Γαλλία κατά Amazon: «Όχι» της κυβέρνησης να εντάξει τους εργαζόμενους σε μερική ανεργία

Γαλλία κατά Amazon: «Όχι» της κυβέρνησης να εντάξει τους εργαζόμενους σε μερική ανεργία

Κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και Amazon στη Γαλλία – Η εταιρεία ζήτησε να θέσει σε καθεστώς μερικής ανεργίας τους εργαζόμενους στις έξι εγκαταστάσεις – Τα συνδικάτα υποστηρίζουν ότι ο διαδικτυακός κολοσσός έκλεισε τις αποθήκες, αλλά συνέχισε τη δραστηριότητά του 

amazon
Η Amazon ζήτησε την περασμένη Πέμπτη να θέσει σε καθεστώς μερικής ανεργίας τους εργαζομένους στις έξι εγκαταστάσεις της στη Γαλλία, των οποίων η δραστηριότητα έχει ανασταλεί, αλλά το αίτημα απορρίφθηκε από τη γαλλική κυβέρνηση, ανακοινώθηκε σήμερα από τη διεύθυνση του αμερικανικού γίγαντα διαδικτυακών πωλήσεων και το γαλλικό υπουργείο Εργασίας.

Η διοίκηση της Amazon δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «υπέβαλε αίτηση για υπαγωγή σε καθεστώς μερικής ανεργίας για τις έξι εγκαταστάσεις της, που αντιστοιχούν σε περίπου 10.000 απασχολούμενους, χωρίς επιτυχία». Το γαλλικό υπουργείο επιβεβαίωσε από την πλευρά του πως παρέλαβε την αίτηση την Πέμπτη και πως την απέρριψε, χωρίς να προσθέσει επιπλέον λεπτομέρειες.

«Η πρόσφατη απόφαση του Εφετείου στις Βερσαλλίες προφανώς και είχε αντίκτυπο στη δραστηριότητά μας στη Γαλλία (...). Στο πλαίσιο αυτό, ζητήσαμε επίσης βοήθεια, ακριβώς όπως είχαν κατορθώσει κι άλλες εταιρείες στη Γαλλία να επωφεληθούν από τις ισχύουσες διατάξεις», επισημαίνει στο ηλεκτρονικό μήνυμά της η διεύθυνση της Amazon.

Το Εφετείο των Βερσαλλιών (στην περιφέρεια του Παρισιού) είχε διατάξει την Amazon να προβεί σε εκτίμηση των κινδύνων έκθεσης στον κορωνοϊό από κοινού με εκπροσώπους των εργαζομένων και να περιορίσει τη δραστηριότητά της στα μόνον ζωτικής σημασίας προϊόντα, ορίζοντας πρόστιμο 100.000 ευρώ ανά διαπιστούμενη παραβίαση.

Ο όμιλος της Amazon προτίμησε αντ' αυτού να κλείσει τις αποθήκες του έως και τις 5 Μαΐου.

«Πράγματι, η εφοδιαστική μας δραστηριότητα είναι τεχνικά περίπλοκη και το πρόστιμο των 100.000 ευρώ ανά παράβαση, που καθορίζεται από το Εφετείο, θα μπορούσε να σημαίνει ότι ακόμη και ένα μικρό ποσοστό τυχαίας διανομής μη εξουσιοδοτημένων προϊόντων, έστω και της τάξης του 0 , 1%, θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόστιμα άνω του ενός δισεκ. ευρώ την εβδομάδα», προσθέτει η διεύθυνση της Amazon.

«Δυστυχώς, υπό το φάσμα του κινδύνου αυτού δεν είχαμε άλλη επιλογή παρά να αναστείλουμε προσωρινά τη δραστηριότητα των κέντρων διανομής μας στη Γαλλία, καθ' ήν στιγμή αξιολογούμε τον καλύτερο δυνατό τρόπο λειτουργίας μας με γνώμονα την απόφαση του δικαστηρίου», επισημαίνει.

Τι προτείνουν τα συνδικάτα

Από την πλευρά τους τα εργατικά συνδικάτα CGT, CFDT και SUD της Amazon France πρότειναν στη διεύθυνση μια λύση σταδιακής αποκατάστασης της δραστηριότητας.

Κλείσιμο
Στο δελτίο Τύπου τους, τα συνδικάτα χαρακτηρίζουν «τελείως ανέντιμη» την αίτηση της Amazon για μερική ανεργία, επισημαίνοντας πως «αυτός ο μηχανισμός τέθηκε σε εφαρμογή για να βοηθήσει υπαλλήλους εταιρειών των οποίων η δραστηριότητα κατέστη εντελώς αδύνατη κατά την περίοδο της πανδημίας, όπως συνέβη στους τομείς της εστίασης, ή για τις επιχειρήσεις μη ζωτικής σημασίας υπηρεσιών».

«Ακόμα περισσότερο, η Amazon επέλεξε να κλείσει προσωρινά τις αποθήκες της από τις 16 Απριλίου, ενώ συνέχιζε τη δραστηριότητά της από τις άλλες εγκαταστάσεις ανά την Ευρώπη, για να αποφύγει με τον καλύτερο τρόπο δύο διαδοχικές δικαστικές αποφάσεις», καταγγέλλουν τα συνδικάτα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ειδήσεις σήμερα:

Η Γαλλία είχε ασθενή με Covid-19 από τον περασμένο Δεκέμβρη, ισχυρίζεται καθηγητής

ΕΟΔΥ: Σε ισχύ το Πρόγραμμα των Κινητών Ομάδων στην ελληνική επικράτεια

Με δειλά βήματα η μερική άρση καραντίνας στο Βέλγιο - Άνοιξαν μερικές επιχειρήσεις



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης