Παραδοχή και από ΟΑΧΟ: Ουσία τύπου Νόβιτσοκ στον οργανισμό του Ναβάλνι

Παραδοχή και από ΟΑΧΟ: Ουσία τύπου Νόβιτσοκ στον οργανισμό του Ναβάλνι

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων επιβεβαίωσε ότι τα δείγματα αίματος και ούρων του Ναβάλνι περιείχαν έναν «αναστολέα της χολινεστεράσης», παρόμοιο με δύο χημικά τύπου Νόβιτσοκ

navalny_al
Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων ανακοίνωσε σήμερα ότι μια ουσία τύπου Νόβιτσοκ βρέθηκε στον οργανισμό του Ρώσου επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος μεταφέρθηκε πριν περίπου ενάμιση μήνα σε νοσοκομείο στο Βερολίνο σε κωματώδη κατάσταση μετά από φερόμενη δηλητηρίασή του.

Γερμανικά, γαλλικά και σουηδικά εξειδικευμένα εργαστήρια είχαν ήδη αποφανθεί ότι ο 44χρονος Ναβάλνι έπεσε θύμα δηλητηρίασης με νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ, κάτι που η Μόσχα αμφισβήτησε αμέσως.

Ο ΟΑΧΟ επιβεβαίωσε ότι τα δείγματα αίματος και ούρων του Ναβάλνι περιείχαν έναν «αναστολέα της χολινεστεράσης», παρόμοιο με δύο χημικά τύπου Νόβιτσοκ που απαγόρευσε ο Οργανισμός το 2019.

Ο διευθυντής του ΟΑΧΟ Φερνάντο Αρίας τόνισε σε ανακοινωσή του ότι τα αποτελέσματα είναι ένα «ζήτημα σοβαρής ανησυχίας».

Η Γερμανία είχε ζητήσει επισήμως «τεχνική βοήθεια» από τον ΟΑΧΟ, κάτι που τα κράτη μέλη του έχουν δικαίωμα να πράξουν όταν πιστεύουν ότι υπάρχει περιστατικό στο οποίο εμπλέκονται χημικά όπλα.

Ο Αρίας είπε ότι είναι «σημαντικό τώρα» για τα κράτη μέλη του Οργανισμού «να τηρήσουν τους κανόνες που αποφάσισαν πριν από 25 χρόνια να εφαρμόζουν», όταν υπέγραψαν τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Χημικά Όπλα.

Κλείσιμο
Ο Ναβάλνι μεταφέρθηκε για θεραπεία στο Βερολίνο αφού κατέρρευσε στη διάρκεια εσωτερικής πτήσης στη ρωσική Σιβηρία στις 20 Αυγούστου. Σύμφωνα με Γερμανούς γιατρούς είχε δηλητηριαστεί με νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ. Το Κρεμλίνο αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή με την υπόθεση.

Στις 23 Σεπτεμβρίου ο Ρώσος αντιπολιτευόμενος πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο και σχεδιάζει να συνεχίσει την ανάρρωσή του στη Γερμανία.

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: Στα 399 τα νέα κρούσματα - 87 οι διασωληνωμένοι

Προκαλεί η Τουρκία στην Κύπρο: Ανοίγει την παραλία της Αμμοχώστου

Μπάιντεν: Να πιέσει ο Τραμπ την Τουρκία ώστε να σταματήσει τις προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης