Αντιμέτωπη με τα... προβλήματα της δημοκρατίας η Αίγυπτος

Αντιμέτωπη με τα... προβλήματα της δημοκρατίας η Αίγυπτος

Κυκλοφοριακό κομφούζιο στο Κάιρο από τις στάσεις εργασίας που κάνουν δημοσιογράφοι και αστυνομικοί

Αντιμέτωπη με τα... προβλήματα της δημοκρατίας η Αίγυπτος
Την ώρα που ο στρατός έχει πάρει την κατάσταση στα χέρια του σε πολιτικό επίπεδο και τα τανκς έχουν αρχίσει και μειώνονται στο Κάιρο, εκατοντάδες διαδηλωτές-απεργοί δημιουργούν καθημερινά κυκλοφοριακό κομφούζιο στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα. Δημοσιογράφοι, οικοδόμοι, αλλά και αστυνομικοί κηρύττουν στάσεις εργασίας, συγκεντρώνονται στο κέντρο και διεκδικούν όσα τους είχε στερήσει ο πρόεδρος Μουμπάρακ τα τελευταία τριάντα χρόνια.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, το Κάιρο προσπαθεί να βρει τους... κανονικούς του ρυθμούς, όμως όλα δείχνουν ότι οι νέοι του ρυθμοί δεν θα θυμίζουν σε τίποτα τους παλιούς. Οι δρόμοι γύρω από την πλατεία Ταχρίρ έχουν δοθεί στην κυκλοφορία... εις μάτην. Το κράτος έτσι προσπαθεί να πείσει πως όλα τέλειωσαν, όμως η παρουσία των απεργών δημιουργεί συνθήκες έντασης, χωρίς όμως να θυμίζει το Κάιρο των προηγούμενων ημερών, αλλά την... Αθήνα των τελευταίων μηνών.

Οι Αιγύπτιοι τους επόμενους μήνες θα προσπαθήσουν να βρουν τον δικό τους εαυτό σε συνθήκες δημοκρατίας. Πρόκειται για το επόμενο μεγάλο στοίχημα που έχουν να αντιμετωπίσουν μετά το κατόρθωμα να πραγματοποιήσουν την πρώτη επανάσταση του 21ου αιώνα και μάλιστα σχεδόν αναίμακτα.  Το καθεστώς Μουμπάρακ που απομυζούσε κάθε δημόσιο φορέα, από υπουργεία μέχρι πανεπιστήμια, θα αντικατασταθεί σιγά-σιγά και πεποίθηση όλων πλέον είναι ότι ξεκινάει η πρώτη εποχή δημοκρατίας και ελευθερίας στην ιστορία της Αιγύπτου.

Παράδειγμα για να καταλάβει κανείς τα παράδοξα της δακυβέρνησης Μουμπάρακ είναι ο... στρατός αστυνομικών που είχε δημιουργήσει ο ίδιος και μάλιστα είχε δώσει και το όνομα του στη σχολή αποφοίτων της εν λόγω «ακαδημίας»: Σχολή Αστυνομίας Μουμπάρακ. Οι αστυνομικοί στην Αίγυπτο ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες μόνιμων, τη στιγμή που οι απασχολούμενοι στο στρατό δεν είναι περισσότεροι από τριακόσιες πενήντα χιλιάδες συνολικά. Η διαφθορά που υπάρχει στους κόλπους της αστυνομίας είναι χαρακτηριστική. Οι αστυνομικοί άλλωστε δεν δίστασαν να συνεργαστούν με εγκληματίες που απελευθέρωσαν από τις φυλακές προκειμένου να καταπνίξουν την εξέγερση.

Τον Σεπτέμβριο στην Αίγυπτο θα διεξαχθούν οι πρώτες ελεύθερες εκλογές. Ως τότε η ειδική επιτροπή για το σύνταγμα, η μεταβατική κυβέρνηση και ο στρατός θα πρέπει να δημιουργήσουν το νέο αιγυπτιακό σύνταγμα δυτικού τύπου, το οποίο θα μπορέσει να βγάλει τη χώρα από το πολιτειακό αδιέξοδο που έχει επέλθει και να θεμελιώσει ένα βιώσιμο δημοκρατικό σύστημα.
Κλείσιμο

Παράλληλα οι δημόσιες υπηρεσίες θα ξεκινήσουν αναδιαρθρώσεις, αφού μέχρι σήμερα στην Αίγυπτο δεν αναλάμβανε κανείς στελεχιακή θέση αν δεν ήταν μέλος του κόμματος. Με άλλα λόγια τους επόμενους μήνες οι Αιγύπτιοι καλούνται να κάνουν μια δεύτερη επανάσταση, αυτή τη φορά μέσα στις δουλειές, αλλά και τα σπίτια τους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης