Λίβανος: Η Χεζμπολάχ απορρίπτει τη «συμφιλίωση» με το Ισραήλ

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ απορρίπτει τη «συμφιλίωση» με το Ισραήλ

Η ένοπλη οργάνωση δεν θεωρεί εξομάλυνση των σχέσεων τις συζητήσεις για την οριοθέτηση των χερσαίων και των θαλασσίων συνόρων

hesbollah
Το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου, ορκισμένος εχθρός του Ισραήλ, δήλωσε σήμερα ότι οι επερχόμενες συνομιλίες μεταξύ του Λιβάνου και του εβραϊκού κράτους για μια οριοθέτηση των συνόρων τους δεν είναι ούτε "συμφιλίωση" ούτε "εξομάλυνση" των σχέσεων.

Οι δύο γειτονικές χώρες, που συνεχίζουν να είναι τεχνικά σε πόλεμο, πρόκειται να αρχίσουν γύρω στα μέσα Οκτωβρίου συζητήσεις, με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και των Ηνωμένων Πολιτειών, για μια οριοθέτηση των χερσαίων και των θαλασσίων συνόρων τους.

Το θέμα είναι καθοριστικό για έναν Λίβανο εν μέσω οικονομικής κατάρρευσης και ο οποίος ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια την εξερεύνηση υδρογονανθράκων στα ανοικτά των ακτών του.

Το 2018, η χώρα υπέγραψε το πρώτο της συμβόλαιο για έρευνες πετρελαίου για δύο υπεράκτια τεμάχια με μια διεθνή κοινοπραξία, αλλά μέρος ενός από τα δύο τεμάχια βρίσκεται στην αμφισβητούμενη θαλάσσια ζώνη με το Ισραήλ.

"Το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που αφορούν αποκλειστικά τα νότια θαλάσσια σύνορά μας και την ανάκτηση των εδαφών μας (...) δεν έχει απολύτως καμία σχέση με οποιαδήποτε συμφιλίωση με τον σιωνιστή εχθρό (...) ούτε με τις πολιτικές εξομάλυνσης που υιοθετήθηκαν πρόσφατα από αραβικές χώρες", αναφέρει σήμερα η κοινοβουλευτική ομάδα της Χεζμπολάχ σε ανακοίνωσή της.

"Η ευθύνη ανήκει στο κράτος του Λιβάνου να καθορίσει τις τοπογραφικές συντεταγμένες που οριοθετούν την εθνική κυριαρχία", υπογραμμίζει.

Αυτή είναι η πρώτη αντίδραση του σιιτικού κινήματος, που είναι η μόνη λιβανική οργάνωση που δεν κατέθεσε τα όπλα στο τέλος του εμφυλίου πολέμου (1975-1990) και η οποία δικαιολογεί τη διατήρηση αυτού του οπλοστασίου από τον δηλωμένο της ρόλο της "αντίστασης" στο Ισραήλ.

Κλείσιμο
Ο επικεφαλής του κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι, σύμμαχος της Χεζμπολάχ, ανακοίνωσε πριν από μια εβδομάδα την έναρξη διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ, μια πρωτοβουλία που χαρακτηρίζεται "ιστορική" από την Ουάσινγκτον.

Η ανακοίνωση προκάλεσε κριτική στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από επικριτές της Χεζμπολάχ, επισημαίνοντας ασυνέπεια με την αντι-ισραηλινή ρητορική της.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα δηλώνει εδώ και καιρό ότι είναι κατά της διαμεσολάβησης των ΗΠΑ, σταθερού συμμάχου του Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η Ουάσινγκτον θα επιβλεπει τις συζητήσεις για τα θαλάσσια σύνορα, ενώ αυτές για τη χερσαία διαφορά θα εποπτεύονται από την Finul/ UNIFIL, την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ που έχει αναπτυχθεί στον νότιο Λίβανο.

Τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών παραμένουν το θέατρο σποραδικών επεισοδίων.

Η τελευταία μεγάλη αντιπαράθεση μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ ήταν το καλοκαίρι του 2006, όταν ένας καταστροφικός πόλεμος που διήρκεσε πάνω από ένα μήνα άφησε πίσω του περισσότερους από 1.200 νεκρούς στην πλευρά του Λιβάνου, κυρίως πολίτες, και 160 στην πλευρά του Ισραήλ, κυρίως στρατιώτες.


Ειδήσεις σήμερα

Γεμίζουν οι ΜΕΘ από ασθενείς με κορωνοϊό - Στα επίπεδα του Απριλίου οι διασωληνωμένοι

Δίκη Χρυσής Αυγής: Κρίνεται η «μάχη» για τα ελαφρυντικά – Στην τελική ευθεία για τις ποινές

Κορωνοϊός - Τραμπ: Από ιστό εμβρύου τα κύτταρα της «θεραπείας»

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης