβουλοι του Μπόρις Τζόνσον - Ποιος έχει το «πάνω χέρι» στη Ντάουνινγκ Στριτ

Παραιτούνται ένας-ένας οι σύμβουλοι του Μπόρις Τζόνσον - Ποιος έχει το «πάνω χέρι» στη Ντάουνινγκ Στριτ

Δύο παραιτήσεις στενών συνεργατών του Τζόνσον μέσα σε μία μόνο εβδομάδα - Τα αγγλικά ΜΜΕ αναφέρουν πως άνοιξε ο δρόμος για την αρραβωνιαστικιά του Βρετανού πρωθυπουργού, Κάρι Σίμοντς, να βάλει τους δικούς της ανθρώπους στο κυβερνητικό σχήμα

boris-johnson-0
Με ένα κιβώτιο που περιείχε τα προσωπικά του αντικείμενα στο χέρι αναχώρησε απόψε το βράδυ από τη Ντάουνιγκ Στριτ ο στενός σύμβουλος του Μπόρις Τζόνσον, Ντόμινικ Κάμινγκς. Ο βρετανικός Τύπος αναφέρει πως τώρα άνοιξε ο δρόμος για την αρραβωνιαστικιά του Βρετανού πρωθυπουργού, Κάρι Σίμοντς, να βάλει τους δικούς της ανθρώπους δίπλα στον σύντροφό της. Η παραίτηση Κάμινγκς ακολούθησε την παραίτηση του συνεργάτη του, Λι Κέιν, ο οποίος αν και προαλειφόταν για προσωπάρχης του Τζόνσον, αποχώρησε από τη θέση του με μια λιτή ανακοίνωση την Τετάρτη.

Μετά την παραίτηση του Ντόμινικ Κάμινγκς η Telegraph υποστηρίζει πως η θέση του θα καλυφθεί από τον Σατζίντ Τζαβίντ, πρώην υπουργό Οικονομικών και «σύμμαχο» της Κάρι Σίμοντς.

Ο εμφύλιος πόλεμος των 48 ωρών στη Ντάουνιγκ Στριτ

«Εμφύλιος πόλεμος» έχει ξεσπάσει στη Ντάουνιγκ Στριτ τις τελευταίες δύο μέρες με πρωταγωνιστές την αρραβωνιαστικιά του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον και τον Ντόμινικ Κάμινγκς. «Η Κάρι Σίμοντς και ο Κάμινγκς συναγωνίζονται για την προσοχή του Τζόνσον», αναφέρει στο σχετικό δημοσίευμα ο Guardian, αν και όλα δείχνουν πως την πόρτα εξόδου της πρωθυπουργικής κατοικίας θα δει ο Κάμινγκς και όχι η 32χρονη ξανθιά αρραβωνιαστικιά του Βρετανού πρωθυπουργού και μητέρα του γιου του, Γουίλφρεντ.

Η αρχή της ρήξης στο εσωτερικό του νούμερου 10 της Ντάουνιγκ Στριτ ξεκίνησε την Τετάρτη με την παραίτηση του Λι Κέιν, διευθυντή επικοινωνίας του Τζόνσον και στενού συνεργάτη του Ντόμινικ Κάμινγκς. Σύμφωνα με τον Guardian αρκετές πηγές υποστηρίζουν πως η Σίμοντς, πρώην διευθύντρια Επικοινωνίας του Συντηρητικού κόμματος, επέμεινε να μην προωθηθεί ο Κέιν, ως προσωπάρχης του Βρετανού πρωθυπουργού καθώς ανησυχεί για τα δημοσιεύματα που κατηγορούν τον σύντροφό της πως «οι αποφάσεις της κυβέρνησης βρίσκονται στα χέρια ενός στενού κύκλου ισχυρών ανδρών».

Με ανακοίνωσή του ο Κέιν, ο οποίος συνεργάστηκε στενά με τον Ντόμινικ Κάμινγκς στην εκστρατεία για το Brexit, αναφέρει για την παραίτησή του: «Έπειτα από σοβαρή σκέψη παραιτήθηκα από διευθυντής Επικοινωνίας του αριθμού 10 και θα αποχωρήσω από τη θέση στο τέλος της χρονιάς».

Οι Times του Λονδίνου γράφουν για την παραίτηση του Κέιν πως «η Σίμοντς βοήθησε να γίνει η αποχώρηση του Λι Κέιν» και υποστηρίζουν πως η αρραβωνιαστικιά του Τζόνσον θεωρούσε πως αυτός ήταν ένας από τους συνεργάτες του πρωθυπουργού που τον κρατούσαν σε απομόνωση από τους βουλευτές του, έστρεψαν τα μέσα ενημέρωσης εναντίον της κυβέρνησης και έπραξαν μια σειρά αστοχιών στην διαχείριση της πανδημίας.

«Ένα υπέροχο δώρο για τα Χριστούγεννα» η παραίτηση του Κάμινγκς για τους πολιτικούς του αντιπάλους

Κλείσιμο
Όσο για τον Ντόμινικ Κάμινγκς, η αποψινή του παραίτηση, μάλλον, ήταν «κεραυνός εν αιθρία», καθώς μέχρι και νωρίς το απόγευμα πολλά δημοσιεύματα στον βρετανικό Τύπο υποστήριζαν πως θα βρίσκεται εκτός κυβέρνησης μέχρι τα Χριστούγεννα. Μάλιστα, ο υπουργός Μεταφορών, Γκραντ Σαπς, δήλωσε για τον Κάμινγκς στο Sky News:

«Οι σύμβουλοι πάνε και έρχονται» ενώ βουλευτής των Τόρις, του οποίου το όνομα δεν αποκαλύφθηκε, ανέφερε για την έξοδο του Κάμινγκς από την κυβέρνηση στην βρετανική ιστοσελίδα Independent: «Ένα υπέροχο δώρο για τα Χριστούγεννα».

Ο Ντόμινικ Κάμινγκς δεν ήταν ιδιαίτερα αγαπητός ούτε στους βουλευτές του Εργατικού κόμματος, αλλά ούτε σε πολλούς βουλευτές των Τόρις. Αρχιτέκτονας της εκστρατείας για το Brexit, ο Κάμινγκς, μετά την εκλογική νίκη τον Δεκέμβριο του 2019, εγκαταστάθηκε στη Ντάουνιγκ Στριτ στο πλευρό του Τζόνσον και γρήγορα έγινε αντικείμενο χλευασμού επειδή δεν ακολούθησε το dress code και εμφανιζόταν ατημέλητος με τζιν παντελόνια. Τον Ιούνιο το «δεξί χέρι» του Τζόνσον έγινε πρωτοσέλιδο στη Βρετανία, όταν παραβίασε την καραντίνα και ταξίδεψε σε απόσταση 260 μιλίων από το Λονδίνο μέχρι το Ντέραμ μαζί με την σύζυγό του, η οποία παρουσίαζε συμπτώματα κορωνοϊού και τα δύο τους παιδιά.

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: 3.038 νέα κρούσματα - 725 στη Θεσσαλονίκη και 697 στην Αττική

Παπαευαγγέλου: Ενδεχομένως να χρειαστούμε κι άλλα lockdown - Σημάδια σταθεροποίησης στη Θεσσαλονίκη

Δημοτικά σχολεία: Αύριο οι ανακοινώσεις
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης