Εκλογές ΗΠΑ 2020: Πώς θα επηρεαστούν από την ασθένεια του Τραμπ;

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Πώς θα επηρεαστούν από την ασθένεια του Τραμπ;

Ο Αμερικανός πρόεδρος, έχοντας διαγνωσθεί θετικός στον κορωνοϊό, ανακοίνωσε ότι θα εκτελεί τα καθήκοντά του από τον Λευκό Οίκο μπαίνοντας σε καραντίνα μαζί την 50χρονη σύζυγό του Μελάνια Τραμπ

trump-melania234
Σε... αχαρτογράφητα νερά κινείται η προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ μετά την ανακοίνωση του προέδρου Τραμπ ότι νοσεί από κορωνοϊό. Τι θα γίνει τα άλλα δύο προεδρικά debate; Πώς θα πραγματοποιηθούν στην ώρα τους και πώς θα εξελιχθεί η πορεία της υγείας του Αμερικανού προέδρου που συγκαταλέγεται στις ευπαθείς ομάδες;

Σαν βόμβα έσκασε η είδηση στην διεθνή πολιτική σκηνή ότι ο αρνητής της μάσκας και της νόσου Covid-19, Nτόναλντ Τραμπ, βρέθηκε θετικός στον νέο κορωνοϊό.

Ωστόσο, το ενδεχόμενο αναβολής των εκλογών θα ήταν «βούτυρο στο ψωμί» του Ρεπουμπλικανού προέδρου, αν σκεφτεί κανείς πως ο ίδιος είχε αφήσει ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο με αρκετούς Ρεπουμπλικανούς, κυρίως όμως Δημοκρατικούς, να εξοργίζονται και μόνο με τη σκέψη...

Για τις επόμενες 14 ημέρες, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα εκτελεί τα καθήκοντά του από τον Λευκό Οίκο μπαίνοντας σε καραντίνα μαζί την 50χρονη σύζυγό του, Μελάνια Τραμπ, η οποία βρέθηκε εξίσου θετική στον ιό.



Κλείσιμο
Αυτό σημαίνει ότι έως τα μέσα Οκτωβρίου το διεθνή ΜΜΕ θα είναι στραμμένα πάνω του: Οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι θα κρέμονται από τα χείλη των γιατρών του για το πώς εξελίσσεται η πορεία της υγείας του.

Επιπλέον, αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα είναι σε απομόνωση επί δύο εβδομάδες, αυτό σημαίνει ότι προλαβαίνει οριακά το δεύτερο προεδρικό debate που είναι προγραμματισμένο για τις 15 Οκτωβρίου.

Εννοείται ότι η συμμετοχή του θα εξαρτηθεί από την πορεία της υγείας του δεδομένου ότι ο Τραμπ ανήκει στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες. Είναι 74 ετών με αρκετά παραπανίσια κιλά και δεν αθλείται.

Μέχρι στιγμής, πάντως, ο Λευκός Οίκος δεν έχει επιβεβαιώσει αν θα υπάρξουν αλλαγές στην ημερομηνία των εκλογών που είναι προγραμματισμένες για τις 3 Νοεμβρίου.

Ωστόσο, σε πέντε ημέρες από σήμερα, στις 7 Οκτωβρίου, θα διεξαχθεί η πρώτη τηλεμαχία για την αντιπροεδρία των ΗΠΑ με την Αφροαμερικανή πρώην εισαγγελέα Καμάλα Χάρις που κατεβαίνει με τους Δημοκρατικούς και τον Ρεπουμπλικάνο αντιπρόεδρο Μάικ Πενς να διασταυρώνουν τα ξίφη τους. Η Σούζαν Πέιτζ, επικεφαλής του γραφείου της εφημερίδας «USA Today» στην Ουάσιγκτον, θα συντονίζει την συζήτηση.

Η διεξαγωγή της τηλεμαχίας προυποθέτει ότι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ θα είναι καλά στην υγεία του. Το θέμα είναι αν μεταφερθεί η ημερομηνία του δεύτερου και κατά συνέπεια του τρίτου προεδρικού debate. Η δεύτερη τηλεμαχία είναι προγραμματισμένη για τις 15 Οκτωβρίου και η τρίτη για τις 22 Οκτωβρίου.

debate-ameriki23


Λίγο πριν την εκπνοή του Ιουλίου, ο Τραμπ πρότεινε να καθυστερήσει τις εκλογές του Νοεμβρίου έως ότου «οι πολίτες μπορούν να ψηφίσουν σωστά και με ασφάλεια».



Η ανακοίνωσή του είχε διατυπωθεί μετά την είδηση ότι η οικονομία των ΗΠΑ είχε το χειρότερο τρίμηνο από ποτέ άλλοτε.

Εκτός από τα πυρά που δέχτηκε από τους εσωκομματικούς αντιπάλους του, ο Τραμπ βρέθηκε στο στόχαστρο των Δημοκρατικών αλλά και του προκατόχου του, Μπαράκ Ομπάμα.

Λίγες ώρες αργότερα, ο Τραμπ αναδιπλώθηκε γράφοντας στο αγαπημένο του Twitter:

«Δεν θέλω να αναβάλω τις εκλογές (...) Θέλω να κάνω τις εκλογές. Αλλά επίσης δεν θέλω να περιμένω τρεις μήνες και μετά να ανακαλύψω ότι όλα τα ψηφοδέλτια λείπουν και ότι οι εκλογές δεν σημαίνουν τίποτα. Αυτό θα συμβεί».

«Και όλοι το γνωρίζουν», πρόσθεσε. «Οι έξυπνοι άνθρωποι ξέρουν. Οι ηλίθιοι μπορεί να μην το γνωρίζουν. Μερικοί άνθρωποι δεν θέλουν να μιλήσουν γι' αυτό. Αλλά το ξέρουν».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ακύρωσαν ποτέ τις εκλογές - ούτε καν σε περιόδους πολέμου. Ωστόσο, σε περίπτωση ασθένειας του προέδρου, το μπαλάκι πέφτει στον... αντιπρόεδρο.

Ειδήσεις σήμερα:

Με το ΚΤΕΛ μετέφερε μισό κιλό κοκαΐνης από την Αθήνα στο Βόλο

Χαμός στο Twitter μετά την «βόμβα» του Τραμπ ότι έχει κορωνοϊό - «Χλωρίνη δοκίμασε;»

Χατζηδάκης στον ΘΕΜΑ 104,6: Καμία παράταση για τη τακτοποίηση των αυθαιρέτων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης