Κορωνοϊός: Η Μαδρίτη ζητά τη συνδρομή του στρατού για την καταπολέμηση της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων

Κορωνοϊός: Η Μαδρίτη ζητά τη συνδρομή του στρατού για την καταπολέμηση της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων

Τοπικές αρχές της Μαδρίτης διέταξαν στοχευμένο lockdown σε ορισμένες φτωχές περιοχές, προκαλώντας διαμαρτυρίες

ban_spain
Τη συνδρομή του στρατού ζήτησαν οι τοπικές αρχές της Μαδρίτης για την καταπολέμηση της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού.

Ο αρχηγός της περιφερειακής κυβέρνησης της Μαδρίτης ζήτησε χθες τη βοήθεια του στρατού προκειμένου να περιοριστούν τα κρούσματα στην ισπανική πρωτεύουσα, όπου οι τοπικές αρχές διέταξαν στοχευμένο lockdown σε ορισμένες φτωχές περιοχές, προκαλώντας διαμαρτυρίες.

Περίπου 860.000 Μαδριλένιοι επηρεάζονται από τα στοχευμένο lockdown. Αξίζει να σημειωθεί ότι και στο πρώτο κύμα της πανδημίας στη χώρα (Μάρτιο-Απρίλιο), η Ισπανία είχε αναπτύξει στους δρόμους χιλιάδες στρατιώτες για να βοηθήσει τις τοπικές κυβερνήσεις να εμποδίσουν την εξάπλωση της νόσου.

Ημερησίως, η ιβηρική χώρα καταγράφει περίπου πάνω από 10.000 κρούσματα ενώ ο αριθμός των θανάτων από επιπλοκές της νόσου COVID-10 είναι 30.663.

«Χρειαζόμαστε βοήθεια από τον στρατό για την απολύμανση και για την ενίσχυση της τοπικής αστυνομίας και της επιβολής του νόμου», δήλωσε η πρόεδρος της περιφέρειας της Μαδρίτης Ιζαμπέλ Ντιαζ Αγιούζο μετά από συνάντηση που είχε με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ σε μια προσπάθεια να μειωθούν τα κρούσματα στην πληγείσα περιοχή της Ισπανίας. Ζήτησε επίσης να δημιουργηθούν και πάλι πρόχειρα νοσοκομεία. Ο Σάντσεθ είπε ότι οι κεντρικές και περιφερειακές κυβερνήσεις θα καθορίσουν το μέγεθος των στρατιωτικών και αστυνομικών ενισχύσεων.

Οι αρχές της Μαδρίτης δήλωσαν ότι είχαν επιλέξει 37 περιφέρειες καθώς σε αυτές τις περιοχές τα κρούσματα της νόσου COVID-19 ξεπέρασαν τα χίλια ανά 100 χιλιάδες άτομα.

Ωστόσο, ορισμένοι κάτοικοι παραπονέθηκαν ότι τα μέτρα, τα οποία επιτρέπουν στους ανθρώπους να πάνε στη δουλειά ή στο σχολείο, απέτυχαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα ενός υπερπληθυσμένου συστήματος μεταφοράς όπου ο ιός μπορούσε να εξαπλωθεί γρήγορα.

«Είναι φρικτό και κακό, γιατί είναι διάκριση. Θα πρέπει να ρυθμίζουν το μετρό, (όπου) είμαστε γεμάτοι σαν σαρδέλες», είπε η Μαρίνα, νοικοκυρά της Vallecas.

Οι τοπικές επιχειρήσεις άρχισαν να αισθάνονται το τίμημα του στοχευμένου lockdown.

«Δεν είχαμε δουλειά σήμερα το πρωί, είμαστε άδειοι», είπε ο John Michael Montana Sanchez, ο οποίος διαχειρίζεται τρία εστιατόρια στον ίδιο δρόμο στο Vallecas. «Έχω 16 υπαλλήλους και θα αρχίσω να τους λέω να πάρουν την άδειά τους καθώς δεν ξέρω τι θα συμβεί στη συνέχεια».

Η συντηρητική Ιζαμπέλ Ντίαζ Αγιούσο, πρόεδρος της περιοχής της Μαδρίτης, ανακοίνωσε ότι 850.000 άτομα – πολλά εκ των οποίων ζούσαν σε κάποια από τα φτωχότερα τμήματα της πόλης και των περιχώρων της – θα έμπαιναν σε μερικό lockdown από τη Δευτέρα, σε μια προσπάθεια να ανακόψει το δεύτερο κύμα της πανδημίας του.

Ούτε η απόφαση της Αγιούσο, ούτε ο ισχυρισμός της ότι «ο τρόπος ζωής των μεταναστών της Μαδρίτης» έφταιγε εν μέρει για την επιδημιολογική εικόνα της πόλης, έγινε δεκτός από τις 37 πληγείσες περιοχές, όπου υπάρχουν ενεργά περισσότερα από 1.000 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Κλείσιμο
Οι ομάδες γειτονιών που οργάνωσαν τις διαδηλώσεις γύρω από τη Μαδρίτη, κατηγόρησαν την τοπική κυβέρνηση ότι εξάπλωνε «φόβο και θυμό», και επιχειρούσε να δαιμονοποιήσει ήδη περιθωριοποιημένες κοινότητες.

«Αντί να προστατεύει και να φροντίζει τους πιο ευάλωτους ανθρώπους της πόλης μας και να εξασφαλίζει ότι δεν θα βιώσουν τα υψηλότερα ποσοστά λοιμώξεων, προτίμησε να τους στιγματίσει, να τους αποκλείσει και να κάνει διακρίσεις με βάση την τοποθεσία», έγραψαν σε κοινή τους ανακοίνωση.

Όπως τόνισαν, πολλοί από εκείνους που θα απομονωθούν, εργάζονται σε χαμηλόμισθα αλλά αναγκαία επαγγέλματα, όπως η φροντίδα ηλικιωμένων, η φιλοξενία και οι υπηρεσίες διανομής.

Το lockdownθα ισχύσει για δύο εβδομάδες και σε πρώτη φάση θα αφορά 37 ζώνες της Μαδρίτης, κυρίως στους φτωχότερους νότιους δήμους. Αυτό σημαίνει πως 850.000 άνθρωποι θα πρέπει να παραμείνουν και πάλι κλεισμένοι στα σπίτια τους και να μην μετακινηθούν πέρα από τα όρια των γειτονιών τους, με εξαίρεση την υποχρέωση τους να πρέπει να πάνε στην εργασία τους (εφόσον δεν μπορούν να δουλέψουν μέσω τηλεργασίας), ή να συντρέχουν λόγοι υγείας και κάλυψης βασικών αναγκών.

Σε εθνικό επίπεδο, ο μέσος όρος κρουσμάτων στην Ισπανία βρίσκεται στα 292 ανά 100.000 κατοίκων, μακράν ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη.

Ο δεύτερος μεγαλύτερος καταγράφεται στη Γαλλία, στα 172 κρούσματα ανά 100 χιλιάδες κατοικους. Όμως, στην περιφέρεια της Μαδρίτης το νούμερο έχει εκτοξευτεί στα 659 κρούσματα ανά 100.000.

Ειδήσεις σήμερα: 

Δημήτρης Σκουλός: Σάλος με τη φωτογράφιση δίπλα σε άστεγο - «Ντροπή»

Πώς θα ξεχωρίσεις αν έχεις Covid-19, κρυολόγημα ή γρίπη - Οδηγός συμπτωμάτων

Ο Μπόρις Τζόνσον κλείνει τις παμπ αλλά λέει «όχι» σε γενικό lockdown για την ώρα στη Βρετανία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης