Στο όριο να ξεφύγει και πάλι η κατάσταση στην Αίγυπτο

Στο όριο να ξεφύγει και πάλι η κατάσταση στην Αίγυπτο

Πέθαναν τρεις διαδηλωτές που είχαν χτυπηθεί από αστυνομικά πυρά στην πόλη Ελ Χάργκο...

Στο όριο να ξεφύγει και πάλι η κατάσταση στην Αίγυπτο
Δύο από τα βασικότερα αιτήματα των διαδηλωτών πήραν χθες το πράσινο φως από τη δικαστική επιτροπή που εξετάζει την αναθεώρηση του αιγυπτιακού Συντάγματος, την ώρα που οι διαδηλώσεις και τα βίαια επεισόδια στην Αίγυπτο συνεχίζονταν με αμείωτη ένταση.

Η επιτροπή, συγκεκριμένα, συμφώνησε να τροποποιηθούν έξι άρθρα, ανάμεσά τους και τα 76 και 77, προκειμένου να τεθεί χρονικός περιορισμός στην προεδρική θητεία και να διευρυνθεί η βάση όσων μπορούν να είναι υποψήφιοι για την προεδρία της χώρας.

Την Τετάρτη, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Κοινοβούλιο και έξω από την έδρα της κυβέρνησης στο Κάιρο, σε μικρή απόσταση από την πλατεία Ταχρίρ, η οποία έχει γίνει το σύμβολο της λαϊκής εξέγερσης εναντίον του αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. Μπροστά από τα δύο κτίρια, που βρίσκονται το ένα απέναντι στο άλλο, είχαν παραταχθεί στρατιώτες και θωρακισμένα άρματα, ωστόσο δεν σημειώθηκαν επεισόδια. Οι διαδηλωτές απέκλεισαν την είσοδο του Κοινοβουλίου, ενώ η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου έγινε σε άλλο σημείο.

Εν τω μεταξύ, αναστάτωση στους Αιγύπτιους διαδηλωτές προκαλεί ανακοίνωση της ιρανικής πλευράς της Αλ Κάιντα, η οποία καλεί τους Αιγύπτιους σε «ιερό πόλεμο» και συγκεκριμένα τους καλεί να αποφύγουν τους «παραπλανητικούς δρόμους της δημοκρατίας». Παράλληλα, τους καλεί να προωθήσουν τις εξελίξεις, ώστε να εγκαθιδρυθεί στην Αίγυπτο ο ισλαμικός νόμος. Την ανακοίνωση αυτή την μετέδωσε το αμερικανικό κέντρο SITE. Οι περισσότεροι διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου αντιμετώπισαν με θυμό και οργή το κάλεσμα της Αλ Κάιντα, καθώς θεωρούν ότι κάνει ζημιά στον αγώνα τους μια τέτοια κίνηση και ότι το κίνημα που έχει αναπτυχθεί στην πλατεία δεν έχει επιδίωξη να μετατρέψει την Αίγυπτο σε Ιράν, αλλά σε μια σύγχρονη δημοκρατία, στα πρότυπα των ευρωπαϊκών χωρών.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι του πλήθους που αντιδρά και ότι υπάρχουν πολλές άλλες τάσεις που εκπροσωπούνται στην πλατεία. «Το μόνο που μπορεί να πετύχει ένα τέτοιο κάλεσμα, είναι να φοβίσει τον κόσμο και να σταματήσει να έρχεται στις διαδηλώσεις» δήλωσαν στο protothema.gr αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα πάντως επανήλθε την Τετάρτη στο προσκήνιο, δίνοντας διορία μίας εβδομάδας στον Χόσνι Μουμπάρακ να παραιτηθεί.
Κλείσιμο

Τρεις νεκροί διαδηλωτές

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, τρεις διαδηλωτές σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις που μαίνονται επί δύο ημέρες με τις δυνάμεις ασφαλείας στην επαρχία της Νέας Κοιλάδας, στη δυτική Αίγυπτο.

Την Τρίτη, οι αστυνομικοί χτύπησαν με πραγματικές σφαίρες τους διαδηλωτές στην πόλη Ελ Χάργκο, που βρίσκεται περίπου 500 χιλιόμετρα νότια του Καΐρου. Την Τετάρτη, τρεις άνθρωποι υπέκυψαν στα τραύματά τους.

Η Νέα Κοιλάδα είναι μία επαρχία που περιλαμβάνει μια όαση στη δυτική έρημο της Αιγύπτου και απέχει περίπου 500 χιλιόμετρα νότια του Καΐρου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης