Έρωτας στο κελί: Το κρυφό «love story» του Τζούλιαν Ασάνζ με την δικηγόρο Στέλλα Μόρις

Έρωτας στο κελί: Το κρυφό «love story» του Τζούλιαν Ασάνζ με την δικηγόρο Στέλλα Μόρις

Η 37χρονη σύντροφος του ιδρυτή του WikiLeaks αποκαλύπτει την άγνωστη ιστορία πίσω από την σχέση τους - Ο έρωτας, ο αρραβώνας, οι εγκυμοσύνες και τα παιδιά τους - Η δραματική έκκληση προς τις Αρχές

assange-arthro
Έρωτας και θάνατος. Οι δύο κινητήριες δυνάμεις της ζωής… Και από τις δύο αυτές φαίνεται να παρακινήθηκε η μέχρι πρότινος άγνωστη σύντροφος του Τζούλιαν Ασάνζ, Στέλλα Μόρις, δίνοντας μία ακόμα συνέντευξη.

Η 37χρονη δικηγόρος επιχείρησε να σηκώσει το πέπλο της άγνωστης και κινηματογραφικής σχεδόν ερωτικής ιστορίας τους. Σκιαγραφεί την ανθρώπινη διάσταση του ιδρυτή του WikiLeaks, ελπίζοντας να εγείρει συναισθήματα συμπαράστασης για τον άνθρωπο που βρίσκεται έγκλειστος 23 ώρες το 24ωρο στο κελί του, ενώ οι ελάχιστες επισκέψεις που δικαιούται έχουν διακοπεί εξαιτίας της πανδημίας. Να θυμίσουμε ότι, παρά την ιδιαίτερα εύθραυστη υγεία του, η βρετανική δικαιοσύνη αρνήθηκε την υπό όρους αποφυλάκισή του.

Η αφετηρία της ιστορίας τους, η οποία, όπως λέει η ίδια, «έδωσε φως στο σκοτάδι», τοποθετείται το 2015. Τότε ήταν που η γεννημένη στη Νότια Αφρική δικηγόρος συνάντησε για πρώτη φορά τον Ασανζ. Ουσιαστικά έγινε μέλος της πολυμελούς νομικής του ομάδας, σε μία προσπάθεια να μπλοκάρουν την έκδοσή του στις ΗΠΑ. Ο δημοσιογράφος/ακτιβιστής αντιμετώπιζε και συνεχίζει να αντιμετωπίζει 18 κατηγορίες, μεταξύ των οποίων αυτή της  κατασκοπείας με ποινή κάθειρξης 175 ετών.

Συνεργάστηκαν στενά, ενώ εκείνος παρέμενε στην πρεσβεία του Εκουαδόρ. Η ίδια περιγράφει ως δέος και θαυμασμό τα συναισθήματα από τα οποία κατακλύστηκε τις πρώτες φορές που συνάντησε και γνώρισε από κοντά ένα από τα ινδάλματά της. Κάπως έτσι προέκυψε ο μετέπειτα έρωτάς τους και έγιναν ζευγάρι. «Ήρθαμε πιο κοντά και γίναμε φίλοι. Παρακολουθούσαμε ταινίες μαζί και μου άρεσε πολύ να περνάω χρόνο μαζί του. Ήταν πολύ ρομαντικός, γλυκός και περιποιητικός», δήλωσε στη συνέντευξη που παραχώρησε σε δημοφιλή αμερικανική εκπομπή. Ο πρωτότοκος γιός τους Γκαμπριέλ γεννήθηκε το 2016. Ο πατέρας του βρισκόταν ήδη τέσσερα χρόνια στην πρεσβεία, υπό συνεχή παρακολούθηση από τις αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας, όπως υποστηρίζει. Υπήρχε, όμως, ένα δωμάτιο που δεν είχε κάμερες και εκεί έγινε η σύλληψη και των δύο παιδιών τους. «Ήταν το ιδιωτικό του δωμάτιο και το μπάνιο», εξηγεί η Στέλα. Δύο χρόνια αργότερα αρραβωνιάστηκαν. «Δεν ήταν εύκολο, αλλά όταν είσαι με κάποιον που αγαπάς μπορείς να μετατρέψεις αδύνατες καταστάσεις σε δυνατές».

Την ανακοίνωση της εγκυμοσύνης της την έκανε μέσω ενός σημειώματος. Γνώριζαν ότι παρακολουθούνται οι συνομιλίες τους, οπότε με το που τον επισκέφτηκε του έδωσε ένα χαρτί. «Είμαι έγκυος», του έγραφε. «Αγαπήσαμε ο ένας τον άλλον και θέλαμε να ξεκινήσουμε οικογένεια. Όλες αυτές οι άλλες περιστάσεις θα άλλαζαν, αλλά αυτό ήταν το μόνο σίγουρο. Έμεινα έγκυος και ήμασταν στον πέμπτο ουρανό», εξήγησε. Αποφάσισαν από κοινού να κρύψουν την εγκυμοσύνη. Φορούσε φαρδιά ρούχα μέχρι τον ένατο μήνα. «Κρύφτηκα σε ένα σωρό από ρούχα». Εκείνη την εποχή, ο Ασάνζ ήταν επίσης καταζητούμενος στη Σουηδία, όπου και αντιμετώπιζε την κατηγορία του βιασμού.

Σε ένα άλλο ενδιαφέρον σημείο της συνέντευξης, η Μόρις αποκάλυψε ότι το ζευγάρι στρατολόγησε ένα κοινό Βρετανό φίλο τους και ηθοποιό, ώστε να παρουσιαστεί ως ο πατέρας των παιδιών. Αυτός ήταν που επισκεπτόταν με το μάρσιπο και το καροτσάκι τον Ασάνζ για να μπορέσει ο τελευταίος να βλέπει τα παιδιά του. «Ήταν κυρίως ζήτημα ασφάλειας και γι’ αυτό και τηρήσαμε ακραία μέτρα προσπαθώντας να μην εκθέσουμε την εγκυμοσύνη μου. Φέρναμε τον Γαβριήλ στην πρεσβεία με τον Στέφανο, ο οποίος προσποιούντο ότι ήταν ο πατέρας του και έτσι ο Τζούλιαν συνομιλώντας με τον φίλο του μπορούσε να βλέπει τακτικά τον γιό του. Το προσωπικό ασφαλείας, όμως, της πρεσβείας άρχισε να υποψιάζεται ότι κάτι συμβαίνει, ανοίγοντας μία έρευνα και τη δημιουργία ενός φακέλου για τον συγκεκριμένο «τακτικό επισκέπτη».

Κλείσιμο
Η Στέλλα ισχυρίστηκε επίσης ότι μια εταιρεία ασφαλείας που εργάζεται για τη CIA είχε σχεδιάσει να κλέψει την πάνα του Γαβριήλ και να προβεί σε δοκιμές DNA. «Ήθελαν να αποδείξουν την πατρότητα του Άσανζ». Η Μόρις εξομολογήθηκε ότι ζει σε «μόνιμο καθεστώς φόβου εδώ και χρόνια», μετά από το συγκεκριμένο συμβάν. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης αναφέρθηκε και στην σχέση του συντρόφου της με την ηθοποιό Πάμελα Άντερσον. Η τελευταία επισκέφτηκε πολλές φορές τον Άσανζ στην φυλακή. «Ο Τζούλιαν και αυτή είναι καλοί φίλοι και η Πάμελα λειτούργησε απίστευτα υποστηρικτικά γι' αυτόν και της είμαι πολύ ευγνώμων».

«Εάν η Αυστραλία δεν παρέμβει, φοβάμαι ότι αυτό το λάθος δεν θα διορθωθεί. Είναι ένας εφιάλτης», δήλωσε σχεδόν παρακλητικά στην κάμερα. Περιέγραψε ως ιδιαίτερα ευάλωτη την υγεία του Ασανζ, ο οποίος έχει βαριά κατάθλιψη, εξαιτίας των συνθηκών κράτησής του. Εξομολογήθηκε ότι φοβάται πως τα παιδιά της θα μεγαλώσουν χωρίς πατέρα εάν εκδοθεί και καταδικαστεί στις ΗΠΑ. «Θέλω οι άνθρωποι να καταλάβουν ότι τιμωρούμαστε ως οικογένεια. Δεν είναι μόνο ο Τζούλιαν στη φυλακή. Τα παιδιά στερούνται του πατέρα τους. Χρειάζομαι τον Τζούλιαν και με χρειάζεται», είπε.

Η Στέλλα Μόρις ζει σήμερα με συγγενείς στο Λονδίνο. Απολαμβάνει την υποστήριξη και την φροντίδα των γονιών του Ασανζ, οι οποίοι λατρεύουν τα εγγόνια τους, βρίσκοντας σε αυτά μία παρηγοριά.

Ειδήσεις σήμερα:

Η Άγκυρα απορρίπτει την απειλή του Καΐρου: «Δεν έχουν τα κότσια να επέμβουν στη Λιβύη»

Οι σέξι κατάσκοποι, ο Πούτιν και τα δηλητήρια της KGB που καθήλωσαν τους Βρετανούς

Βασανισμός 83χρονης στην Πρέβεζα: Είχε αποπειραθεί και πέρυσι να την βιάσει ο Πακιστανός
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης