ΟΗΕ: Αυξάνονται επικίνδυνα οι επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων στη διάρκεια διαδηλώσεων

ΟΗΕ: Αυξάνονται επικίνδυνα οι επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων στη διάρκεια διαδηλώσεων

Η UNESCO αναφέρει επίσης πως δέκα δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν καλύπτοντας διαδηλώσεις τα πέντε τελευταία χρόνια

Journalists need your help! Sign petition to save social security fund!
Η UNESCO έκρουσε σήμερα τον κώδωνα του κινδύνου μπροστά στη μεγάλη αύξηση των επιθέσεων εναντίον δημοσιογράφων στον κόσμο, κυρίως από την πλευρά των δυνάμεων της τάξης.

Σύμφωνα με τον οργανισμό του ΟΗΕ για τον πολιτισμό και την εκπαίδευση, ο οποίος δημοσιεύει σήμερα μια έκθεση σχετικά με το θέμα αυτό, υπάρχει «μια ευρύτερη τάση για παράνομη χρήση ισχύος από την αστυνομία και τις δυνάμεις ασφαλείας στη διάρκεια των πέντε τελευταίων ετών στον κόσμο».

Ενώ η UNESCO είχε αναφέρει το 2015 πως δημοσιογράφοι είχαν εμποδισθεί να ασκήσουν το επάγγελμά τους σε περίπου 15 διαδηλώσεις, ο απολογισμός υπερδιπλασιάσθηκε το 2019, με 32 διαδηλώσεις.

Το επίπεδο αυτό μάλιστα υπάρχει κίνδυνος να ξεπερασθεί φέτος, αφού από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2020 «21 διαδηλώσεις σηματοδοτήθηκαν από επιθέσεις στην ελευθερία του Τύπου, περιλαμβανομένων πορειών στις οποίες δημοσιογράφοι δέχθηκαν επιθέσεις, συνελήφθησαν, ακόμη και φονεύθηκαν».

Για την UNESCO, τα δεδομένα αυτά δείχνουν πως «ξεπεράσθηκε ένα νέο ανησυχητικό όριο, αποκαλύπτοντας μια σημαντική και αυξανόμενη απειλή για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την ελευθερία πρόσβασης στην ενημέρωση σε όλες τις περιφέρειες του κόσμου».

Ο οργανισμός του ΟΗΕ αναφέρει επίσης πως δέκα δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν καλύπτοντας διαδηλώσεις τα πέντε τελευταία χρόνια.

Κλείσιμο
«Καλούμε τη διεθνή κοινότητα και όλες τις αρμόδιες αρχές να φροντίσουν ώστε να είναι σεβαστά αυτά τα θεμελιώδη δικαιώματα», υπογράμμισε η γενική διευθύντρια του οργανισμού Οντρέ Αζουλέ, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Η UNESCO, υπενθύμισε, δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια μεταξύ των δημοσιογράφων και των δυνάμεων ασφαλείας για να εξασφαλίσει πως τα μέσα ενημέρωσης μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους με κάθε ασφάλεια και «οι αριθμοί που περιέχονται σ' αυτή την έκθεση δείχνουν πως είναι απαραίτητες ακόμη σημαντικότερες προσπάθειες».

Ειδήσεις σήμερα: 

Οι μάσκες, οι θερμομετρήσεις και τα πλέξιγκλας οι «πρωταγωνιστές» της φετινής χρονιάς

Και στα ελληνικά το μήνυμα Ακάρ στην Ελλάδα μέσω Anadolu: «Μη γίνει μεζές στις προσπάθειες του Μακρόν»

Συνεχίζεται το μποτιλιάρισμα στον Κηφισό, έπειτα από φωτιά σε φορτηγό - Ουρές χιλιομέτρων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης