Τζορτζ Φλόιντ: Οι... θεωρίες συνωμοσίας και τα ακροδεξιά «fake news» για την δολοφονία που συγκλόνισε τον κόσμο

Τζορτζ Φλόιντ: Οι... θεωρίες συνωμοσίας και τα ακροδεξιά «fake news» για την δολοφονία που συγκλόνισε τον κόσμο

«Πεδίον δόξης λαμπρόν» για τους απανταχού συνωμοσιολόγους οι συνθήκες θανάτου του 46χρονου Αφροαμερικανού - Πώς επιχειρούν να διαστρεβλώσουν την αδιάψευστη εικόνα και να υπονομεύσουν τις διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο

floyd-0
Είναι απόλυτα φυσικό να επιχειρείται πολύπλευρος αναστοχασμός για ένα εμβληματικό γεγονός. Η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ αξίζει να προσεγγιστεί χωρίς αποσιωπήσεις ή σχετικοποιήσεις. Όσο, όμως, οι «μετασεισμοί» της διαπερνούν τους δρόμους και το Διαδίκτυο, τόσο πληθαίνουν και οι θεωρίες συνωμοσίας που την συνοδεύουν.

Το γεγονός ότι θύτης και θύμα εργάζονταν στο ίδιο νυχτερινό κέντρο διασκέδασης της Μινεάπολης έχει «ερεθίσει» ιδιαίτερα μία μερίδα ακροδεξιών. Αυτοί είναι που διοχετεύουν τη θεωρία ότι ο πρώην αστυνομικός δολοφόνησε τον Φλόιντ για κάποια παράνομη δραστηριότητα, στην οποία ήταν και οι δύο μπλεγμένοι και η οποία σχετίζεται με το νυχτερινό κέντρο διασκέδασης.

Ο γνωστός συνωμοσιολόγος Άλεξ Τζόουνς υιοθέτησε και προώθησε το σενάριο αυτό. Το πήγε και ένα βήμα παραπέρα, ισχυριζόμενος ότι οι δύο άνδρες εμπλέκονταν στην πώληση ναρκωτικών. Μοιάζει σχεδόν απίστευτο, αλλά η θεωρία αυτή ακούστηκε και από το μεγαλύτερο συντηρητικό τηλεοπτικό δίκτυο της Αμερικής, το Fox News. Ο πολιτικός σχολιαστής Τζέσι Γουόλτερς δήλωσε στον τηλεοπτικό αέρα: «Δούλεψαν μαζί στο ίδιο κλαμπ, ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης που είχε ύποπτη δραστηριότητα. Οι Αρχές πρέπει να ψάξουν το νυχτερινό κέντρο διασκέδασης. Μήπως ήταν βιτρίνα για κάτι;».

Στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στο Τέξας εξέφρασε την άποψη ότι ο δράστης είναι στην πραγματικότητα θύμα κάποιου είδους μυστικού πειράματος της CIA. Δεν είναι η μόνη. Έχουν κατακλύσει το Διαδίκτυο οι ιστορίες που υποστηρίζουν ότι ή ο δολοφόνος αστυνομικός ήταν... βαλτός, ή είναι πλαστές ακόμα και οι εικόνες που αποδίδουν υπερβολική βία στους διαδηλωτές. Στόχος, να δικαιολογηθεί η αστυνομική καταστολή εναντίον των διαδηλωτών.

Μία ακόμα θεωρία που όχι μόνο έχει δει το φως της δημοσιότητας, αλλά προωθείται συστηματικά από συντηρητικά media, είναι βασισμένη σε ένα παλιό έγγραφο, άγνωστης προέλευσης. Υποτίθεται πάντως ότι περιγράφει τα περίτεχνα σχέδια μίας ομάδας αντιεξουσιαστών, που εδώ και χρόνια επιθυμούν να προκαλέσουν χάος στις ΗΠΑ. Το έγγραφο αυτό κυκλοφορεί εδώ και χρόνια. Επανήλθε, όμως, με τους θιασώτες του να πιστεύουν ότι οι αντιφασιστικές διαδηλώσεις είναι απλά το πρόσχημα. Η δολοφονία του Φλόιντ ισχυρίζονται ότι αποτέλεσε μία βολική περίσταση.

Μία άγνωστη στο ευρύ κοινό ρατσιστική ομάδα των ΗΠΑ, ονόματι Identity Europa, διοχέτευσε στο Twitter την δήθεν αποκάλυψη ότι στόχος των ταραχών ήταν η καταστροφή του Μνημείου της Ουάσινγκτον. Το πλήθος δηλαδή δεν διαμαρτυρόταν για την δολοφονία του Φλόιντ. Την χρησιμοποίησε ως δικαιολογία, για να μπορέσει να συγκεντρωθεί στην Ουάσινγκτον και να βανδαλίσει όλα τα σημαντικά μνημεία της πόλης.

Κλείσιμο
Μία ακόμα ανυπόστατη ιστορία στάθηκε η αφορμή να επέμβει και η αστυνομία. Κάποιοι διέδωσαν ότι κιβώτια από βόμβες έχουν τοποθετηθεί κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών στους υπονόμους της Ουάσινγκτον. Μετά την επέμβαση των Αρχών αποδείχθηκε ότι η πληροφορία ήταν ψεύτικη.

Ειδήσεις σήμερα:

«Βγάλτε το γόνατο από το λαιμό μας»: Ράγισαν καρδιές για τον Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη

Εξαφάνιση μικρής Μαντλίν: Πώς οι αστυνομίες τριών χωρών «κοιμήθηκαν» 13 χρόνια με την υπόθεση

Δημοσκόπηση: Πολιτικό κεφάλαιο διαρκείας η πανδημία για την κυβέρνηση - Διαφορά 19,5% από τον ΣΥΡΙΖΑ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης