Αγιά Σοφιά: Η Τουρκία αποκλείει το κτήριο - Προετοιμασίες για μουσουλμανική προσευχή

Αγιά Σοφιά: Η Τουρκία αποκλείει το κτήριο - Προετοιμασίες για μουσουλμανική προσευχή

Η Άγκυρα αψηφά τις διεθνείς αντιδράσεις - Νωρίτερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε την Τουρκία να διατηρήσει την προσβασιμότητα της Αγίας Σοφίας για όλους τους επισκέπτες - Ο Ερντογάν τόνισε σε νέες δηλώσεις του ότι δεν υπολογίζει κανέναν και πως ακολούθησε το αίτημα του λαού του

hagiasophia-0
Μία ημέρα μετά την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, το κτήριο έκλεισε για τους επισκέπτες, ενώ ομάδες από το υπουργείο Τουρισμού της Τουρκίας επιθεώρησαν τον τρούλο και τέσσερις μιναρέδες, στο πλαίσιο των προετοιμασιών.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αψηφώντας τις διεθνείς αντιδράσεις, επικαλείται το αίτημα του τουρκικού λαού για να δικαιολογήσει την ακύρωση της απόφασης του 1934.

Λίγο νωρίτερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε την Άγκυρα να διατηρήσει την προσβασιμότητα της Αγίας Σοφίας για όλους τους επισκέπτες, ενώ ο υποψήφιος Δημοκρατικός για την προεδρία των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, κάλεσε τον Ερντογάν να ανακαλέσει την απόφασή του.

Όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ομάδες από το υπουργείο Τουρισμού επιθεώρησαν τον τρούλο και τέσσερις μιναρέδες, στο πλαίσιο των προετοιμασιών.

Οι τουρκικές αρχές άρχισαν επιθεωρήσεις στην Αγία Σοφία στο πλαίσιο προετοιμασιών, προκειμένου να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί για μουσουλμανική προσευχή.

Μία ημέρα νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι η Αγία Σοφία θα ανοίξει ως τζαμί για μουσουλμανική λατρεία την 24η Ιουλίου, για πρώτη φορά από το 1934 και το διάταγμα της κυβέρνησης του Κεμάλ Ατατούρκ, με το οποίο το βυζαντινό μνημείο είχε μετατραπεί σε μουσείο.

Κλείσιμο
Η Αγία Σοφία τέθηκε υπό την εποπτεία της Αρχής Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, ο επικεφαλής της οποίας Αλί Ερμπάς δήλωσε ότι η υπηρεσία του έχει ήδη ξεκινήσει προετοιμασίες προκειμένου να είναι όλα έτοιμα έως την 24η Ιουλίου.

«Οι αγιογραφίες θα καλυφθούν με ειδική τεχνολογία και φωτισμό» λέει η Hurriyet

Την κάλυψη των αγιογραφιών της Αγίας Σοφίας με ειδική τεχνολογία και φωτισμό, προανήγγειλε η τουρκική εφημερίδα Hurriyet.

Συγκεκριμένα, όπως γράφει η τουρκική εφημερίδα, θα τοποθετηθούν ειδικές κουρτίνες οι οποίες θα ανοίγουν κατά τη διάρκεια της προσευχής, ενώ στο πάτωμα θα τοποθετηθούν χαλιά τα οποία θα φωτίζονται για να σκοτεινιάζει ο χώρος και να μην φαίνονται οι αγιογραφίες.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνταν και άλλες τουρκικές εφημερίδες με την Yeni Safak να κάνει λόγο για «ανάσταση» της Αγίας Σοφίας και η Turkiye να αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της: «Έληξε το βάσανο του τζαμιού της Αγίας Σοφίας. Έσπασαν οι αλυσίδες των 86 ετών».

Τέλος, η Sabah έγραφε στον τίτλο: «Έληξε η νοσταλγία για την Αγία Σοφία».

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: 41 νέα κρούσματα στη χώρα - Τα 26 «εισαγόμενα»

Λάδι στη φωτιά ρίχνει ο Ερντογάν: Δεν υπολογίζουμε τις αντιδράσεις για την Αγιά Σοφιά

Savannah: Η πορνοστάρ που λάτρευε τους σκληρούς ρόκερ και αυτοπυροβολήθηκε στα 23 της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης