Αγία Σοφία: «Οι αγιογραφίες θα καλυφθούν με ειδική τεχνολογία και φωτισμό» λέει η Hurriyet

agia-sofia-arthro

Τι γράφει ο τουρκικός Τύπος για την προκλητική απόφαση να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί - Ο Ερντογάν «αψηφά την Ευρώπη» τονίζει ο διεθνής Τύπος

Την κάλυψη των αγιογραφιών της Αγίας Σοφίας με ειδική τεχνολογία και φωτισμό, προανήγγειλε η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, μετά την απόφαση να μετατραπεί ο μεγαλοπρεπής ναός και ιστορικό σύμβολο σε τζαμί.

Συγκεκριμένα, όπως γράφει η τουρκική εφημερίδα, θα τοποθετηθούν ειδικές κουρτίνες οι οποίες θα ανοίγουν κατά τη διάρκεια της προσευχής, ενώ στο πάτωμα θα τοποθετηθούν χαλιά τα οποία θα φωτίζονται για να σκοτεινιάζει ο χώρος και να μην φαίνονται οι αγιογραφίες.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνταν και άλλες τουρκικές εφημερίδες με την Yeni Safak να κάνει λόγο για «ανάσταση» της Αγίας Σοφίας και η Turkiye να αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της: «Έληξε το βάσανο του τζαμιού της Αγίας Σοφίας. Έσπασαν οι αλυσίδες των 86 ετών».

Τέλος, η Sabah έγραφε στον τίτλο: «Έληξε η νοσταλγία για την Αγία Σοφία».

Ο Ερντογάν «αψηφά την Ευρώπη» τονίζει ο διεθνής Τύπος

Με τις αποφάσεις του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου της Τουρκίας και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που προβλέπουν τη μετατροπή του μουσείου της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ο πρόεδρος της Τουρκίας «αψηφά εκ νέου την Ευρώπη», σχολίασε στον τίτλο του ρεπορτάζ της η γαλλική καθημερινή εφημερίδα Le Figaro.

«Μάθαμε λοιπόν το όνομα του 3.272ου τζαμιού της Κωνσταντινούπολης: το ‘τζαμί Αγία Σοφία’», σημειώνεται στο κείμενο και προστίθεται ότι ο τούρκος πρόεδρος μπορεί χάρη στην απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας να «εκπληρώσει το όνειρο» των ισλαμιστών και των εθνικιστών στη χώρα του, που ήταν «η κατάκτηση εκ νέου, θρησκευτικά και πολιτικά, αυτού του συμβόλου της Κωνσταντινούπολης».

Την 24η Νοεμβρίου 1934 ο Μουσταφά Κεμάλ, ο ιδρυτής της πολύ νεαρής Τουρκικής Δημοκρατίας, μετέτρεπε την πρώην βασιλική, ακόμη ισλαμικό τέμενος, σε μουσείο, όμως «86 χρόνια αργότερα, τη 10η Ιουλίου 2020, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έκανε το κόσμημα της Κωνσταντινούπολης μουσουλμανικό χώρο λατρείας, προς μέγιστη ικανοποίηση της πιο συντηρητικής θρησκευτικής μερίδας του εκλογικού του ακροατηρίου και των συμμάχων στην άκρα δεξιά» της Τουρκίας, σχολίασε στο δικό της ρεπορτάζ η εφημερίδα Le Monde.

Για τη βρετανική εφημερίδα The Times, η κίνηση που έκανε ο πρόεδρος της Τουρκίας, ενδυναμωμένος από την απόφαση του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου της χώρας, σηματοδοτεί «το τέλος του οράματος» του Μουσταφά Κεμάλ για τον κοσμικό χαρακτήρα του τουρκικού κράτους. Οι Τάιμς χαρακτηρίζουν το διάγγελμα του αρχηγού του τουρκικού κράτους, λίγα λεπτά μετά το κάλεσμα στην απογευματινή προσευχή, μια από «τις πιο δραματικές στιγμές στην ιστορία των 1.500 ετών» του εμβληματικού βυζαντινού κτιρίου.

"Αγία Σοφία: Η Τουρκία μετατρέπει το εμβληματικό μουσείο της Κωνσταντινούπολης σε τζαμί", είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του BBC για την απόφαση που έλαβαν χθες οι αρχές της Τουρκίας να μετατραπεί σε τζαμί αυτό το Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

«Οι αλλαγές στην Αγία Σοφία είναι βαθειά συμβολικές. Ο Κεμάλ Ατατούρκ, ο ιδρυτής του σύγχρονου τουρκικού κράτους, ήταν αυτός που αποφάσισε ότι πρέπει να γίνει μουσείο. Ο πρόεδρος Ερντογάν --ο οποίος παρουσιάζει τον εαυτό του ως κατακτητή της σύγχρονης εποχής-- κάνει τώρα άλλο ένα βήμα για να διαλύσει την κληρονομιά του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους και να αλλάξει την Τουρκία σύμφωνα με το όραμά του. Ο Τούρκος ηγέτης δεν δίνει λόγο σε κανέναν για την αλλαγή. Δηλώνει πως όταν κάποιος λέει πως η απόφαση δεν του αρέσει --και σε πολλούς στο εξωτερικό δεν αρέσει-- αυτό σημαίνει ότι επιτίθεται στην εθνική κυριαρχία της Τουρκίας», συμπληρώνει το βρετανικό δίκτυο BBC.
bbc

«Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας ικανοποιεί την κομματική του βάση --ισλαμοσυντηρητικούς-- και τους Τούρκους εθνικιστές. Οι επικριτές του επισημαίνουν ότι χρησιμοποιεί το θέμα για να αποσπάσει την προσοχή από την οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει στην χώρα η πανδημία της Covid-19.

Ωστόσο πολλοί στη διεθνή κοινότητα επιχειρηματολογούν ότι το μνημείο ανήκει στην ανθρωπότητα, όχι στην Τουρκία, και ότι έπρεπε να παραμείνει άθικτο. Λένε ότι είναι γέφυρα ανάμεσα σε δύο θρησκείες και σύμβολο συνύπαρξης», συνεχίζει το βρετανικό δίκτυο.

Αν και η κίνηση είναι δημοφιλής στις τάξεις των ισλαμοσυντηρητικών υποστηρικτών του προέδρου Ερντογάν, ο πιο διάσημος συγγραφέας της Τουρκίας, ο Ορχάν Παμούκ, δηλώνει στο BBC ότι η απόφαση θα στερήσει από κάποιους Τούρκους την "υπερηφάνεια" τους που ανήκουν σε ένα κοσμικού χαρακτήρα μουσουλμανικό έθνος.

"Υπάρχουν εκατομμύρια Τούρκοι προσηλωμένοι στον κοσμικό χαρακτήρα του τουρκικού κράτους, όπως εγώ, που υψώνουν τη φωνή τους ενάντια σε αυτό, αλλά οι φωνές τους δεν εισακούονται", σημείωσε σε δήλωσή του στο BBC.

«Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετέτρεψε επισήμως το κορυφαίο αρχιτεκτονικό κόσμημα της Κωνσταντινούπολης, την Αγία Σοφία, από μουσείο σε τζαμί», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα The Guardian σε εκτενές της δημοσίευμα.

«Ο Ερντογάν υπέγραψε προεδρικό διάταγμα με το οποίο μετατρέπεται το μνημείο αυτό με τον βαρύ συμβολισμό σε μουσουλμανικό χώρο λατρείας σχεδόν αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του κορυφαίου διοικητικού δικαστηρίου της Τουρκίας», υπογραμμίζει η βρετανική εφημερίδα.

«Το καθεστώς της Αγίας Σοφίας που έχει περιληφθεί από την UNESCO στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς αποτελεί για δεκαετίες το αντικείμενο διαλόγου χριστιανών, μουσουλμάνων και αυτών που πιστεύουν στην διατήρηση του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους», συνεχίζει η Guardian.

«Ο Ερντογάν, ο οποίος έχει υπερασπιστεί τις ισλαμικές αξίες κατά τη διάρκεια της 17ετούς παραμονής του στην εξουσία, έθεσε δημοσίως το θέμα πέρυσι σε μια προσπάθεια να αυξήσει την φθίνουσα υποστήριξη στον κυβερνητικό του συνασπισμό», επισημαίνει η Guardian.

«Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε πρόσφατα από φιλοκυβερνητική εφημερίδα έδειξε ότι το 73% των Τούρκων τάσσεται υπέρ της μετατροπής του μουσείου σε χώρο λατρείας. Ωστόσο άλλη έρευνα που έγινε από το Metropoll έδειξε ότι το 44% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η μοίρα της Αγίας Σοφίας μπήκε στην ημερήσια διάταξη για να αποσπάσει την προσοχή των ψηφοφόρων από τις οικονομικές πληγές της Τουρκίας», προσθέτει τέλος η βρετανική εφημερίδα.

Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) αναφέρεται επίσης στην τελευταία δημοσκόπηση, για να επισημάνει ότι ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κατηγόρησε αυτόν τον μήνα τον Ερντογάν ότι "χρησιμοποιεί ως πολιτικό εργαλείο" το θέμα της Αγίας Σοφίας.

Το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι ανατρέποντας ένα από τα πιο συμβολικά βήματα του Ατατούρκ, το οποίο υπογράμμιζε τη δέσμευσή του στον κοσμικό χαρακτήρα του τουρκικού κράτους, ο Ερντογάν ολοκληρώνει το δικό του σχέδιο για την επαναφορά του Ισλάμ σε κεντρική θέση στη δημόσια ζωή, επικαλούμενο τον Σονέρ Τσαγαπτάι, διευθυντή του Turkish Research Program στο Washington Institute for Near East Policy.

"Η Αγία Σοφία είναι το επιστέγασμα της θρησκευτικής επανάστασης του Ερντογάν, η οποία εκτυλίσσεται στην Τουρκία για πάνω από μια δεκαετία", έκρινε ο ίδιος σε δηλώσεις του στο Ρόιτερς.

«Ο Ερντογάν, νοσταλγός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που επιδιώκει σήμερα να συσπειρώσει την συντηρητική του βάση με φόντο την οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία του νέου κορωνοϊού και το δύσκολο περιφερειακό πλαίσιο, είχε ταχθεί πολλές φορές υπέρ της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί», μετέδωσε παράλληλα το AFP.

"Η Αγία Σοφία είναι πιθανόν το πιο ορατό σύμβολο του οθωμανικού παρελθόντος της Τουρκίας και ο Ερντογάν το εργαλειοποιεί για να συσπειρώσει τη βάση του και να δείξει το ανάστημά του στους αντιπάλους του τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό", επισήμανε στο AFP ο Άντονι Σκίνερ, στέλεχος της εταιρείας συμβούλων Verisk Maplecroft.

Ειδήσεις σήμερα:

Τζαμί η Αγιά Σοφιά: Κυρώσεις στην Τουρκία το επόμενο βήμα μετά την καταδίκη Μητσοτάκη

Παγκόσμια οργή για την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί: Θλιβερή και διχαστική απόφαση

Σακελλαροπούλου για Αγία Σοφία: Ευθεία πρόκληση για την ιστορική μας μνήμη
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (94)

Ξέρετε την διαφορά μεταξύ Ερντογαν και Ισλαμικού Κράτους;

Το Ισλαμικό Κράτος κατέστρεψε όλα τα Μνημεία που έπεσαν στα χεριά του ενώ ο Ερντογαν τα σκεπάζει με σεντονια για να μη τα βλέπουν οι Μεμετηδες. Αφού λοιπόν οι Σελτζούκοι λένε ότι η Αγία Σοφία καλώς να είναι Τζαμί, τότε γιατι δεν ξηλώνουν τις αγιογραφίες και τους σοβάδες με γκασμαδες όπως έκαναν και κάνουν στις Εκκλησίες στα κατεχόμενα στην Κύπρο και τα πουλανε σε Εσχατοβρετανούς; Φαντάζομαι τα αλαχογιδα γονατιστά μέσα στην Αγία Σοφία να παρακαλάνε τον Αλλαχ κάτω από τα σκεπασμένα ψηφιδωτά του Παντοκράτορα.

Ξέρεις την διαφορά μεταξύ Ντοναλντ Τραμπ και Ερντογάν...;

απολύτως καμμία ....

tt

Οι χριστιανοί ρήμαξαν τους αρχαίους ναούς και τους έκαναν εκκλησιές. Σπάσαν μάρμαρμα και αγάλματα και τα εντοίχιζαν στα σπίτια, τα μαντριά τους. Κατά καιρούς ρήμαξαν τζαμιά και τα έκαναν απόπατους ή κινηματογράφους πορνό ή αχερώνες. Οι μουσουλμάνοι βανδάλισαν εκκλησιές, σοβάτισαν εικόνες, κατά καιρούς έκαναν τις εκκλησίες κοτέτσια. Σε όλο τον πλανήτη σε κάθε εποχή ο ένας βανδαλίζει τη θρησκεία του άλλου, τα σύμβολα, τα κτίσματα. Ο καθένας νομίζει πως ο δικός του Θεός είναι ο σωστός. Αυτό είναι μια σταθερά αναλλοίωτη. Όσο αναλλοίωτο είναι το μίσος που μας ποτίζουν για τη θρησκεία του άλλου από τότε που θα γεννηθούμε. Η θρησκεία ιστορικά είναι ο πιο σίγουρος τρόπος να χωριστούν οι άνθρωποι και να σφαχτούν μεταξύ τους. Για να φάνε καλά τα αφεντικά, πάντα. Αν υπάρχει Θεός, που αμφιβάλλω, μας κοιτάζει και μας μουντζώνει και με τα δυο του τα χέρια.

Για όλους εσάς

που απλά λέτε ο η Αγία Σοφία δεν ανήκει στους Έλληνες...για εσάς που θεωρείται το θέμα κλάψα....για εσάς που κάποτε κάποιοι πολέμησαν..... για εσάς που κάποιοι ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους ..... για όλους εσάς που δεν ξέρετε καν ιστορία απλά θέλετε να γράψετε κάτι..... απλά για όλους εσάς που είστε Ελλάδα κάντε μου την χάρη τουλάχιστον να πείτε στα παιδιά σας να συνεχίσουν να είναι χριστιανοί.... γιατί για κάτι τέτοιους Σαν εσάς χάνουμε πολλά.... Η Αγία Σοφία δεν είναι μόνο ελληνική είναι το σύμβολο του χριστιανισμού είναι το σύμβολο που κάθε φορά βλέποντας την θυμόμαστε τα βασανιστήρια που πέρασαν οι δικοί μας γιατί ήθελαν να λέγονται χριστιανοί και όχι μουσουλμάνοι.... κάντε μου λοιπόν την χάρη και πείτε στα παιδιά σας να είναι χριστιανοί γιατί για εσάς αμφιβάλω!!!!!!!!

Τρωάδα

Ελλάδα και ορθοδοξια είναι εννοιες που δεν συμβαδιζουν. Μια Καρυάτιδα αξιζει πιο πολύ από την Αγία Σοφία. Βεβαια και η Αγία Σοφια είναι κομάτι μας. Κομάτι της ιστοριας μας και την τιμάμε ΑΛΛΑ φτάνει η κλάψα. Κακομοίρηδες Ρωμιοι ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ. Δεν βαρεθηκατε να κλαίτε σε όλους τους ξένους σαν ζήτουλες? Αμυνα και εξοπλισμοί η μονη σωτηρια.

ττ

Η Αγία Σοφία αλλά και η ορθοδοξία δεν έχουν ουδεμία σχέση με την Ελλάδα. Ηταν η αιτια της καταστροφής της ελληνικής σκέψης.

Σκιάθος

Η Αγιά Σοφιά έχει παψει εδω και πολλα χρόνια να με συγκινεί. Φανταστικό οικοδόμημα που προκαλεί δέος, αλλα συνδεεται με θλιβερες και ντροπιαστικές αναμνησεις ήττας και με προδοσίες του κλήρου εναντίον της αμυνας της Πόλης το 1453. Τελικα το μονο συναισθημα που ξυπνα αυτη η εκκλησια ειναι ταπείνωση και ραγιαδισμός. Ας την κάνουν την Αγιά Σοφιά οτι θέλουν. Δικιά τους είναι. Ας προσέχαμε και ας μην την παραδιδαμε στους Τουρκους για την σωσουμε δηθεν από τον Πάπα. Εμείς μια ζωη κλαιγόμαστε και οι Τουρκοι μια ζωη μας βιάζουν. Δεν μου αρέσει αυτό. Εξ άλλου Βυζαντιο και Ελλαδα συγγενεύουν κάπως αλλα δεν ταυτιζονται.

Καλή τύχη στο Μέγα Μνημειο της Χριστιανοσύνης

Όταν είχα επισκεφτεί την Αγία Σοφία χωρίς να υπάρχει λιβάνι μύριζε σαν από τα ουράνια θυμίαμα ο ιερός χώρος. Αντίθετα δεν ξεχνώ την δυσάρεστη οσμή (από την ποδαριλα;) από το Μπλε τζαμί ένα χώρο που είπα ότι δεν θα ξαναεπισκεφτω ποτέ εξαιτίας αυτής της δυσάρεστης εμπειρίας. Ελπίζω από εδώ και στο εξης να μην αποκτήσει την ίδια δυσαρεστη οσμη με το ΜΠΛΕ ΤΖΑΜΙ το ταλαιπωρημένο από τους Τούρκους Μέγα Μνημείο των Χριστιανών.

kyriakos

Τα τουρκαλβανα και οι εαμοβουλγαροι δεν θέλουν να ακούν για τέτοια αφού αυτά θυμίζουν στους Ελληνες την καταγωγή τους και χαλάνε την σούπα των αλβανιασμενων και των σλαβιασμενων Ελλήνων!!!

Ο «μεγάλος» Περίπατος: μας στείλανε στο διάολο!

Δεν είναι οι Τούρκοι που μας εξευτελίζουν το μεγαλύτερο προβλημα! Αλλά όλοι οι άλλοι λαοί που χαίρονται με τον εξευτελισμό μας!!

Oλοκληρος

ο παγκοσμιος πολιτισμος ερμαιο ενος αλητη. Και εσεις στο ΠΘ που δεν το δημοσιευετε με τους τουρκους εισαστε.

Kit Kat

Τούρκικη τεχνολογία να φανταστώ! Αυτή που ξύνουν ως τον σοβά τα μάτια όλων των αγιων στις τοιχογραφίες!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης