Κορωνοϊός: Οι ΗΠΑ απέλασαν μολυσμένους μετανάστες στην Κολομβία

Κορωνοϊός: Οι ΗΠΑ απέλασαν μολυσμένους μετανάστες στην Κολομβία

Από τους 60 που μεταφέρθηκαν με ειδική πτήση, οι 24 βρέθηκαν θετικοί

immigrants_us_colombia
Δεκάδες μετανάστες που απελάθηκαν με ειδική πτήση από τις ΗΠΑ στην Κολομβία τον περασμένο μήνα επιβεβαιώθηκε έκτοτε πως έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό, δήλωσαν δύο πηγές ενημερωμένες σχετικά, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες ότι η συνέχιση των απελάσεων από την κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ πιθανόν οδηγεί στην εξάπλωση της πανδημίας.

Από τους 60 και πλέον μετανάστες που απελάθηκαν από την αμερικανική ομοσπονδιακή αστυνομική υπηρεσία που είναι αρμόδια για τη μετανάστευση και τα τελωνεία (Immigration and Customs Enforcement, ICE) την 30ή Μαρτίου, τουλάχιστον 24 έχει διαγνωστεί έπειτα από εργαστηριακές εξετάσεις πως έχουν προσβληθεί, εξήγησαν οι δύο πηγές.

Η ICE είχε αναφέρει τον Μάρτιο πως χρησιμοποίησε το αεροσκάφος με το οποίο απελάθηκαν οι μετανάστες για τον επαναπατρισμό Αμερικανών αποκλεισμένων στην Κολομβία μετά την απόφαση που πήρε ο πρόεδρος Ιβάν Ντούκε να κλείσει τα σύνορα.

Η υπηρεσία δεν απάντησε αμέσως όταν της ζητήθηκε σχόλιο από το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Την περασμένη εβδομάδα, η ICE δεσμεύθηκε ότι θα υποβάλλει σε εξετάσεις κάποιους μετανάστες πριν να τους απελάσει σε άλλα κράτη, κάτι που ζητούν πλέον έντονα κυβερνήσεις χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Το ζήτημα προκαλεί ένταση στις σχέσεις των ΗΠΑ με τα κράτη της περιοχής, που ανησυχούν ολοένα περισσότερο για τη διασπορά του κορωνοϊού.

Κλείσιμο
Στη Γουατεμάλα, τουλάχιστον 103 μετανάστες που απελάθηκαν από τις ΗΠΑ με πτήσεις που έγιναν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο έχει επιβεβαιωθεί πως έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό. Πρόκειται για το ένα πέμπτο των κρουσμάτων στη χώρα της κεντρικής Αμερικής.

Άλλα κρούσματα μόλυνσης μεταξύ μεταναστών που απελάθηκαν από τις ΗΠΑ έχουν επίσης εντοπιστεί στην Αϊτή, στο Μεξικό και στην Τζαμάικα.

Οι αρχές στην Μπογοτά μιλούν για σχεδόν 300 θανάτους από την COVID-19 επί συνόλου περίπου 6.200 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση της Κολομβίας παρέτεινε τα περισσότερα μέτρα περιορισμού ως την 11η Μαΐου, επέτρεψε πάντως να αρχίσουν να λειτουργούν ξανά οι τομείς των κατασκευών και της μεταποίησης.

Εκπρόσωπος της υπηρεσίας μετανάστευσης της Κολομβίας επιβεβαίωσε ότι η πτήση αφίχθη την 30ή Μαρτίου με 64 επιβαίνοντες, αλλά παρέπεμψε τις ερωτήσεις για τα κρούσματα μόλυνσης στο υπουργείο Υγείας, το οποίο από την πλευρά του ανέφερε πως τα στοιχεία αυτά είναι προσωπικού και εμπιστευτικού χαρακτήρα.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας της Λατινικής Αμερικής διαβεβαίωσε με ανακοίνωσή του πως όταν έγινε η πτήση, οι επιβαίνοντες είχαν υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις από στελέχη των αμερικανικών υπηρεσιών μετανάστευσης, τον Ερυθρό Σταυρό της Κολομβίας και στελέχη της υπηρεσίας υγείας στην Μπογοτά σε διάφορα στάδια της διαδικασίας απέλασης και κανένας τους δεν παρουσίαζε συμπτώματα της ασθένειας COVID-19.

Όλοι όσοι επέβαιναν στο αεροσκάφος θα μείνουν υποχρεωτικά σε απομόνωση, όπως συμβαίνει πλέον σε όλες τις περιπτώσεις ταξιδιωτών που φθάνουν στην Κολομβία, πρόσθεσε το υπουργείο, προσθέτοντας ότι θα διευκολύνει τη διαμονή τους σε ειδικούς χώρους καραντίνας.

Η πτήση με την οποία απελάθηκαν οι μετανάστες αναχώρησηε από το αεροδρόμιο σε κέντρο κράτησης αλλοδαπών στην Αλεξάντρια, στην πολιτεία Λουιζιάνα. Δεκατέσσερα στελέχη της ICE στο κέντρο αυτό είχε επιβεβαιωθεί πως προσβλήθηκαν από τον SARS-CoV-2 ως προχθές Τρίτη, κατά την ίδια την υπηρεσία.

Ειδήσεις σήμερα

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός - Ιράν: Τουλάχιστον 13.000 νεκροί στην Τεχεράνη τους τελευταίους δύο μήνες

Κορωνοϊός - Γερμανία: Διακοπές εντός και υπό προϋποθέσεις - Αρνητικό σήμα για έξω

Κορωνοϊός - Γερμανία: Στο 0,75 έπεσε ο δείκτης μετάδοσης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης