Σμύρνη: Μάχη με το χρόνο για να ανασύρουν τους εγκλωβισμένους από τον μεγάλο σεισμό (βίντεο)

Σμύρνη: Μάχη με το χρόνο για να ανασύρουν τους εγκλωβισμένους από τον μεγάλο σεισμό (βίντεο)

Συγκλονιστική διάσωση δυο ανήλικων παιδιών- Αγνωστος παραμένει ο αριθμός των αγνοούμενων από τον ισχυρό σεισμό των 6,7 βαθμών -  Ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί, προειδοποιούν οι αρχές – Σωστικά συνεργεία προσπαθούν να εντοπίσουν επιζώντες στα ερείπια

smyrni-vrady-seismos43
Μάχη πάνω από τα χαλάσματα των κτιρίων της Σμύρνης που κατέρρευσαν σαν τραπουλόχαρτα δίνουν τα σωστικά συνεργεία, μετά τον ισχυρό σεισμό 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στο Αιγαίο.

Στο σημείο βρίσκονται αξιωματικοί των ειδικών δυνάμεων, ενώ για τον εντοπισμό επιζώντων έχουν επιστρατευτεί και ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι. Στις προσπάθειες μετέχουν και κάτοικοι, που προσπαθούν να ανοίξουν διόδους απεγκλωβισμού. Κάποιοι άλλοι ξεσπούν σε κλάματα από την αγωνία για τους δικούς τους ανθρώπους. Πληροφορίες θέλουν τουλάχιστον 40 άτομα να έχουν εγκλωβιστεί σε ένα, μόνο, κτήριο, ενώ, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Σμύρνης, έχουν απεγκλωβιστεί τουλάχιστον 70 άτομα.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα και μετά από 9,5 ώρες μάχης κάτω από τα συντρίμμια, τα σωστικά συνεργεία κατάφεραν να βγάλουν ζωντανά δύο ανήλικα παιδιά. Ενα αγόρι 15 ετών και ένα ακόμη ανήλικο κορίτσι, το οποίο μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.


Κλείσιμο

Η επιχείρηση συνεχίζεται σε περίπου 17 κτήρια που είτε κατέρρευσαν είτε υπέστησαν σοβαρές ζημιές.  Μετά τα μεσάνυχτα είχαν ολοκληρωθεί οι ερευνές σε  8 κτήρια και συνεχίζονταν στα υπόλοιπα 9.


Στις επιχειρήσεις συμμετέχει και η τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος με 48 μέλη της και 16 οχήματα.

Πιο εντατικές προσπάθειες γίνονται στη γειτονιά Μαναβκουγιού, όπου επλήγη περισσότερο. Οι κάτοικοι έχουν βγει στους δρόμους και αρνούνται να μπουν μέσα στα σπίτια τους, μετά τον τρόπο που βίωσαν το μεσημέρι.

Deprem Bölgesinden Canlı Yayın ( İZMİR)


Τουλάχιστον 24 νεκροί και πάνω απο 800 τραυματίες ο μέχρι στιγμής απολογισμός

Σύμφωνα με την Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Περιστατικών της Τουρκίας (AFAD), 24 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους –ο ένας εξ αυτών από πνιγμό- και 800 έχουν τραυματιστεί.


Στη Σμύρνη μεταβαίνει και ομάδα 150 ατόμων με 21 οχήματα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία της Κωνσταντινούπολης, για να λάβει μέρος στις έρευνες εντοπισμού και διάσωσης. Ήδη, πάνω από 50 πυροσβεστικά οχήματα και 200 διασώστες έχουν αναπτυχθεί στο σημείο, σύμφωνα με την AFAD.



Ο δήμαρχος της Σμύρνης ανέφερε στο CNN Turk ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί. Τουλάχιστον 20 κτήρια κατέρρευσαν σε μια πόλη που κατοικούν 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι.

Η ένταση του σεισμού προκάλεσε «μικρό τσουνάμι» στην παράκτια πόλη, με το νερό να μπαίνει στους δρόμους και να σαρώνει αντικείμενα στο πέρασμά του.



«Το έδαφος υποχώρησε από τα πόδια μου σαν χαλί»

Ο Μαζλούμ Βεζέκ, δημοσιογράφος της τοπικής εφημερίδας Ege Telgraf της Σμύρνης είπε ότι επισκέφθηκε τμήμα επειγόντων περιστατικών νοσοκομείου και είδε δεκάδες τραυματίες.

Μάλιστα περιέγραψε τι συνέβη την ώρα της εκδήλωσης του σεισμού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ήταν σαν «το έδαφος να υποχώρησε κάτω από τα πόδια του σαν χαλί». Σοκ προκαλούν οι εικόνες που έρχονται από την Τουρκία. Τρόμος με αγνοούμενους και τραυματίες.
tourkia23__1_
tourkia23__2_

Ή στιγμή που κατέρρευσαν κτήρια

Ο σεισμός στα βορειοδυτικά της Σάμου έχει προκαλέσει μεγάλες ζημιές σε κτήρια στη Σμύρνη. Στα βίντεο που ακολουθούν, βλέπετε τις συγκλονιστικές στιγμές της κατάρρευσης κτηρίων.



Τον μεγάλο σεισμό των 6,6 Ρίχτερ στις 13:51,  τουλάχιστον 84 μετασεισμοί, οι 16 εξ αυτών μεγέθους άνω των 4 βαθμών, καταγράφηκαν μετά τη σεισμική δόνηση.

İzmir, Seferihisar'da 6.6 büyüklüğünde deprem... 20'ye yakın binada yıkım ihbarı




Πολλοί είναι οι εγκλωβισμένοι στα ερείπια, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Περιβάλλοντος

O σεισμός διήρκεσε 15 δευτερόλεπτα και έγινε ιδιαίτερα αισθητός και σε γειτονικές πόλεις όπως στην Κωνσταντινούπολη, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ. Αμέσως μετά τον σεισμό, ο γενικός γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου της Σμύρνης Buğra Gökçe, δήλωσε στο τουρκικό δίκτυο «NTV» ότι ορισμένα σπίτια στη Σμύρνη έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Για τον Τούρκο υπουργό Περιβάλλοντος, Μurat Kurum πολλοί είναι οι εγκλωβισμένοι στα ερείπια. 

smyrni1
smyrni2
smyrni3


Ερντογάν: Δίπλα στους πολίτες της Σμύρνης

Ο Τούρκος πρόεδρος 
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε μήνυμα συμπαράστασης στους κατοίκους της Σμύρνης που επηρεάστηκαν από τον μεγάλο σεισμό στα Δωδεκάνησα. 

«Ευχόμαστε να είναι όλα περαστικά για τους πολίτες της Σμύρνης που επηρεάστηκαν από τον σεισμό. Στεκόμαστε δίπλα στους κατοίκους της πόλης, με όλα τα διαθέσιμα μέσα του κράτους. Αναλαμβάνουμε δράση για να γίνει όλη η απαραίτητη δουλειά στην περιφέρεια, σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία και τους υπουργούς» ανέφερε ο Ερντογάν.

smyrni_kat1
smyrni_kat2


Τρόμος με αγνοούμενους και τραυματίες

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής Αρχής Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης (AFAD), καταγράφηκε σεισμός μεγέθους 6,6 στο 14,51 στο Αιγαίο Πέλαγος, 17 χιλιόμετρα από την περιοχή Σεφερχισάρ της Σμύρνης. Το βάθος του σεισμού, προσδιορίζεται στα 16,54 χλμ.

M’ ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, έκανε γνωστό πως εως τις 14.30 υπήρχαν πληροφορίες για καταρρεύσεις έξι κτιρίων στις περιοχές Μπόρνοβα και Μπαϊρακλί της Σμύρνης, ενώ δεν υπήρχαν αναφορές για νεκρούς. Ο ίδιος ενημέρωσε πως ήδη σωστικά συνεργεία, εργάζονται στα ερείπια των πολυκατοικιών που έχουν καταρρεύσει.


Τα τουρκικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για τραυματισμούς και αγνοουμένους, με τις εικόνες από τη Σμύρνη να δείχνουν πολυκατοικίες που έχουν καταρρεύσει σαν χάρτινοι πύργοι και τον τρόμο των κατοίκων.






Μετά τη σεισμική δόνηση σημειώθηκε τσουνάμι και στη Σμύρνη, με τα νερά της θάλασσας να φουσκώνουν και να φτάνουν σε μεγάλο βάθος μέσα στην πόλη.

Δείτε βίντεο: Φονικός σεισμός 6,7 στη Σάμο - Τραγωδία με δυο νεκρά παιδιά
Φονικός σεισμός 6,7 στη Σάμο - Τραγωδία με δυο νεκρά παιδιά


Ειδήσεις σήμερα:

Νέο αρνητικό ρεκόρ με 1690 νέα κρούσματα - 128 οι διασωληνωμένοι


Ερχεται ολικό κλείσιμο στην εστίαση στις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές


Νεκρά δύο παιδιά που καταπλακώθηκαν από τοίχο - Δείτε βίντεο από τις προσπάθειες διάσωσης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης