Γαλλία: Ετοιμάζεται για ανασχηματισμό ο Μακρόν;

Γαλλία: Ετοιμάζεται για ανασχηματισμό ο Μακρόν;

Σύμφωνα με γαλλικά Μέσα, ο πρώτος που θα φύγει, σε περίπτωση ανασχηματισμού, είναι ο πρωθυπουργός του Εντουάρ Φιλίπ

macron123
Αν και το Ελιζέ διαψεύδει τις πληροφορίες περί παραίτησης του Γάλλου προέδρου που δημοσίευσε χθες η εφημερίδα «Le Figaro», το σενάριο που ακούγεται έντονα τις τελευταίες ώρες είναι να προχωρήσει σε κυβερνητικό ανασχηματισμό από τις 28 Ιουνίου έως τις 14 Ιουλίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της γαλλικής εφημερίδας που δόθηκαν χθες στο φως της δημοσιότητας, ο Εμανουέλ Μακρόν εξέταζε πριν από 15 ημέρες το ενδεχόμενο να παραιτηθεί και εν συνεχεία να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για το προεδρικό αξίωμα.

Μετά την διάψευση των πληροφοριών από το Μέγαρο των Ηλυσίων θώκο, σήμερα υπάρχουν δημοσιεύματα που επισημαίνουν ότι ο Μακρόν θα κάνει κυβερνητικό ανασχηματισμό από τις 28 Ιουνίου έως τις 14 Ιουλίου.

Το χρονικό αυτό διάστημα δεν είναι τυχαίο.

Στις 28 Ιουνίου είναι ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών και η 14η Ιουλίου η εθνικής επέτειος από την άλωση της Βαστίλης.

Ο Γάλλος πρόεδρος περιμένει τον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών για να δει εάν ο πρωθυπουργός του  Εντουάρ Φιλίπ  θα επανεκλεγεί στην Χάβρη. Εάν όχι, τότε θα είναι ο πρώτος που θα αντικαταστήσει, όπως επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα «La Depeche».

Κλείσιμο
Μάλιστα, το επικρατέστερο όνομα για να τον διαδεχθεί είναι του νυν υπουργού Εξωτερικών  Ζαν Ιβ Λε Ντριάν.

«Εάν κερδίσει τις δημοτικές εκλογές στη Χάβρη, θα παραμείνει στην κυβέρνηση», δήλωσε χθες Γάλλος υπουργός στην εφημερίδα «La Dépêche».

«Ωστόσο, το ερώτημα θα προκύψει σχετικά με τον τρόπο διακυβέρνησης που επιθυμεί να δημιουργήσει ο Εμανουέλ Μακρόν. Εάν σκοπεύει να παραμείνει πρόεδρος αφήνοντας να βγαίνει στην πρώτη γραμμή ο πρωθυπουργός του, τότε ο Έντουαρντ Φλιπ είναι το σωστό άτομο. Αν, από την άλλη πλευρά, θέλει να επιστρέψει δυναμικά στην αρένα, χρειάζεται έναν πρωθυπουργό που θα έχει ενωτικό χαρακτήρα, όπως τον Ζαν Ιβ Λε Ντριάν».

O Mακρόν προσανατολίζεται σε αυτό το σενάριο καθώς στον πρωθυπουργό του τον πρώτο λόγο, όμως αυτός συγκέντρωσε τα αρνητικά σχόλια.

Το πρώτο διάστημα της θητείας του και δύο χρόνια πριν από τη λήξη της, ο Εμανουέλ Μακρόν είδε τη δημοτικότητά του να βαίνει μειούμενη.

Η θητεία του μέχρι τώρα έχει βρεθεί αντιμέτωπη με το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων», τις απεργιακές κινητοποιήσεις κατά της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, τις επικρίσεις για τη διαχείριση της κρίσης του νέου κορωνοϊού

Όταν ο αρχηγός του γαλλικού κράτους είδε ακόμη και τον πρωθυπουργό του να τον ξεπερνά στις δημοσκοπήσεις, συνειδητοποίησε ότι πρέπει να αλλάξει πλεύση.

Υπενθυμίζεται ότι το κόμμα του «Δημοκρατία Εμπρός» έχασε στα μέσα Μαΐου την απόλυτη πλειοψηφία στη γαλλική Εθνοσυνέλευση μετά την «ανταρσία» ορισμένων βουλευτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γάλλος πρόεδρος αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα προς το γαλλικό λαό, στις 21.00 ώρα Ελλάδος την Κυριακή, κάνοντας έναν απολογισμό της υγειονομικής κρίσης, ενόψει μιας νέας φάσης χαλάρωσης των μέτρων καραντίνας.

Μια δεύτερη προεδρική παρέμβαση ενδέχεται να υπάρξει το διάστημα μεταξύ του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών, την 28η Ιουνίου, και της εθνικής επετείου της 14ης Ιουλίου, για να παρουσιάσει τα σχέδιά του πριν από τη λήξη της θητείας του το 2022.

Και όπως επισημαίνουν τα γαλλικά ΜΜΕ, πιθανότατα θα ανακοινώσει κυβερνητικό ανασχηματισμό...

Ειδήσεις σήμερα:

Υπόθεση μικρής Μαντλίν: «Η γερμανική αστυνομία άφησε χρόνο στον Μπρίκνερ να καλύψει ίχνη» λέει το Spiegel

Θεσσαλονίκη: Εξήλθε από το ψυχιατρείο η παρουσιάστρια που επιτέθηκε στον Χαρδαλιά

Καραντίνα ξανά στον Εχίνο της Ξάνθης μετά τα 15 νέα κρούσματα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης