Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Τα «μαζεύει» ο Τραμπ για τον στρατό στους δρόμους

Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Τα «μαζεύει» ο Τραμπ για τον στρατό στους δρόμους

Ωστόσο ο στρατός δεν αποσύρεται από την Ουάσινγκτον - Χιλιάδες διαδηλωτές για ένατο βράδυ στους δρόμους - Δύο ακόμη τραυματισμοί αστυνομικών στο Μπρούκλιν - Βολές από τον πρώην υπ. Άμυνας, Τζιμ Μάτις: Ο Τραμπ θέλει να διχάσει

usa_trump
Το πλήθος αγνόησε για ένατη νύχτα την απαγόρευση κυκλοφορίας σε δεκάδες αμερικανικές πόλεις. Ξεχύθηκε μαζικά στους δρόμους, συνεχίζοντας έτσι τις διαμαρτυρίες για την αναίτια δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

Στο Μανχάταν και στο Μπρούκλιν η αστυνομία επενέβη για να διαλύσει την πορεία, παρά την ειρηνική στάση που διατηρήθηκε από τους συμμετέχοντες.

NYPD Gets Into Scuffle With Protesters In Brooklyn


Σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού που θύμισε την πορεία του 1968, τότε που ο Αρχιεπισκόπος Αμερικής Ιάκωβος περπάτησε στο πλευρό του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος βρέθηκε επίσης ανάμεσα στους διαδηλωτές. Συμμετείχε και αυτός στην ειρηνική διαδήλωση υποστήριξης των Αφροαμερικανών.

«Ήρθα στο Μπρούκλιν με τον πρόεδρο του Μπρόυκλιν Έρικ Άνταμς και τον πολιτειακό γερουσιαστή Άντριου Γουνάρδης για μια ειρηνική διαμαρτυρία για αλληλεγγύη με τις αδελφές μου και τους αδελφούς μου, για δικαιοσύνη και ισότητα για κάθε πολίτη, ανεξάρτητα από τη φυλή, τη θρησκεία, το φύλο ή την εθνοτική καταγωγή τους», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στα σόσιαλ μίντια.



Δύο ακόμη τραυματισμοί αστυνομικών στο Μπρούκλιν

Ένας αστυνομικός δέχθηκε πυροβολισμούς λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης και ένας άλλος επίθεση με μαχαίρι στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, ανακοίνωσε η αστυνομία, αν και δεν ειναι ξεκάθαρο αν το περιστατικό αυτό σχετίζεται με τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις στις ΗΠΑ μετά τον φόνο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ κατά τη βίαιη προσαγωγή του από τέσσερις λευκούς αστυνομικούς.

Τα ονόματα και η κατάσταση της υγείας των δύο αστυνομικών δεν έχουν γίνει γνωστά. Και οι δύο τραυματίστηκαν κοντά στις λεωφόρους Τσερτς και Φλάτμπους στο Μπρούκλιν και διακομίστηκαν στο νοσοκομείο Kings County. Η αστυνομία προχώρησε σε μία σύλληψη στο σημείο του συμβάντος.

Μάτις: Ο Τραμπ προσπαθεί να διχάσει

Κλείσιμο
Ο πρώην υπουργός Άμυνας Τζο Ματίς και στρατηγός του Σώματος Πεζοναυτών που είχε παραιτηθεί το 2018 δημοσιοποίησε μια ιδιαίτερα αυστηρή ανακοίνωση. «Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο πρώτος πρόεδρος στη ζωή μου που δεν προσπαθεί να ενώσει τον αμερικανικό λαό. Ούτε καν προσποιείται ότι προσπαθεί. Αντ’ αυτού, προσπαθεί να μας διχάσει», ανέφερε.

Ex-Defense Secretary Mattis condemns Trump as threat to constitution


«Πρόκειται για τον πιο υπερτιμημένο στρατηγό. Η βασική του δύναμη ήταν οι δημόσιες σχέσεις. Πολύ σπάνια έφερνε αποτέλεσμα. Είμαι χαρούμενος που τον έδιωξα» απάντησε μεταξύ άλλων ο Τραμπ στον Μάτις.



Η παρέμβασή του έχει ιδιαίτερη σημασία, αν αναλογιστεί κανείς ότι και ο σημερινός υπουργός Άμυνας διαφοροποιήθηκε επίσης από τους χειρισμούς του Ντόναλτ Τραμπ. O Μαρκ Έσπερ τάχθηκε κατά της εμπλοκής του στρατού για την αποκλιμάκωση των μαζικών διαδηλώσεων. «Η επιλογή να χρησιμοποιηθούν εν ενεργεία στρατιώτες δεν θα έπρεπε να γίνει παρά ως έσχατη λύση και σε πιο επείγουσες και πιο τραγικές καταστάσεις.

Δεν βρισκόμαστε σε αυτού του είδους την κατάσταση σήμερα», είπε. Σύμφωνα με πληροφορίες, η θέση του στην κυβέρνηση Τραμπ «τρίζει», ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν εξελίξεις τις επόμενες ώρες.

Don't support deploying active-duty troops to respond to civil unrest in D.C.: Defense Sec.


Έχοντας απέναντί του το Πεντάγωνο, ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος αναγκάστηκε να ρίξει τους τόνους. Ερωτηθείς σε συνέντευξη που παραχώρησε, για το αν επιμένει πως θα το πράξει, αν χρειαστεί, για να επιβάλει τον «νόμο και την τάξη», ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε: «Εξαρτάται, αλλά δεν νομίζω ότι θα χρειαστεί να το κάνουμε».

TRUMP TELLS ALL on riots, race relations, Biden, China


Σύμφωνα με το Associated Press πάντως ο Έσπερ ανέτρεψε την απόφαση του Πενταγώνου να αποσυρθούν στις βάσεις τους οι στρατιώτες που έχουν μετακινηθεί στην Ουάσινγκτον.

A conversation with President Obama: Reimagining Policing in the Wake of Continued Police Violence
 

Την Τετάρτη η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου δεν ξεκαθάρισε αν η θέση του Έσπερ είναι ασφαλής απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι «για την ώρα είναι ο υπουργός Έσπερ».

Η απόφαση του Έσπερ για παραμονή στην Ουάσινγκτον των στρατευμάτων ήρθε μετά από σύσκεψη στην οποία μετείχε στον Λευκό Οίκο χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν σε αυτή ηταν παρών και ο Τραμπ.

Σημαντική ήταν και η δεύτερη παρέμβαση του Μπαράκ Ομπάμα. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την «αλλαγή της νοοτροπίας» στις τάξεις των Αμερικανών, που διαδηλώνουν εναντίον του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας, γεγονός που, όπως τόνισε, θα μπορούσε κατ’ αυτόν να φέρει μεταρρυθμίσεις σε εθνικό επίπεδο.

A conversation with President Obama: Reimagining Policing in the Wake of Continued Police Violence


Το εξεγερμένο πλήθος υποδέχθηκε με κάποια σχετική ικανοποίηση την είδηση ότι ο Γενικός Εισαγγελέας της Μινεσότα Κιθ Έλισον μετατρέπει την κατηγορία εναντίον του απολυθέντα αστυνομικού Ντέρεκ Σόβιν σε ανθρωποκτονία δεύτερου βαθμού για την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ. Θετικό θεωρείται και το γεγονός ότι θα απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον και των τριών άλλων αστυνομικών που εμπλέκονται στην υπόθεση. Παρ’ όλα αυτά, η συντριπτική πλειονότητα της αμερικανικής κοινωνίας απαιτεί ανθρωποκτονία πρώτου βαθμού.

Το κύμα των διαδηλώσεων έχει φτάσει και σε μικρότερες πόλεις της χώρας. Πλέον, από τα Ανατολικά στα Δυτικά, εκατοντάδες χιλιάδες άτομα κατακλύζουν τους δρόμους από το απόγευμα έως αργά το βράδυ. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα επεισόδιο στο Λας Βέγκας, όπου ομοσπονδιακοί εισαγγελείς συνέλαβαν τρεις άνδρες για επεισόδια στην πορεία. Αυτοί φέρονται να είναι μέλη του ακροδεξιού εξτρεμιστικού κινήματος "Μποογκάλο" με πολλαπλές κρατικές και ομοσπονδιακές παραβιάσεις και για πρόκληση καταστροφών κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων. Να σημειωθεί ότι εξαρχής οι διαδηλωτές κατηγορούσαν μία μειοψηφική ακροδεξιά ομάδα για αμαύρωση των ειρηνικών μαζικών διαμαρτυριών.

Η σωρός του Τζορτζ Φλόϊντ έχει ήδη παραδοθεί στην οικογένειά του, η οποία εκτός των άλλων ανακοίνωσε ότι ο άτυχος άνδρας είχε νοσήσει και από κορωνοϊό. Η οικογένειά του ανακοίνωσε ότι η τελετή θα πραγματοποιηθεί στο Τέξας, αν και αναμένονται εκ νέου κινητοποιήσεις.

Ειδήσεις σήμερα:

Σεσημασμένος παιδόφιλος ο Γερμανός που θεωρείται ο βασικός ύποπτος για την εξαφάνιση της μικρής Μαντλίν

Βίντεο: Αυτός είναι ο 20χρονος που πυροβόλησε τον Ελληνοαμερικανό αστυνομικό

«Χαμογέλα, μας βλέπουν...»: Όλες οι... άβολες στιγμές του ζεύγους Τραμπ - Το χρονικό μιας πολυτάραχης σχέσης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης