Κορωνοιός - Νικαράγουα: Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων

Κορωνοιός - Νικαράγουα: Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων

Στα 254 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, 10 φορές περισσότερα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα

coronavirus_nicaragua
Η υπουργός Υγείας της Νικαράγουας ανακοίνωσε χθες Τρίτη πως στη χώρα της κεντρικής Αμερικής καταγράφηκε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, που συνολικά ανέρχονται πλέον σε 254 — αριθμό δεκαπλάσιο από αυτόν για τον οποίο έκανε λόγο πριν από μία εβδομάδα — και των θανάτων από την COVID-19 που πλέον, επισήμως, ανέρχονται σε 17.

Η Μάρθα Ρέγες έδωσε στη δημοσιότητα τους αριθμούς αυτούς κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί για την επιδημία του κορωνοϊού. Την περασμένη εβδομάδα, είχε αναφερθεί σε 25 κρούσματα μόλυνσης και 8 θανάτους στη χώρα των 6 εκατομμυρίων κατοίκων.

Η δημοσιοποίηση των νέων στατιστικών έγινε την ημέρα που ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας (ΠΑΟΫ) επέκρινε τη νικαραγουανή κυβέρνηση διότι δεν εκπληρώνει την υποχρέωσή της να καταγράφει και να ανακοινώνει τους θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και τα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Τα επίσημα δεδομένα παραμένουν πολύ μακριά από αυτά που συγκεντρώνουν ΜΚΟ, οι οποίες μιλούν για πάνω από χίλια κρούσματα μόλυνσης και καταγγέλλουν πως τα νοσοκομεία σε ορισμένες περιοχές έχουν κατακλυστεί από ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα που καταχωρίζονται απλά ως περιπτώσεις «άτυπης πνευμονίας».

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Observatorio Ciudadano («Παρατηρητήριο Πολιτών»), τη 16η Μαΐου οι θάνατοι ανέρχονταν σε 366 και τα κρούσματα μόλυνσης σε 1.569.

Η υπουργός Υγείας δήλωσε χθες ότι 199 άνθρωποι έχουν αποθεραπευθεί.

Κλείσιμο
Ειδικοί και επαγγελματίες της υγείας έχουν εκφράσει φόβους για ευρεία και ταχύτατη εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού στη Νικαράγουα, όπου οι αρχές, από την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος τη 19η Μαρτίου, δεν έλαβαν μέτρα περιορισμού για να περιορίσουν τη διασπορά, όπως συνέβη σε σχεδόν όλες τις άλλες χώρες του κόσμου.

Η Νικαράγουα είναι η μοναδική χώρα της κεντρικής Αμερικής που δεν έλαβε μέτρα περιορισμού της κίνησης των πολιτών, δεν έκλεισε τα σύνορα, ούτε διέκοψε τη λειτουργία των σχολείων για να αποτρέψει την εξάπλωση της πανδημίας.

Αντιθέτως, η κυβέρνηση του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα — που συνεχίζει να είναι αντιμέτωπη με βαθιά πολιτική κρίση μετά το ξέσπασμα της εξέγερσης εναντίον της το 2018 — ενεθάρρυνε τις συγκεντρώσεις και τις διαδηλώσεις υποστηρικτών της.

Πάντως την 29η Απριλίου οι αρχές κάλεσαν εντέλει τους πολίτες να εφαρμόζουν προληπτικά μέτρα ατομικής υγιεινής και κοινωνικής απόστασης.

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοιός - Περού: Στους 2.914 οι νεκροί με σχεδόν 100.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα

Κορωνοϊός - Κίνα: Πέντε νέα κρούσματα

Κορωνοϊός - ΗΠΑ: Πάνω από 1.500 θάνατοι, διπλασιάστηκαν σε μία ημέρα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης