Δουλειά σε 235.000 Αμερικανούς δίνουν οι Κινέζοι

Δουλειά σε 235.000 Αμερικανούς δίνουν οι Κινέζοι

Ως “ισότιμο εταίρο” χαρακτήρισε ο Μπάρακ Ομπάμα τον Χου Τζιντάο, ο οποίος επισκέπτεται τον Λευκό Οίκο

Δουλειά σε 235.000 Αμερικανούς δίνουν οι Κινέζοι
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα το ιδιότυπο «μπρα ντε φερ» που διεξάγεται αυτές τις ώρες στην Ουάσινγκτον.

Εκεί όπου ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συνομιλεί με τον Κινέζο ομόλογό του Χου Τζιντάο, στο πλαίσιο της πιο σημαντικής επίσκεψης ξένου ηγέτη στις ΗΠΑ τα τελευταία 30 χρόνια. Σημαντικής γιατί στην ουσία ο Αμερικανός πρόεδρος υποδέχεται στο Λευκό Οίκο τον μεγαλύτερο δανειστή της χώρας του και τον πλέον «επίφοβο» ανταγωνιστή και συνάμα εταίρο της!

Ο ίδιος ο Ομπάμα έδωσε το στίγμα της επίσκεψης Τζιντάο κατά την επίσημη προσφώνηση του προσκεκλημένου του λέγοντας πως υποδέχεται έναν «ισότιμο εταίρο» και αποκαλώντας την επίσκεψη αυτή «κομβικό σημείο για τις σχέσεις των δύο κρατών τα επόμενα 30 χρόνια».

Κλείσιμο
Αναφέρθηκε βέβαια ακροθιγώς σε ορισμένα κρίσιμα ζητήματα, όπως αυτό του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή της συναλλαγματικής ισοτιμίας γουάν – δολαρίου, αλλά μόνο και μόνο για να αμβλύνει τις εντυπώσεις από τις προηγούμενες δημόσιες δηλώσεις της υπουργού του των Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, η οποία επανέλαβε σήμερα ότι η Κίνα καταστρατηγεί συστηματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα (!) και του υπουργού Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ, ο οποίος απηύθυνε εκ νέου έκκληση στο Πεκίνο να σταματήσει να κρατά τεχνητά υποτιμημένο το νόμισμά του.

Επί της ουσίας ο Αμερικανός πρόεδρος, βρίσκεται σε «λεπτή» θέση και με μικρότερο περιθώριο ελιγμών, αφού είναι κοινός τόπος πως το Πεκίνο μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση την αμερικανική οικονομία, απλώς και μόνο σταματώντας να αγοράζει – πολλώ δε μάλλον εάν πουλήσει – το εξωτερικό χρέος των ΗΠΑ που ελέγχει αυτή τη δεδομένη χρονική στιγμή και το οποίο υπολογίζεται σε πάνω από 900 δισεκατομμύρια δολάρια (ουσιαστικά το ένα δέκατο του συνολικού χρέους των ΗΠΑ).

Συνεπώς ο Μπαράκ Ομπάμα μάλλον άκουσε, παρά μίλησε αυτός στον Κινέζο πρόεδρο. Και είναι ενδεικτικό πως το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να ανακοινώσει, πριν καν την ολοκλήρωση των συνομιλιών των δύο προέδρων, μια σειρά από συμφωνίες που κλείστηκαν με τους Κινέζους, κυριότερες εκ των οποίων είναι η παραγγελία 200 αεροσκαφών αξίας 19 δισ. δολ. από την Boeing, συμβόλαια και joint ventures της General Electric ύψους 6 δις δολαρίων και μια συμφωνία 7,5 δισ. δολαρίων της Alcoa για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Μάλιστα οι Αμερικανοί ιθύνοντες δήλωσαν ότι με το συνολικό πακέτο συμφωνιών, το οποίο κλείστηκε παρουσία των δύο ηγετών που συναντήθηκαν με 14 κορυφαίους CEOS αμερικανικών εισηγμένων εταιρειών και αρκετούς επιφανείς Κινέζους επιχειρηματίες, θα οδηγήσει στη δημιουργία συνολικά 235.000 νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης