Μεσανατολικό: «Τριγμοί» στις σχέσεις Ιορδανίας - Ισραήλ

Μεσανατολικό: «Τριγμοί» στις σχέσεις Ιορδανίας - Ισραήλ

Σε περίπτωση προσάρτησης των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη - Η Ιορδανία έχει απορρίψει κάθε προσάρτηση κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών, προειδοποιώντας ότι «θα σκοτώσει τις πιθανότητες να υπάρξει ειρήνη»

Δυτική Όχθη: Νεκρός ένας Παλαιστίνιος από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών
Ο πρωθυπουργός της Ιορδανίας Όμαρ Ραζάζ απείλησε χθες Πέμπτη ότι το Αμάν θα επανεξετάσει τις σχέσεις του με το Ισραήλ εάν το εβραϊκό κράτος κάνει πράξη το σχέδιό του να προσαρτήσει κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη στη Δυτική Όχθη.

«Δεν θα αποδεχθούμε μονομερή ισραηλινά μέτρα για την προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών» και «θα επανεξετάσουμε τις σχέσεις μας με το Ισραήλ σε όλες τις διαστάσεις τους» σε αυτή την περίπτωση, τόνισε ο Ραζάζ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του χασεμιτικού βασιλείου, το PETRA.

Όμως «δεν πρόκειται να βιαστούμε», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός της Ιορδανίας, η χώρα του οποίου, όπως και η Αίγυπτος, έχει υπογράψει συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ.

«Ελπίζουμε ότι θα υιοθετηθεί ενιαία αραβική στάση όσον αφορά την αντίδραση στις απειλές» του Ισραήλ να προσαρτήσει παλαιστινιακά εδάφη και ότι «η διεθνής κοινότητα θα επιτελέσει το καθήκον της να προστατεύσει την ειρήνη, όχι μόνο σε αυτή την περιοχή, αλλά σε παγκόσμια κλίμακα», συμπλήρωσε.

Η ισραηλινή κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου ετοιμάζεται να προχωρήσει στην προσάρτηση 130 εβραϊκών οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και στην Κοιλάδα του Ιορδάνη, μια λωρίδα γης που εκτείνεται μεταξύ της λίμνης Τιβεριάδας (ή Θάλασσας της Γαλιλαίας) και της Νεκράς Θάλασσας, που αποτελεί μέρος των ανατολικών συνόρων με την Ιορδανία.

Πάνω από 600.000 Ισραηλινοί ζουν στους οικισμούς στη Δυτική Όχθη, τους οποίους οι Παλαιστίνιοι, όπως και η διεθνής κοινότητα, θεωρούν παράνομους.

Κλείσιμο
Η Ιορδανία έχει απορρίψει επανειλημμένα κάθε προσάρτηση κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών, προειδοποιώντας ότι «θα σκοτώσει τις πιθανότητες να υπάρξει ειρήνη».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα στο γερμανικό ειδησεογραφικό περιοδικό Der Spiegel, ο ιορδανός μονάρχης Αμπντάλα Β΄ προειδοποίησε το Ισραήλ ότι θα πυροδοτήσει «μείζονα σύγκρουση» με το χασεμιτικό βασίλειο εάν προχωρήσει στην προσάρτηση τμημάτων της Δυτικής Όχθης.

Η νέα κυβέρνηση του Ισραήλ αναμένεται να αρχίσει να εφαρμόζει το αμερικανικό σχέδιο για το Μεσανατολικό, που προβλέπει την προσάρτηση της κοιλάδας του Ιορδάνη ποταμού και των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη.

Ειδήσεις σήμερα: 

Οι 28 σελίδες της νέας κανονικότητας στα αεροπλάνα από την ΕΕ - Τι προτείνει ο EASA

Το τερμάτισε ο Τραμπ: Τώρα φοράει μάσκα... αλλά όχι μπροστά στους δημοσιογράφους!

Ο πλανήτης εκπέμπει SOS: Τα τροπικά δάση μπορεί να απελευθερώνουν άνθρακα λόγω της υπερθέρμανσης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης