ΗΠΑ: Κατάπαυση του πυρός συμφώνησαν Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν

ΗΠΑ: Κατάπαυση του πυρός συμφώνησαν Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν

Θα τεθεί σε ισχύ από Δευτέρα - Η προηγούμενη συμφωνία για εκεχειρία, που αποφασίστηκε στις 17 Οκτωβρίου, έπεσε στο κενό

armenia434
Σε συμφωνία για εκεχειρία φέρεται, σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, να κατέληξαν Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν μετά τις αιματηρές συγκρούσεις που μαίνονται τον τελευταίο μήνα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και που έχουν στοιχίσει εκατοντάδες ζωές, προκαλώντας παράλληλα τριγμούς στη διεθνή διπλωματική σκακιέρα. 

Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, που αποφασίστικε για ανθρωπιστικούς λόγους, θα ισχύσει από τη Δευτέρα.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Στίβεν Μπίγκαν συναντήθηκε με τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, διευκρίνισε η αμερικανική διπλωματία σε δελτίο τύπου, που εξέδωσε.

«Η εκεχειρία για ανθρωπιστικούς λόγους θα τεθεί σε ισχύ στις 08.00 το πρωί (06.00 ώρα Ελλάδας) την 26η Οκτωβρίου», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Σε εκεχειρία για ανθρωπιστική βοήθεια είχαν συμφωνήσει Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν και στις 17 Οκτωβίου.

«Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τη δήλωση των προέδρων της Γαλλικής Δημοκρατίας, της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, που εκπροσωπούν τις χώρες της Ομάδας του Μινσκ, την 1η Οκτωβρίου 2020», αναφερόταν σε δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών της Αρμενίας.

Κλείσιμο
Λίγο αργότερα, το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας κατηγόρησε τον στρατό του Αζερμπαϊτζάν ότι άνοιξε πυρ δύο φορές στη διάρκεια της νύχτας που πέρασε και ότι έκανε χρήση πυροβολικού.

Αξιωματούχοι στο Ναγκόρνο Καραμπάχ δήλωσαν ότι οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσαν επίθεση σε στρατιωτικές θέσεις του θύλακα και ότι υπάρχουν απώλειες και τραυματισμοί και στις δύο πλευρές.

Πομπέο σε ΥΠΕΞ Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν: «Τερματίστε τη βία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ»

Πριν από λίγες ημέρες, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο κάλεσε την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν να «τερματίσουν τη βία και να προστατεύσουν τους αμάχους» στον ορεινό θύλακα Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Ο Πομπέο είχε ξεχωριστές συναντήσεις με τους ομολόγους του από το Αζερμπαϊτζάν, Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ, και από την Αρμενία, Ζοχράμπ Μνατσακανιάν στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον. Δεν έγινε τριμερής συνάντηση.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επανέλαβε την επιθυμία της Ουάσινγκτον να επιλυθεί η σύγκρουση «χωρίς τη χρήση ή την απειλή βίας, και (με σεβασμό) στην εδαφική ακεραιότητα και στα δικαιώματα στην ισότητα και την αυτοδιάθεση των λαών.

Ειδήσεις σήμερα

Μητσοτάκης: Απαράδεκτη η ρητορική μίσους της Τουρκίας κατά του Μακρόν

Ο Ερντογάν επιμένει: «Ο Μακρόν έχει εμμονή μαζί μου, πρέπει να κάνει εξετάσεις» - «Φασίστας» και ο Βίλντερς

Τζορτζίνα Ροντρίγκεζ: «Μικρή ήμουν ασχημόπαπο - Ο κόσμος ζηλεύει εμένα και τον Κριστιάνο Ρονάλντο»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης