Έρευνα του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον: H ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης από Covid

Έρευνα του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον: H ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης από Covid

Ο δείκτης μεταδοτικότητας «R» είναι υψηλότερος σε περιοχές με ατμοσφαιρική ρύπανση, σύμφωνα με μελέτη Αμερικανών επιστημόνων

_ripansi
Όσο πιο μολυσμένος είναι ο αέρας που αναπνέουμε, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχουμε να νοσήσουμε από Covid-19.

Kι αυτό γιατί ο δείκτης μεταδοτικότητας «R» είναι υψηλότερος σε περιοχές με ατμοσφαιρική ρύπανση, σύμφωνα με μελέτη Αμερικανών επιστημόνων.

Οι ερευνητές μελέτησαν διάφορους παράγοντες, όπως η πυκνότητα του πληθυσμού και το lockdown.

Το επόμενο βήμα τους ήταν να συγκρίνουν αυτούς τους παράγοντες με τον δείκτη μεταδοτικότητας «R» και τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε διάφορες αμερικανικές τοποθεσίες.

Η επιστημονική ομάδα εντόπισε μια γραμμική σχέση μεταξύ του δείκτη μεταδοτικότητας R του ιού και των επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail, oι περιοχές με υψηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι πιο πιθανό να έχουν περισσότερα κρούσματα της νόσου Covid-19, με βάση τη μελέτη που συσχετίζει τη ρύπανση και τον δείκτη μεταδοτικότητας R.

Κλείσιμο
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις διαπίστωσαν ότι υπήρχε ο δείκτης μεταδοτικότητας R ήταν υψηλότερος σε περιοχές με υψηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικών αιωρούμενων σωματιδίων σε σύγκριση με τις περιοχές που είχαν καθαρότερο αέρα.

«Τα αιωρούμενα μικροσωματίδια «PM2,5» μπορούν να εισέλθουν στους πνεύμονες ενός ατόμου και να προκαλέσουν βλάβη», όπως εκτιμούν οι επιστήμονες.

Κατά συνέπεια, μπορεί να είναι επιβλαβή στο αναπνευστικό ενός ατόμου. Αλλά το πώς αυτό σχετίζεται με την εξάπλωση της νόσου COVID-19 σε έναν πληθυσμό, δεν είχε ακόμη διερευνηθεί, επισημαίνουν.

«Σκέφτηκα, γιατί στις περισσότερες περιοχές των ΗΠΑ έχουμε μία τόσο γρήγορη εξάπλωση του ιού;», δήλωσε ο συντάκτης της μελέτης, καθηγητής Ρατζιάν Τσακραμπάρτι.

Η ομάδα αποφάσισε να εξετάσει μέρη όπου ο δείκτης μεταδοτικότητας R ήταν μεγαλύτερος από 1 και σε κάθε τοποθεσία εξέτασε 43 διαφορετικούς παράγοντες - συμπεριλαμβανομένης της πυκνότητας του πληθυσμού και της κατανομής ηλικίας.

Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας στοιχεία για τη ρύπανση στις ΗΠΑ μεταξύ των ετών 2012 και 2017, η ερευνητική ομάδα προσπάθησε να βρει οποιαδήποτε σχέση μεταξύ του δείκτη μεταδοτικότητας R και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Ειδήσεις σήμερα:

Επανέρχεται η ρύθμιση για τις αδικαιολόγητες αυξήσεις στην αγορά

Στο 73% η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς με κορωνοϊό σε όλη τη χώρα

Προσαγωγές ατόμων μέσα στο Πολυτεχνείο - Ταυτόχρονη επιχείρηση και στην Πολυτεχνειούπολη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης