Γαλλία: Ο 18χρονος που αποκεφάλισε τον καθηγητή είχε πληρώσει μαθητές του για να του δώσουν πληροφορίες

Γαλλία: Ο 18χρονος που αποκεφάλισε τον καθηγητή είχε πληρώσει μαθητές του για να του δώσουν πληροφορίες

Συγκλονίζουν τα νέα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για το στυγερό έγκλημα που έχει παγώσει τη Γαλλία

teacher
Συγκλονίζουν τα νέα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για το στυγερό έγκλημα που έχει παγώσει τη Γαλλία, με τον 18χρονο Μουσουλμάνο Αμπντουλάχ Ανζόροφ να μαχαιρώνει και εν συνεχεία να αποκεφαλίζει τον καθηγητή Ιστορίας Σαμιέλ Πατί, επειδή παρουσίασε σκίτσα του Μωάμεθ μέσα στην τάξη. Υπό καθεστώς σοκ η Γαλλία, με τον υπουργό Εσωτερικών να ανακοινώνει αστυνομικές επιχειρήσεις εναντίον «δεκάδων» ατόμων από το ισλαμικό κίνημα.

Την ίδια ώρα, το στυγερό έγκλημα έχει τροφοδοτήσει έναν δημόσιο διάλογο στη Γαλλία για το αν θα πρέπει να φρουρούνται οι εκπαιδευτικοί για την προστασία τους.  Οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας συγκλονίζουν με τον κοινή γνώμη και τους πολιτικούς να διερωτώνται αν θα πρέπει να φρουρούνται οι εκπαιδευτικοί, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro». Ο πρωθυπουργός της χώρας Ζαν Καστέξ δήλωσε ότι η κυβέρνηση εργάζεται πάνω σε μια στρατηγική για την καλύτερη προστασία των καθηγητών από απειλές.

France teacher attack: suspect "asked pupils to point him out" - BBC News


Το «τέρας», όπως αποκαλούν οι περισσότεροι Γάλλοι τον νεαρό δράστη, είχε πληρώσει αδρά τους μαθητές όπου δίδασκε ο 47χρονος Σαμιέλ για να του δώσουν πληροφορίες σχετικά με τον καθηγητή. Όπως αποκαλύπτει η γαλλική εφημερίδα «Le Monde», επικαλούμενη πηγές της, ο νεαρός ισλαμιστής τρομοκράτης για τον οποίο μιλάει τα τελευταία 24ωρα όλη η Γαλλία, αποκεφάλισε τον καθηγητή Ιστορίας Σαμιέλ Πατί, βάζοντας γερά το χέρι στην τσέπη.

Ο άνδρας που δολοφόνησε τον Πατί έδωσε εκατοντάδες ευρώ σε φοιτητές πανεπιστημίου με αντάλλαγμα πληροφορίες για τον εντοπισμό του καθηγητή, γράφει η γαλλική εφημερίδα. «Στη θέση του Σαμιέλ Πατί θα μπορούσαν να είναι και άλλοι συνάδελφοί του», λέει ένας από τους Γάλλους που γνώριζε καλά τον άτυχο καθηγητή.

Κλείσιμο
Thousands in France pay tribute to beheaded teacher | DW News


Ο Σαμιέλ ήταν ένας άνθρωπος με πάθος για τη ζωή, την δουλειά του, ένας άνθρωπος συγκαταβατικός που είχε επιλέξει τον διάλογο για να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις του. Η γαλλική εφημερίδα «Liberation» τον αποχαιρετά αφιερώνοντάς του το σημερινό πρωτοσέλιδό της: «Ελευθερία: διδάσκω το όνομά σου», είναι ο τίτλος στο εξώφυλλο της εφημερίδας.

Αυτό που έχει προβληματίσει έντονα τις γαλλικές αρχές είναι πώς ο 18χρονος Αμπντουλάχ, κάτοικος του Εβρέ -απέχει 80 χλμ. από το σχολείο όπου δίδασκε ο ο καθηγητής - ήξερε τις κινήσεις του θύματος. Ο δολοφόνος που πυροβολήθηκε στην Παρασκευή εννέα φορές από την αστυνομία, ήταν ενήμερος για τις κινήσεις του καθηγητή. Αυτό σημαίνει ότι υπήρξαν συνένοχοι;

«Είχε συγκεκριμένες πληροφορίες για την ταυτότητα και τις ώρες εργασίας του 47χρονου καθηγητή, πατέρα ενός 5χρονου παιδιού, ο οποίος είχε δείξει καρικατούρες του Μωάμεθ ενός μαθήματος ; Ή μήπως η δολοφονία του με κουζινομάχαιρο μήκους 35 εκατοστών ήταν το αποτέλεσμα της δικής του έκρηξης βίας;», διερωτάται η εφημερίδα Le Monde. 

Thousands join rallies across France in show of outrage at teacher’s beheading - BBC News


Οι πληροφορίες της γαλλικής εφημερίδας υποστηρίζουν ότι ο Ανζορόφ είχε επιλέξει μία ασυνήθιστη διαδικασία για τρομοκράτη: προσφέροντας εκατοντάδες ευρώ, προσέγγισε μαθητές με αντάλλαγμα πληροφορίες. Τα χρήματα πήγαν σε πολλά χέρια. Ένας από τους 15χρονους μαθητές συνελήφθη χθες γι’ αυτό το λόγο. 

Το σημαντικό στην υπόθεση είναι ότι οι περισσότεροι από τους έντεκα που ανακρίνονται από τις αρχές φάσκουν και αντιφάσκουν. 
Στο μεταξύ, οι Γάλλοι θρηνούν στους δρόμους κραδαίνοντας πλακάτ που γράφουν: «Όχι στον ολοκληρωτισμό της σκέψης» και «Είμαι καθηγητής» για να τιμήσουν την μνήμη του 47χρονου Γάλλου καθηγητή. Το «έγκλημά του» ήταν να δείξει στους μαθητές του σατιρικά σκίτσα του Μωάμεθ. 

Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης πραγματοποιούνται τις τελευταίες ώρες σε πολλές πόλεις της Γαλλίας. Μέσα στις ομάδες που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις στη μνήμη του Πατί είναι και εργαζόμενοι της σατιρικής εβδομαδιαίας εφημερίδας «Charlie Hebdo», τα γραφεία της οποίας είχαν δεχτεί φονική επίθεση πριν από πέντε χρόνια. 






Ο καθηγητής είχε δείξει στους μαθητές του τα σατιρικά σκίτσα του Μωάμεθ σε ένα μάθημα για την ελευθερία της έκφρασης προκαλώντας την οργή μουσουλμάνων γονέων. Οι μουσουλμάνοι θεωρούν βλασφημία την απεικόνιση του Προφήτη. Ωστόσο, σύμφωνα με μαθητές και καθηγητές, ο Πατί είχε επιτρέψει στους μουσουλμάνους μαθητές του, που μπορεί να αισθάνονταν προσβεβλημένοι, να βγουν από την τάξη προτού δείξει τα σκίτσα.

Ο υπουργός Παιδείας, Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ και πολιτικοί από όλα τα κόμματα συμμετείχαν χθες στη συγκέντρωση μνήμης στο κεντρικό Παρίσι, ενώ μια εθνική τελετή μνήμης είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.
Υπενθυμίζεται ότι, ο 18χρονος Αντόζοροφ, που αποκεφάλισε τον άτυχο καθηγητή, γεννήθηκε στη Μόσχα και ήταν τσετσενικής καταγωγής. Πρόσφατα είχε ριζοσπαστικοποιηθεί. Έφτασε στη Γαλλία σε ηλικία 6 ετών, μαζί με όλη του την οικογένεια. Όλα τα μέλη της έλαβαν το καθεστώς πρόσφυγα και αυτό οδηγεί αυτομάτως στη στέρηση της ρωσικής υπηκοότητας.


Ειδήσεις σήμερα:

Ο Πύρρος Δήμας στον Δημήτρη Δανίκα: Έλληνας από τη Χειμάρρα, πάππου προς πάππου

Ο κορωνοϊός σαρώνει, τα πάρτι επιμένουν - Για ποιες περιοχές αυξάνεται ο κίνδυνος

Προδημοσίευση βιβλίου - «Θα μ’ αγαπάς όταν δεν θα σε θυμάμαι;»: Η κατάθεση ψυχής της δημοσιογράφου Ρένας Κουβελιώτη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης