Αμερικανικές εκλογές: Οι πρώτες νίκες για Μπάιντεν και Τραμπ

Αμερικανικές εκλογές: Οι πρώτες νίκες για Μπάιντεν και Τραμπ

Ανατροπή στο Οχάιο - Τα μάτια στραμμένα στη Φλόριντα - Δυνατό comeback του Μπάιντεν με τις δυτικές πολιτείες

debate_2
Τις πρώτες νίκες και τις πρώτες ήττες τους καταγράφουν οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής καθώς τόσο ο Ντόναλντ Τραμπ όσο και ο Τζο Μπάιντεν έχουν στα χέρια τους τα πρώτα αποτελέσματα στις δυτικές πολιτείες. Μια μάχη στήθος με στήθος διεξάγεται προς το παρόν στις ΗΠΑ καθώς οι δύο ανθυποψήφιοι για την προεδρία της χώρας είναι σχεδόν ισόπαλοι.

Βάσει αυτών ο Τζο Μπάιντεν έχει κερδίσει ήδη την πολιτεία του Βερμόντ (3 εκλέκτορες), τη Βιρτζίνια (13 εκλέκτορες), το Νιού Τζέρσεϊ (14 εκλέκτορες),  τη Μασαχουσέτη (11 εκλέκτορες),  το Μέριλαντ (10 εκλέκτορες), το Ιλινόις (20 εκλέκτορες), το Ρόουντ Άιλαντ  (4 εκλέκτορες), το Ντέλαγουερ (3 εκλέκτορες), το Κονέκτικατ (7 εκλέκτορες), της Νέας Υόρκης (29 εκλέκτορες), του Νιού Μέξικο (5 εκλέκτορες), την περιφέρεια της Κολούμπια στην Ουάσινγκτον (3 εκλέκτορες), το Κολοράντο (9 εκλέκτορες), το Όρεγκον (7  εκλέκτορες), την Καλιφόρνια (55 εκλέκτορες) και την Ουάσινγκτον (12 εκλέκτορες).

Ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίζει την πολιτεία του Κεντάκι (8 εκλέκτορες), Οκλαχόμα (7 εκλέκτορες), το Τένεσι (11 εκλέκτορες), την Αλαμπάμα (9 εκλέκτορες), Μισσισιπί (6 εκλέκτορες), τη Νότια Καρολίνα (9 εκλέκτορες), το Αρκάνσας (6 εκλέκτορες) και Δυτική Βιρτζίνια (5 εκλέκτορες) , την  Ιντιάνα (11 εκλέκτορες), το Γουαϊόμινγκ  (3 εκλέκτορες), τη Λουιζιάνα (8 εκλέκτορες, Κάνσας (6 εκλέκτορες), τη Νεμπράσκα ( 3 εκλέκτορες), το Μιζούρι (10 εκλέκτορες) και το Οχάιο (4 εκλέκτορες).

Μέχρι αυτή την ώρα ο υποψήφιος των Δημοκρατικών προηγείται με  209 εκλέκτορες εναντι  118 του Ρεπουμπλικάνου προέδρου.






Σκληρή μάχη δίνεται για την Φλόριντα, την οποία φαίνεται να κερδίζει οριακά ο Ντόναλντ Τραμπ. Έχει προβάδισμα 50,5% έναντι 48,5% του Μπάιντεν, με καταμετρημένο περίπου το 90% του εκτιμώμενου συνόλου των ψήφων. 

Αμφιταλαντεύεται ακόμα η Τζόρτζια και η Νότια Καρολίνα. Σύσσωμοι οι πολιτικοί αναλυτές στην άλλη άκρη του Ατλαντικού προειδοποιούν ότι είναι ακόμα ιδιαιτερα νωρίς, καθώς γίνεται παράλληλη καταμέτρηση τόσο των  επιστολικών, όσο και των ψήφων από τις κάλπες. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η αποψινή νύχτα θα είναι δύσκολη.

Στη Μινεσότα προηγείται ο Μπάιντεν. Στο Νιου Χαμσάιρ επίσης επικρατεί ο Δημοκρατικός υποψήφιος. Στο Τέξας άλλαξαν τα πράγματα, καθώς πήρε προβάδισμα ο Τραμπ.  Μία ενδιαφέρουσα πολιτεία είναι το Ουισκόνσιν, καθώς θεωρείται κρισιμη για έναν πρόεδρο και φαίνεται να πηγαίνει στον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο.

Οι Ρεπουμπλικανοί διατηρούν οριακά τη Γερουσία, όπως είναι τη δεδομένη στιγμή τα πράγματα, ενώ σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, οι Δημοκρατικοί αναμένεται να διατηρήσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων.  

Παρόλο που έχουν καταμετρηθεί ελάχιστα ψηφοδέλτια, ο Τραμπ συγκεντρώνει 5.941.000 ψήφους και 16 εκλέκτορες, ενώ ο Μπάιντεν 6.182.000 και 13 εκλέκτορες. Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times ο Τραμπ έχει 95% πιθανότητες να κερδίσει τη Φλόριντα.

Για να εκλεγεί κάποιος από τους δύο υποψηφίους πρόεδρος, χρειάζεται να εξασφαλίσει 270 εκλέκτορες.

Ειδήσεις σήμερα: 

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Ποιος προηγείται στις αμφίρροπες πολιτείες - Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Εκτός ελέγχου Αττική, Θεσσαλονίκη, Ροδόπη και Λάρισα - Εσπευσμένα στη Βόρεια Ελλάδα η διοίκηση του ΕΚΑΒ

Κικίλιας στο Star: Γενικό lockdown και στην Αττική αν χρειαστεί
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης