Τζορτζ Φλόιντ: Ενισχύεται η τάση πολιτικής απομόνωσης του Τραμπ εν μέσω της εξέγερσης στις ΗΠΑ

Τζορτζ Φλόιντ: Ενισχύεται η τάση πολιτικής απομόνωσης του Τραμπ εν μέσω της εξέγερσης στις ΗΠΑ

Πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν την ήττα του Αμερικανού προέδρου στις επικείμενες εκλογές - Ακόμα και Ρεπουμπλικανοί του γυρίζουν την πλάτη ενώ συνεχίζονται οι μαζικές διαδηλώσεις δύο εβδομάδες μετά τον θάνατο του Φλόιντ

TRUMP-ARTHROU
Έχουν περάσει 14 ημέρες από τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ. Η οργή μετατράπηκε σε μία αδέσποτη εξέγερση, η οποία κάθε ημέρα που περνάει εξελίσσεται και μεταλλάσσεται, όπως ένας ζωντανός οργανισμός. Στην αλλαγή αυτή, παρατηρεί κανείς ότι η αρχική κραυγή κατά της ρατσιστικής βίας, διευρύνθηκε, ώστε να καταγγείλει κάθε κατάχρηση εξουσίας και υπέρμετρης αστυνομικής βίας, ενώ πλέον η αντίθεση εστιάζεται στην Αμερική «του νόμου και της τάξης» που διακηρύσσει ο ένοικος του Λευκού Οίκου. Έχουν πληθύνει οι φωνές που ζητούν την ήττα του σημερινού προέδρου στις εκλογές του Νοεμβρίου, ώστε η χώρα να αναγεννηθεί. Μετά από ένα σαββατοκύριακο μαζικών ειρηνικών διαδηλώσεων σε ολόκληρη τη χώρα, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου εξετάζουν σοβαρά το να απευθυνθεί ο πρόεδρος στους πολίτες, μέσω διαγγέλματος.

Colin Powell And Other Former Military Leaders Criticize Trump | NBC Nightly News


Υπάρχουν ενδείξεις ότι πράγματι ο Ντόναλντ Τραμπ θα χάσει το ραντεβού με την ιστορία. Βάλλεται από τις συνυφασμένες προκλήσεις της πανδημίας και της εξ αυτής οικονομικής κρίσης, ενώ τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει προστεθεί δυναμικά η εξέγερση εναντίον της ρατσιστικής βίας. Οι διαδηλώσεις –βίαιες και ειρηνικές– μαίνονται σε περισσότερες από 140 αμερικανικές πόλεις.

Η αυταρχική αντιμετώπισή τους από τον πρόεδρο λειτούργησε σαν λάδι στη φωτιά. Έβγαλε στην επιφάνεια μία καταπιεσμένη οργή της μισής Αμερικής εναντίον της πολιτικής του Λευκού Οίκου. Παρακάμπτοντας το γεγονός ότι στους δρόμους έχουν κατέβει απλοί αγανακτισμένοι Αμερικανοί, ο Τραμπ έχει οχυρωθεί προπαγανδιστικά πίσω από τον ψευδή ισχυρισμό ότι στο δρόμο βρίσκεται η ριζοσπαστική Αριστερά.

Trump says he's ordering the National Guard to withdraw from Washington D.C.


Κλείσιμο
Το μόνο σίγουρο είναι ότι δύο εβδομάδες μετά το απεχθές έγκλημα, η κατάσταση δεν δείχνει σημάδια εκτόνωσης. Κάποιες από τις πορείες που οργανώθηκαν αυτό το Σαββατοκύριακο προσέλκυσαν τα μεγαλύτερα πλήθη από τότε που ξεκίνησαν όλα. Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μόνο στην Ουάσιγκτον. Ούτε αυτό θέλει να το παραδεχτεί ο πρόεδρος, αφού δήλωσε πως ο αριθμός των διαδηλωτών στην πρωτεύουσα ήταν μικρότερος από τον προβλεπόμενο, κάτι που ο ίδιος απέδωσε στη δουλειά της Εθνοφρουράς, της Μυστικής Υπηρεσίας και της Αστυνομίας.

Ο πρόεδρος ζήτησε από την Εθνοφρουρά να αρχίσει την σταδιακή αποχώρησή της από την Ουάσιγκτον. Κι αυτό γιατί κατά τον Τραμπ «όλα είναι υπό πλήρη έλεγχο». Το πρακτορείο Reuters φιλοξενεί δηλώσεις υψηλόβαθμου αξιωματούχου, ο οποίος αναφέρει πως ο πρόεδρος είπε στους συμβούλους του ότι θέλει 10.000 στρατιώτες στους δρόμους της πρωτεύουσας. Δήλωσε, λοιπόν, ότι οι δυνάμεις της Εθνοφρουράς θα αρχίσουν να αποσύρονται σχεδόν μια εβδομάδα μετά την ανάπτυξή τους.

Trump wanted to deploy 10,000 troops in Washington D.C., official says


Η προεδρική ρητορική, πάντως, μοιάζει να έχει τα αντίθετα από το αναμενόμενα πολιτικά αποτελέσματα. Είναι εμφανής η τάση πολιτικής απομόνωσης του Τραμπ. Είναι ενδεικτικό ότι μεγάλα ονόματα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος του γυρίζουν την πλάτη. Ο πρώην πρόεδρος Τζόρτζ Μπους το έπραξε ευθέως, ενώ ο Ρεπουμπλικανός Αφροαμερικανός πρώην υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ δήλωσε πως θα στηρίξει την υποψηφιότητα Μπάιντεν.

Δημοσίευμα των New York Times αναφέρει πως –εκτός των παραπάνω– ο γερουσιαστής Μιτ Ρόμνεϊ δεν θα στηρίξει την επανεκλογή Τραμπ. Ο Ρόμνεϊ συμμετείχε και σε πορεία. Ο κυβερνήτης Τζεμπ Μπους τηρεί αποστάσεις. Η Σίντι Μακέιν, χήρα του γερουσιαστή Τζον Μακέιν, είναι βέβαιο ότι θα στηρίξει τον Μπάιντεν, αν και δεν αναμένεται να το κάνει δημόσια μιας και ο γιος της θέλει να κάνει καριέρα στους Ρεπουμπλικάνους.



Επίσης, οι Ρεπουμπλικάνοι Πολ Ράιαν και Τζον Μπόενερ δεν έχουν αποκαλύψει ακόμη τι θα κάνουν, αλλά έχουν αφήσει να διαρρεύσει η αρνητική στάση τους έναντι του προέδρου Τραμπ.

Άλλα στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ενδέχεται να ψηφίσουν κάποιον άλλο (εκτός του Μπάιντεν και του Τραμπ) για να δηλώσουν την αντίθεσή τους στον πρόεδρο, χωρίς και να πάνε σε μετωπική σύγκρουση μαζί του. Οι New York Times, υπενθυμίζουν πάντως πως ο κ. Τραμπ κέρδισε τις εκλογές του 2016 παρά το ότι πολλοί Ρεπουμπλικάνοι και εν αποστρατεία αξιωματούχοι των ενόπλων δυνάμεων αρνήθηκαν να τον στηρίξουν.

Ειδήσεις σήμερα:

Ξεπέρασαν τους 400.000 οι νεκροί σε όλον τον κόσμο από τον κορωνοϊό

Ο δημιουργός του σποτ για τον τουρισμό απαντά: Καθιερώνουμε το Greek Summer ως το ανώτερο στη Μεσόγειο


Αργεντινή: Πάνω από 400 δημοσιογράφοι «φακελώθηκαν» επί προεδρίας Μάκρι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης