Κορωνοϊός: Η Γερμανία απαγόρευσε την Θεία Κοινωνία στις Εκκλησίες

Κορωνοϊός: Η Γερμανία απαγόρευσε την Θεία Κοινωνία στις Εκκλησίες

«Ασκηση και υπομονή στους πιστούς – Θα μεταλαμβάνουν μόνο οι ιερείς - Είναι το πιο θλιβερό μέτρο που αναγκάστηκαν να πάρω» τονίζει ο Μητροπολίτης Γερμανίας Αυγουστίνος

Theia_Koinonia
Την απαγόρευση της συμμετοχής των πιστών στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας δημοσιοποίησε η Κυβέρνηση της Γερμανίας, που ενώ επιτρέπει την προσέλευση στη Θεία Λειτουργία, απαγορεύει την μετάδοση της Θείας Κοινωνίας με την λαβίδα.

Την απαγόρευση αυτή ανακοίνωσε με εγκύκλιό του ο Μητροπολίτης Γερμανίας Αυγουστίνος, ο οποίος τονίζει ότι “ένώ μπορούμε όλοι νά έκκλησιαζόμαστε, δέν μπορούμε όμως όλοι να μεταλαμβάνουμε, παρά μόνον οί λειτουργοί ίερείς” Για να συμπληρώσει ότι ”είναι το πιο θλιβερό καί όδυνηρό μέτρο πού άναγκάστηκα ποτέ νά λάβω στήν σαραντάχρονη έκκλησιαστική διακονία μου ώς Μητροπολίτης Γερμανίας”.

Όπως ενημερώνει ο Μητροπολίτης Γερμανίας ενόψει του ανοίγματος των Ναών στην γερμανική επικράτεια εκδόθηκαν Νομοθετικά Διατάγματα «τα οποία ΄ήδη υιοθετήσαμεν» και «φθάνουν μέχρι του σημείου να ρυθμίζουν και τον τρόπο της Θείας Μεταλήψεως, να απαγορεύουν δηλαδή την Θεία Κοινωνία από το Αγιο Ποτήριο με την χρήση της αγίας Λαβίδος».

Όπως είπε στο protothema.gr ο Μητροπολίτης Γερμανίας Αυγουστίνος «απευθύνω παράκληση στον κόσμο να κάνει άσκηση και υπομονή. Θα περάσει και αυτή η δύσκολη συγκυρία», λέγοντας ότι με μεγάλη δυσκολία ανακοίνωσε αυτήν την εγκύκλιο, που ελπίζει σύντομα να ανακαλέσει.

Και τονίζει ότι «όταν το κράτος λέει ότι δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω την Λαβίδα στην Θεία Κοινωνία ως ένας Επίσκοπος της Εκκλησίας δεν έχω το δικαίωμα να αλλάξω τον τρόπο της Θείας Κοινωνίας να εφεύρω έναν άλλο τρόπο».

Για να εξηγήσει ότι αυτό αποφάσισε η γερμανική κυβέρνηση και αυτό θα πρέπει να ισχύσει παρόλο που είναι πολύ σκληρό, όπως επίσης και οι κλειστοί Ναοί. «Κάναμε Πάσχα με τρία άτομα κεκλεισμένων των θυρών» λέει ο Μητροπολίτης Αυγουστίνος. Από τη στιγμή που τα μέτρα φθάνουν στο να ορίζουν και την Θεία Κοινωνία λέει ο Μητροπολίτης Γερμανίας δεν θέλουμε να υπάρχει σχετικοποίηση και να πούμε ότι θα βρούμε άλλον τρόπο, όπως με κουταλάκια που είπαν άλλοι, καθώς είναι σαν λέμε ότι με την Θεία κοινωνία μεταφέρεται ο ιός.

Κλείσιμο
Ο Μητροπολίτης Γερμανίας λέει: «Η Α.Θ. Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, άπαντώντας σε επίκαιρο έρώτημα γράφει τα έξής.«Η Έκκλησία του Χριστού, ύπακούοντας στην προτροπή του Ίδρυτή της «άπόδοτε ουν τα Καίσαρος Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ» (Ματθ. κβ’, 21), άναγνώριζε άνέκαθεν την ύψηλή εύθύνη του Κράτους να διαχειρίζεται τα του οίκου του, διατηρούσε δε και για τον έαυτό της το ίερό και άπαράγραπτο δικαίωμα να διαφυλάσσει άμετακίνητα όσα παρέλαβε, να όργανώνει την έκκλησιαστική ζωή και να τελεί τα άγια μυστήρια σύμφωνα με την κανονική και έκκλησιολογική της παράδοση και αύτοσυνειδησία.

Στο πνεύμα αύτό, η Έκκλησία δέχθηκε προς καιρόν τα περιοριστικά μέτρα, τα όποία έπιβλήθηκαν άπό τα έπι μέρους κράτη λόγω της σοβούσης πανδημίας του νέου κορωνοιού COVID – 19.

Το γεγονός όμως ότι η Έκκλησία μας άποδέχθηκε την προσωρινή άπαγόρευση της τελέσεως των ίερών άκολουθιών στους ναούς με τη συμμετοχή των πιστών, δεν σημαίνει ότι μπορεί και έπιθυμει να διαπραγματεύεται για την Όρθόδοξη εύσέβεια και ίδίως για το μυστήριο των μυστηρίων της ζωής της, την Θεία Εύχαριστία, και για τον τρόπο μεταδόσεώς της.

Στην εγκύκλιο τονίζεται: «Στην Άγία του Χριστού Μεγάλη Έκκλησία έμμένει άκλόνητα στην θεόσδοτη Όρθόδοξη διδασκαλία για την Θεία Εύχαριστία». Ο λόγος του Πατριάρχου μας είναι ξεκάθαρος και έκφράζει την αύτοσυνειδησία της Όρθόδοξης Έκκλησίας και όλων των μελών της άπανταχου της γης.Παρ’ όλα αύτά, εν όψει του άνοίγματος των ίερών ναών στην γερμανική έπικράτεια, έκδόθηκαν Νομοθετικά Διατάγματα, τα όποία, έκτός των ύπολοίπων μέτρων άσφαλείας που αύτονοήτως ήδη υίοθετήσαμε, φθάνουν μέχρι του σημείου να ρυθμίζουν και τον τρόπο της Θείας Μεταλήψεως, να άπαγορεύουν δηλαδή την Θεία Κοινωνία άπό το άγιο Ποτήριο με την χρήση της άγίας Λαβίδος.

‘Ως εκ τούτου, με βαθύ πόνο σας ένημερώνω ότι, μέχρι την παύση της ίσχύος των άνωτέρω Νομοθετικών Διαταγμάτων, ένώ μπορούμε όλοι να έκκλησιαζόμαστε, δεν μπορούμε όμως όλοι να μεταλαμβάνουμε, παρά μόνον οι λειτουργοί ίερείς. Έξυπακούεται ότι ίσχύουν στο άκέραιο και μέχρι νεωτέρας άποφάσεως τα Μέτρα για την Άποφυγή Διαδόσεως του Κορωνοιοϋ της 30ης Απριλίου 2020, οι πρακτικές οδηγίες προς τους Πιστούς μας της 1ης Μαίου 2020 και τα συμπληρωματικά μέτρα για την αποφυγή διαδόσεως τοϋ Κορωνοιού της 13ης Μαίου 2020».

Ειδήσεις σήμερα:

Εγκρίθηκε κονδύλι €193,37 εκατ. για το επίδομα παιδιού β' διμήνου 2020

Πέθανε στα 33 του χρόνια ο ανταποκριτής του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu στην Αθήνα

Αισιόδοξος για το «τουριστικό» καλοκαίρι της Ελλάδας ο επικεφαλής της TUI
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης