ΗΠΑ: Οι γυναίκες των Δημοκρατικών στηρίζουν τον Μπάιντεν στις κατηγορίες περί σεξουαλικής επίθεσης

ΗΠΑ: Οι γυναίκες των Δημοκρατικών στηρίζουν τον Μπάιντεν στις κατηγορίες περί σεξουαλικής επίθεσης

Πέντε κορυφαία στελέχη απέφυγαν να σχολιάσουν την υπόθεση - Πώς είχαν τοποθετηθεί έξι άλλες γυναίκες του Δημοκρατικού Κόμματος κατά το παρελθόν απέναντι στις καταγγελίες κατά του πρώτην αντιπροέδρου των ΗΠΑ

usa_biden
Ένα σεξουαλικό σκάνδαλο προς 20ετίας εν μέσω μίας πρωτοφανούς παγκόσμιας κρίσης εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, ίσως αποτελεί το μοναδικό «αντίμετρο» στο καθαρό προβάδισμα που φέρεται -με βάση τις δημοσκοπήσεις- να έχει πάρει ο υποψήφιος πρόεδρος των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν, έναντι του νυν προέδρου και υποψήφιου των Ρεπουμπλικανών, Ντόναλντ Τραμπ. Οι ισυχρισμοί της Τάρα Ριντ περί σεξουαλικής επίθεσης που δέχτηκε από τον Τζο Μπάιντεν προ 20ετίας, δεν βρίσκουν βάση απόδειξης, προκαλούν ωστόσο μία σκιά στην κατά τα άλλα άψογη εικόνα του υποψήφιου των Δημοκρατικών, ο οποίος αποτελεί το καλύτερο «στοίχημα» για την πτώση του αμφιλεγόμενου Ντόναλντ Τραμπ, ιδιαίτερα μετά τις παλινοδίες του Ρεπουμπλικανού μεγιστάνα στις εκτιμήσεις και τους χειρισμούς της πανδημίας.

Οι γυναίκες του Δημοκρατικού Κόμματος, ωστόσο, και δη εκείνες που βρίσκονται στον στενό πυρήνα του Τζο Μπάιντεν, δείχνουν να αντιμετωπίζουν μία πίεση εξαιτίας των ισχυρισμών της Τάρα Ριντ, στηρίζουν, ωστόσο, τον άλλοτε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα, τονίζοντας ότι οι κατηγορίες δεν έχουν αποδειχθεί.

Ο Μπάιντεν δεν έχει αντιμετωπίσει δημοσίως τους ισχυρισμούς της Ριντ, η ηγεσία της εκστρατείας του, ωστόσο, αρνήθηκε κατηγορηματικά τις κατηγορίες της Ριντ. Η Washington Examiner επιχείρησε να επικοινωνήσει με πέντε υψηλόβαθμες γυναίκες του Δημοκρατικού κόμματος, αλλά δεν βρήκε ανταπόκριση. Πιο συγκεκριμένα προσπάθησε να αποσπάσει δήλωση από: τη δήμαρχο της Ατλάντα, Keisha Lance Bottoms, τη γερουσιαστή της Νεβάδας, Catherine Cortez Masto, το στέλεχος των Ρεπουμπλικανών στη Φλόριντα, Val Demings, τη γερουσιαστή του ΙλινόιςTammy Duckworth και τη γερουσιαστή της Μασσαχουσέτης, Ελισάβετ Γουόρεν. Τα γραφεία των υπαλλήλων δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

Δηλώσεις, ωστόσο, για την υπόθεση των κατηγοριών σεξουαλικής επίθεσης με πρωταγωνιστή των Τζο Μπάιντεν, έκαναν έξι άλλες γυναίκες του Δημοκρατικού Κόμματος. Σε γενικό πλαίσιο, ακολουθούν τη γραμμή υπεράσπισης του πρώην αντιπροέδρου, λέγοντας ότι η Ριντ έχει δικαίωμα ακρόασης, αλλά ότι τα πρακτορεία ειδήσεων πρέπει να ελέγχουν τους ισχυρισμούς της και ότι ο Μπάιντεν έχει ιστορία να βοηθά τις γυναίκες, ακόμη και με νομοθετήματα με νομοθεσία που αφορούν τη βία κατά των γυναικών.

Τη Δευτέρα, ο πρώην γείτονας της Ριντ και ένας πρώην συνάδελφός της αποκάλυψαν ότι η Ριντ τους είπε στη δεκαετία του '90 ότι δέχθηκε επίθεση ή παρενόχληση, επιβεβαιώνοντας την ιστορία της. Την Παρασκευή, η Ριντ αναγνώρισε τη φωνή της σε ένα βίντεο στην εκπομπή του Larry King Live, το 1993, στο οποίο μια γυναίκα που καλεί είπε στον διάσημο δημοσιογράφο για τη δυσκολία της κόρης της να μιλήσει για «προβλήματα με έναν εξέχοντα γερουσιαστή».

«Εάν συνεχίσετε να ασχολείστε με την προστασία ενός ισχυρού άνδρα χωρίς να δώσετε μια πιο προσεκτική ματιά στην περίπτωσή μου, είστε συνένοχοι για βιασμό», είπε ο Ριντ, απευθυνόμενη στις γυναίκες του Δημοκρατικού Κόμματος.

Κλείσιμο
Ακολουθούν τα δημόσια σχόλια για τους ισχυρισμούς της Ριντ από γυναίκες του Δημοκρατικού Κόμματος:

Stacey Abrams, πρώην υποψήφια κυβερνήτης της Τζόρτζια

Η Abrams απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τους ισχυρισμούς της Ριντ τόσο σε ένα email στο HuffPost όσο και σε μια συνέντευξη στο CNN το βράδυ της Τρίτης.

«Πιστεύω ότι οι γυναίκες αξίζουν να ακουστούν και πιστεύω ότι πρέπει να ακουστούν», είπε η Abrams στο CNN. «Αλλά πιστεύω επίσης ότι οι ισχυρισμοί αυτοί πρέπει να διερευνηθούν από αξιόπιστες πηγές. Οι New York Times έκαναν μια βαθιά έρευνα. Και διαπίστωσαν ότι η κατηγορία δεν ήταν αξιόπιστη. Πιστεύω στον Τζο Μπάιντεν. Πιστεύω ότι είναι ένα άτομο που έχει αποδείξει ότι η αγάπη του για την οικογένεια, η αγάπη του για την κοινότητά μας, έχει καταστεί απολύτως ξεκάθαρη μέσω του έργου του ως ηγέτης του Κογκρέσου και ως αμερικανός ηγέτης».


Ουισκόνσιν γερουσιαστής Tammy Baldwin

Η Milwaukee Journal Sentinel ανέφερε στις 15 Απριλίου ότι η Balwin δήλωσε ότι ζήτησε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον ισχυρισμό.«Οι ισχυρισμοί μεταδίδονται δημοσίως. Υπάρχει μια δήλωση που ο Τζο Μπάιντεν και η ομάδα του υπέβαλαν και υπάρχει μια έκθεση, πιστεύω στους New York Times, υποδεικνύοντας ότι δεν υπάρχει επιβεβαίωση. Θα ένιωθα πιο άνετα αν είχα διαβάσει κάθε λέξη του άρθρου πριν σχολιάζοντας περισσότερο», τόνισε.


Γερουσιαστής της Νέας Υόρκης Kirsten Gillibrand

Η Gillibrand ρωτήθηκε για τους ισχυρισμούς σε συνέντευξη Τύπου στις 28 Απριλίου.

«Όταν λέμε ότι πιστεύουμε στις γυναίκες, είναι για αυτήν τη ρητή πρόθεση να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει χώρος για όλες τις γυναίκες να προχωρήσουν για να μιλήσουν για την αλήθεια τους, και να ακουστούν. Και σε αυτόν τον ισχυρισμό, αυτό έχει κάνει η Tara Reade. Έχει εμφανιστεί, έχει μιλήσει και έχουν πραγματοποιήσει έρευνα σε διάφορα σημεία. Σε αυτές τις έρευνες, ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν αρνήθηκε έντονα αυτούς τους ισχυρισμούς και τον υποστηρίζω».

Όταν ένας δημοσιογράφος ρώτησε εάν υπήρχε «αντίφαση» μεταξύ του τρόπου με τον οποίο οι Δημοκρατικοί αντέδρασαν στους ισχυρισμούς εναντίον του δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου Brett Kavanaugh κατά τη διάρκεια των ακροάσεων επιβεβαίωσης της Γερουσίας του 2018, έναντι εκείνων εναντίον του Μπάιντεν, η Γκίλιμπραντ απάντησε: «Όχι, και υποστηρίζω τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν. Έχει αφιερώσει τη ζωή του στη στήριξη των γυναικών και έχει αρνηθεί σθεναρά αυτόν τον ισχυρισμό».

Γερουσιαστής Καλιφόρνια Καμάλα Χάρις

Η Harris ρωτήθηκε για τους ισχυρισμούς του Reade σε μια συνέντευξη στη San Francisco Chronicle podcast στις 17 Απριλίου.

«Ακούστε, αυτή η γυναίκα έχει το δικαίωμα να πει την ιστορία της, και το πιστεύω αυτό, και πιστεύω ότι και ο Τζο Μπάιντεν το πιστεύει επίσης. Έχω περάσει ολόκληρη την καριέρα μου παλεύοντας για να δώσω στις γυναίκες μια φωνή, και αυτό εγείρει νομίζω ότι ένα μεγαλύτερο δομικό ζήτημα, είναι ότι οι γυναίκες πρέπει να είναι σε θέση να μιλούν χωρίς φόβο για αντίποινα. Για το θέμα του Τζο, μπορώ να μιλήσω μόνο στον ίδιο που γνωρίζω. Υπήρξε δια βίου μαχητής όσον αφορά τη διακοπή της βίας κατά των γυναικών. Έχει το δικαίωμα να πει την ιστορία της και δεν θα έπρεπε να έχει αντίκτυπο για αυτό, αλλά ο Τζο Μπάιντεν που ξέρω είναι κάποιος που έχει αγωνιστεί πραγματικά για τις γυναίκες και την ενδυνάμωση των γυναικών και της ισότητας και των δικαιωμάτων των γυναικών», δήλωσε.


Μινεσότα Γερουσιαστής Amy Klobuchar

Η πρώην υποψήφια για το προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος το 2020 αναφέρθηκε στους ισχυρισμούς της Ριντ σε συνέντευξη στο NPR στις 14 Απριλίου:

«Συμφωνώ με τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν σχετικά με αυτό, ότι όλες οι γυναίκες σε αυτές τις περιπτώσεις έχουν το δικαίωμα να πληγωθούν και να επανεξετάσουν διεξοδικά τους ισχυρισμούς τους. Και σε αυτήν την περίπτωση - και οι ακροατές σας πρέπει να δουν την ιστορία - υπήρξε μια διεξοδική έρευνα από την New York Times. Και νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να έχουμε, ιδίως με τη συμμετοχή δημόσιων προσώπων. Ο Μπάιντεν ήταν ηγέτης στον αγώνα για την οικιακή κακοποίηση και ηγήθηκε του νόμου για τη βία κατά των γυναικών πριν οι άνθρωποι γίνουν πιο πρόθυμοι να μιλήσουν για αυτά τα τρομερά εγκλήματα και υπήρξε πραγματικά πρωταθλητής στη μάχη κατά της κατάχρησης εξουσίας εναντίον των γυναικών και έχει χρησιμοποιήσει τη φωνή του στο ενδοοικογενειακή κακοποίηση με τόσο μεγάλο τρόπο», τόνισε.


Κυβερνήτης του Μίτσιγκαν Gretchen Whitmer

Η Γουάιτμερ αντιμετώπισε τους ισχυρισμούς του Ρέιντ σε μια συνέντευξη του NPR στις 14 Απριλίου

«Λοιπόν, νομίζω ότι οι γυναίκες πρέπει να μπορούν να διηγούνται τις ιστορίες τους. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να ελέγχονται αυτοί οι ισχυρισμοί, από τα μέσα ενημέρωσης έως και πέρα. Και νομίζω ότι είναι κάτι που κανείς δεν παίρνει ελαφρά. Αλλά είναι επίσης κάτι προσωπικό. Και έτσι είναι δύσκολο να σας δώσουμε μεγαλύτερη εικόνα από αυτό, χωρίς να γνωρίζουμε περισσότερα για την κατάσταση», είπε η Γουάιτμερ.

Ειδήσεις σήμερα

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός - Διεθνής Ομοσπονδία Βιομηχανίας Φαρμάκου: Μελετώνται πάνω από 130 θεραπείες

Κορωνοϊός: Πάνω από 230.000 οι νεκροί σε όλον τον κόσμο

Wall Street: Με πτώση έκλεισε το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης