Πιονγκγιάγκ: Θα πετάξει φυλλάδια προπαγάνδας στη Νότια Κορέα

Πιονγκγιάγκ: Θα πετάξει φυλλάδια προπαγάνδας στη Νότια Κορέα

Την πολιτική «οφθαλμόν αντί οφθαλμού» επέλεξε να ακολουθήσει το καθεστώς της Βόρειας Κορέας, μετά την ένταση που δημιουργήθηκε με τη Νότια Κορέα, εξαιτίας της ρίψης φυλλαδίων προπαγάνδας από ακτιβιστές και αποστάτες

kim-yong-un_korea_north
Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε την Κυριακή πως δεν προτίθεται να υποχωρήσει στο σχέδιό της να πετάξει φυλλάδια με υλικό κατά της Σεούλ στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών και χαρακτήρισε την μεταξύ τους συμφωνία, που απαγορεύει μια τέτοια ενέργεια ως «νεκρό έγγραφο».

Σύμφωνα με το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Νοτίου Κορέας, Yonhap News, το Σάββατο τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του καθεστώτος ανακοίνωσαν πως η Πιονγκγιάνγκ εκτυπώνει μεγάλο αριθμό φυλλαδίων προπαγάνδας με περιεχόμενο κατά της Σεούλ για να το πετάξει στη μεθόριο μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών. Το υπουργείο Ενοποίησης της Νότιας Κορέας εξέφρασε τη λύπη του και κάλεσε το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν να ακυρώσει αμέσως το παραπάνω σχέδιο, που παραβιάζει τη συμφωνία ειρήνης, η οποία υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών το 2018.

Στις 20 Ιουνίου το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βορείου Κορέας (KCNA) έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες με φωτογραφίες του προέδρου της Νοτίου Κορέας, Μουν Τζε Ιν, πεταμένες σε καλάθι αχρήστων μαζί με αποτσίγαρα, μία μέρα πριν την ανακοίνωση της Πιονγκγιάνγκ πως προτίθεται να πετάξει φυλλάδια προπαγάνδας ως αντίποινα στη Σεούλ.

«Γνωρίζουμε ξεκάθαρα πως η ρίψη φυλλαδίων αποτελεί παραβίαση της συμφωνίας μεταξύ Βορρά και Νότου, δεν έχουμε καμία πρόθεση να επανεξετάσουμε ή να αλλάξουμε το σχέδιό μας σε μια χρονική στιγμή που οι σχέσεις Βορρά - Νότου έχουν, ήδη, διαλυθεί», δήλωσε εκπρόσωπος του καθεστώτος με ανακοίνωσή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βορείου Κορέας (KCNA). Ο ίδιος, τόνισε πως: «Οι αρχές της Νοτίου Κορέας δεν πρέπει πλέον να συζητούν για τη συμφωνία (ειρήνης), που, ήδη, έχει μετατραπεί σε νεκρό έγγραφο».

Η ρίψη φυλλαδίων προπαγάνδας από ακτιβιστές εξόργισε την Πιονγκγιάνγκ

Η ρίψη φυλλαδίων προπαγάνδας προς τη Νότιο Κορέα από τον Βόρειο γείτονα δεν είναι παρά ένα από τα αντίποινα που έχει αποφασίσει να λάβει το καθεστώς, δια στόματος της 32χρονης αδελφής του Κιμ Γιονγκ Ουν, Κιμ Γιο Τζονγκ, μετά από την ρίψη φυλλαδίων προπαγάνδας με μπαλόνια από ακτιβιστές και αποστάτες στη μεθόριο των δύο χωρών, στις αρχές Ιουνίου. Στις 16 Ιουνίου η Πιονγκγιάνγκ προχώρησε στην ανατίναξη του γραφείου διασύνδεσης, που είχε δημιουργηθεί το 2018 για να διευκολύνει τις σχέσεις των δύο χωρών, στη μεθοριακή πόλη Κεσόνγκ.

Αν και η κυβέρνηση της Σεούλ υποσχέθηκε να απαγορεύσει την ρίψη των φυλλαδίων, που κατακρίνουν το πυρηνικό πρόγραμμα του Κιμ Γιονγκ Ουν, το καθεστώς κατηγόρησε τη Σεούλ «πως κινείται αργά και βρίσκει συνεχώς δικαιολογίες». Η αδελφή του Κιμ Γιονγκ Ουν, που το τελευταίο διάστημα βρίσκεται όλο και συχνότερα στο προσκήνιο, απείλησε τη Σεούλ με στρατιωτική δράση ενώ, σύμφωνα με φωτογραφίες, που έδωσε στη δημοσιότητα το Yonhap News, στις 9 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν παρελάσεις μαθητών και σπουδαστών στις πόλεις της Βόρειας Κορέας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα φυλλάδια προπαγάνδας, που προέρχονται από τη Σεούλ.

Ποια είναι η αδελφή του Κιμ Γιονγκ Ουν, που απειλεί τη Νότιο Κορέα;

Τις τελευταίες μέρες η μικρότερη αδελφή του Κιμ Γιονγκ Ουν κάνει συχνές ανακοινώσεις «αρχηγικού περιεχομένου», την ίδια στιγμή που ο ίδιος ο «κληρονομικός» ηγέτης του καθεστώτος εμφανίζεται όλο και λιγότερο ενώ η επί τρεις εβδομάδες «εξαφάνισή» του, τον Απρίλιο, είχε δώσει αφορμή για φήμες που τον ήθελαν νεκρό και για σενάρια που παρουσίαζαν την Κιμ Γιο Τζονγκ ως την διάδοχό του. Ποια είναι όμως η μικρότερη, αμφιθαλής αδελφή του Κιμ, που τις δύο τελευταίες εβδομάδες με τις απειλές της κατά της Σεούλ πρωταγωνιστεί στα διεθνή πρωτοσέλιδα;

Η Κιμ Γιο Τζονγκ, η επονομαζόμενη από τη Δύση «πριγκίπισσα της Βόρειας Κορέας», γεννήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου του 1987. Είναι η μόνη κόρη που απέκτησε η μητέρα της, Κο Γιονγκ Χούι, ανεπίσημη σύντροφος του Κιμ Γιονγκ Ιλ και μητέρα, επίσης, των Κιμ Γιονγκ Τσολ και Κιμ Γιονγκ Ουν. Η Χούι είχε γεννηθεί το 1952 στην Οσάκα της Ιαπωνίας από μητέρα Γιαπωνέζα και πατέρα Κορεάτη. Ήταν χορεύτρια στο διάσημο συγκρότημα Mansudae Art Troupe στην Πιονγκγιάνγκ. Γνώρισε τον Κιμ Γιονγκ Ιλ το 1972 και το 1981 έφερε στον κόσμο τον γιο τους, Κιμ Γιονγκ Τσολ. Για εκείνη ήταν το πρώτο παιδί και για τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας το τέταρτο, αφού, είχε, ήδη, αποκτήσει το 1968 την Κιμ Χι Τζονγκ από την πρώτη του σύζυγο, το 1971 τον γιο του Κιμ Γιονγκ Ναμ από την ερωμένη του, χορεύτρια Σονγκ Χι Ριμ και το 1974 ακόμα μία κόρη, την Κιμ Σολ Σονγκ, από την σύζυγό του Κιμ Γιάνγκ Σουκ.

Τον Αύγουστο του 2014 η μητέρα του Κιμ Γιονγκ Ουν απεβίωσε από καρκίνο σε νοσοκομείο του Παρισιού. Η Κιμ Γιο Τζονγκ, όπως και ο Κιμ Γιονγκ Ουν, παρακολούθησαν σχολείο στη Βέρνη της Ελβετίας από το 1996 μέχρι το 2000 με το ψευδώνυμο Κιμ Γιονγκ Σουν. Η Κιμ Γιο Τζονγκ παρακολούθησε και μαθήματα γερμανικών ενώ κάποια χρονική στιγμή μέσα στην τετραετία φοίτησε και στο δημόσιο σχολείο Liebefeld-Steinhölzli με το ψευδώνυμο Πακ Μι Χιάνγκ. Αν και δεν είναι σαφές πού ολοκλήρωσε τις πανεπιστημιακές της σπουδές η μικρότερη αδελφή του Κιμ Γιονγκ Ουν, πιστεύεται πως φοίτησε στο πανεπιστήμιο Κιμ Ιλ Σουνγκ της Πιονγκγιάνγκ.

Κλείσιμο
Επίσης, μετά τον θάνατο της μητέρας της το 2004, σύμφωνα με πληροφορίες παρακολούθησε μαθήματα σε πανεπιστήμιο της δυτικής Ευρώπης. Το 2002 ο πατέρας της Κιμ Γιονγκ Ιλ είχε πει σε ξένους διπλωμάτες πως η μικρότερη κόρη του ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με την πολιτική και επιθυμεί να κάνει καριέρα στις τάξεις του κόμματος.

Η πρώτη δημόσια εμφάνιση της Κιμ Γιο Τζονγκ, αν και ανεπίσημη, ήταν τον Μάιο του 2009 στο πλευρό του πατέρα της στο πανεπιστήμιο της πόλης Ουονσάν. Αργότερα, άρχισε να εργάζεται στην Εθνική Επιτροπή Άμυνας και ως προσωπική γραμματέας του Κιμ Γιονγκ Ιλ. Το 2011 τα μέσα ενημέρωσης της Νοτίου Κορέας ανέφεραν πως η Κιμ Γιο Τζονγκ παρακολούθησε συναυλία του Έρικ Κλάπτον μαζί με τον μεγαλύτερο αδελφό της, Κιμ Γιονγκ Τσολ, ο οποίος δεν έδειξε ποτέ ενδιαφέρον για την πολιτική.

Την ίδια χρονιά η Κιμ Γιο Τζονγκ εμφανίστηκε στην κηδεία του πατέρα της. Όμως, η πρώτη της δημόσια εμφάνιση ως κυβερνητικό στέλεχος ήταν το 2014, στις εκλογές της Ανώτατης Συνέλευσης του Λαού. Την ίδια χρονιά έγινε αντιπρόεδρος στο Τμήμα Προπαγάνδας, το οποίο ασχολείται με τον πολιτισμό και τα μέσα ενημέρωσης. Τον Ιανουάριο του 2015 η μικρότερη αδελφή του Κιμ παντρεύτηκε τον Τσόε Σόνγκ, γιο του γραμματέα του Κόμματος των Εργατών της Κορέας και το ζευγάρι απέκτησε μία κόρη.

Το 2017 η Κιμ Γιο Τζονγκ «αναρριχήθηκε» σε μέλος του παντοδύναμου Πολίτ Μπιρό του κόμματος. Όμως, το 2018 ήταν η χρονιά που η μικρότερη κόρη του Κιμ Γιονγκ Ιλ έκανε το ντεμπούτο της στη διεθνή πολιτική σκηνή, όταν εκπροσώπησε τη Βόρεια Κορέα στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στη Σεούλ. Ήταν η πρώτη επίσκεψη μέλους της δυναστείας των Κιμ στη Νότιο Κορέα μετά την λήξη του κορεατικού πολέμου.

Ειδήσεις σήμερα

Πλημμύρισε ποτάμι στις Σέρρες, «άνοιξαν οι ουρανοί» στη Χαλκιδική - Βίντεο

Κορωνοϊός: Δέκα νέα κρούσματα στη χώρα - Κανένας θάνατος

Απαγωγή Μαρκέλλας: H 33χρονη ανατρέπει την αρχική της κατάθεση και την αποδίδει στον... πανικό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης