Κορωνοϊός στην Ισπανία: Η παράταση στην «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» έχει σηκώσει πολιτική θύελλα

Κορωνοϊός στην Ισπανία: Η παράταση στην «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» έχει σηκώσει πολιτική θύελλα

Επικρίσεις στην κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ για τη διαχείριση της πανδημίας -  Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απειλεί να απόσχει από την ψήφιση για την έγκριση της παράτασης έκτακτης ανάγκης

pedro_santseth_1
Η κυβέρνηση της Ισπανίας προειδοποίησε σήμερα την αντιπολίτευση ότι η χώρα κινδυνεύει να βρεθεί σε «υγειονομικό και οικονομικό» χάος, εάν η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ψηφίστηκε για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού δεν παραταθεί.

Η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ, που δέχεται ολοένα και περισσότερες επικρίσεις για τη διαχείριση της κρίσης, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 25.000 ανθρώπους στη χώρα, θα ζητήσει την προσεχή Τετάρτη από το ισπανικό κοινοβούλιο να εγκρίνει την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για ακόμη 2 εβδομάδες. Οι αντίπαλοί του τού καταλογίζουν κυρίως ότι έχει επιβάλει δρακόντειους περιορισμούς στην ελευθερία των μετακινήσεων.

Το Λαϊκό Κόμμα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απειλεί αυτήν την φορά να απόσχει, μέσω δηλώσεων του ηγέτη του, Πάμπλο Κασάδο.

Ο Σάντσεθ δεν κατάφερε να του αλλάξει γνώμη έπειτα από μια τηλεφωνική συνδιάλεξη των δύο, διάρκειας μίας ώρας, ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών Χοσέ Λουίς Αμπάλος. Όμως, «τον προειδοποίησε ότι το να μη στηρίξει την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης μπορεί να οδηγήσει την Ισπανία στο υγειονομικό και οικονομικό χάος».

«Δεν μπορούμε να στηρίξουμε την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης» δήλωσε, από την πλευρά του, ο αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε.

«Όταν ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης λέει ότι (...) βρισκόμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης, δεν μοιάζει συμβατό να συνεχίζουμε να ζητάμε από τους Ισπανούς έκτακτα μέτρα σε βάρος των δικαιωμάτων και των ελευθεριών τους (...). Δεν έχει νόημα».

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν επιτρέπει απλά την επιβολή της καραντίνας στον πληθυσμό για τον περιορισμό της διασποράς, εκτιμά ο υπουργός Μεταφορών. Αποτελεί επίσης τη νομική βάση για μέτρα, όπως η διευκόλυνση της μερικής ανεργίας και η απαγόρευση των απολύσεων, που υιοθετήθηκαν για να μην καταστραφούν οι ζωές των πολιτών.

«Εκτός του να δίνεται μια τεράστια στήριξη στους πολίτες, (...) η κατάσταση έκτακτης ανάγκης λειτουργεί, υπογράμμισε ο συνάδελφός του Σαλβαδόρ Ίγια, και ως υπουργός Υγείας, πρέπει να σας πω ότι καλύτερα να μην κάνουμε πειράματα που μπορούν να μας οδηγήσουν στο χάος».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης στο CNN: Για την Ελλάδα η κληρονομιά της κρίσης είναι το αίσθημα της συλλογικής επιτυχίας

Σοκάρει καθηγητής του Imperial College: Μπορεί και να μη βρεθεί ποτέ εμβόλιο για τον κορωνοϊό!

Μέρκελ για εμβόλιο κορωνοϊού: Θα βάλουμε πολλά χρήματα - Λείπουν όμως ακόμα 8 δισ. ευρώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης