Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας: Βάλτε το χαμόγελο στα χείλη σας!

Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας: Βάλτε το χαμόγελο στα χείλη σας!

Tην Παρασκευή 20 Μαρτίου ας θυμηθούμε ότι η στοματική υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την γενική μας υγεία. Η Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας είναι μια ευκαιρία να ενωθούμε όλοι στην προσπάθεια για ένα πιο υγιές στόμα. Δείτε πώς μπορείτε να το κάνετε κάθε μέρα, από εδώ και πέρα και να διατηρείτε υγιές το στόμα σας, όπως και το σώμα σας.

aim00
Αναμφισβήτητα το λευκό των δοντιών παρέχει αυτοπεποίθηση και σιγουριά. Μια υγιής οδοντοστοιχία όμως, είναι πολλά περισσότερα από ένας δείκτης υγείας. Είναι ένα σύμβολο ευεξίας, μια αφορμή για να νιώθουμε καλά όλη την ημέρα. Για να ανοίγουμε το στόμα μας και να μιλάμε χωρίς να ανησυχούμε για την αναπνοή μας. Ας δεσμευτούμε λοιπόν όλοι μαζί ότι θα πράξουμε το σωστό  και θα υιοθετήσουμε τις ενδεδειγμένες  καθημερινές συνήθειες που θα μας εξασφαλίσουν ένα υγιές στόμα.  

Η 20η Μαρτίου έχει οριστεί από την Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία ως η Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας. Η στοματική υγεία είναι πολύπλευρη και περιλαμβάνει την ικανότητα κάποιου να μιλάει, να χαμογελάει, να μυρίζει, να δοκιμάζει, να αγγίζει, να μασάει, να καταπίνει και να μεταφέρει μια σειρά από συναισθήματα μέσα από τις εκφράσεις του προσώπου με αυτοπεποίθηση και χωρίς δυσφορία. Στην Ελλάδα, την ευαισθητοποίηση του κοινού έχει αναλάβει η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ) σε συνεργασία με την ΑΙΜ, την εταιρεία που εμπιστεύονται χιλιάδες Έλληνες για τη φροντίδα των δοντιών τους. Στο πλαίσιο αυτό η AIM στηρίζει την ενημερωτική καμπάνια της ΕΟΟ για την υγεία του στόματος, συμμετέχοντας σε μια σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών, με το βασικό μήνυμα να είναι το «Κάνε Ααα! Ενωμένοι για ένα υγιές στόμα».



Πάνω στο θέμα αυτό, κάποιες συμβουλές είναι πάντα απαραίτητες για να μας υπενθυμίζουν πώς μπορούν να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη. Και θα σας αλλάξουν τη ζωή, αν τις ακολουθήσετε, καθώς το στόμα μας είναι πολύ σημαντικό: μας βοηθάει να τρώμε, να μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας, να χαμογελάμε, να απολαμβάνουμε τη ζωή. Για αυτό λοιπόν και αξίζει την προσοχή και τη φροντίδα μας. Να πώς:

Untitled-1_2
Κλείσιμο


> Επισκεφτείτε τον οδοντίατρο σας τουλάχιστον κάθε έξι μήνες. Αυτός μπορεί να ανακαλύψει αρχόμενες παθήσεις των δοντιών, όπως η τερηδόνα και η ουλίτιδα, αλλά και να σας βοηθήσει να αποφύγετε δυσάρεστες καταστάσεις αν πάσχετε από καρδιακά νοσήματα ή είστε έγκυος, όπου τα ζητήματα των δοντιών μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά.

> Βουρτσίστε τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. Ιδανικά θα πρέπει να το κάνετε αυτό άλλη μία φορά (τρεις φορές δηλαδή), στο γραφείο, για μια νότα φρεσκάδας μέσα στην ημέρα και από τουλάχιστον δύο λεπτά κάθε φορά. Μία φορά την ημέρα χρησιμοποιήστε νήμα και μεσοδόντια βουρτσάκια και φυσικά ένα καλό στοματικό διάλυμα.

> Nα αλλάζετε οδοντόβουρτσα κάθε 3 μήνες. Η οδοντόβουρτσα μας αποτελεί σημαντικό αντικείμενο προσωπικής υγιεινής. Η τακτική αντικατάσταση της είναι επιβεβλημένη. Συγκεκριμένα οι ειδικοί συστήνουν να αλλάζουμε την οδοντόβουρτσά μας κάθε 3-4 μήνες, ακόμα και αν δεν υπάρχουν εμφανή σημεία φθοράς.

> Προσέξτε τις διατροφικές σας επιλογές. Αυτό δεν σημαίνει να μην τρώτε γλυκά -όλοι ξέρουμε ότι η ζάχαρη καταστρέφει το σμάλτο και προξενεί κακό. Σημαίνει, όμως, κάποια άλλα πράγματα. Ιδού: Προσπαθήστε να πλένετε τα δόντια αμέσως μετά την κατανάλωση γλυκών, μετριάστε την κατανάλωση γενικότερα και προσπαθήστε να τελειώνετε κάθε γεύμα με κάτι που περιέχει ασβέστιο (λ.χ. τυρί, γιαούρτι) για να μειώσετε τα οξέα που παράγονται από τα γλυκά. 

> Εμφυσήστε στα παιδιά σας καλές στοματικές συνήθειες. Πλύντε τα δόντια σας μαζί, αγοράστε του μια χαριτωμένη οδοντόβουρτσα και κάντε το παν για να εντάξετε στη ρουτίνα τους το καθημερινό πλύσιμο των δοντιών. Δείτε τον ορθοδοντικό στα πρώιμα εφηβικά χρόνια, μήπως και χρειαστεί σιδεράκια ή νάρθηκες. 

> Προστατέψτε τα δόντια σας με ειδικά προστατευτικά. Ακόμη και αν είστε ερασιτέχνης αθλητής, αν εξασκείτε κάποιο σπορ επαφής, πρέπει απαραιτήτως να χρησιμοποιείτε mouthguards, καθώς αποδεδειγμένα μειώνουν το ρίσκο ενός σημαντικού ατυχήματος στα δόντια. 

Αλλά εσείς, δεν θα τα κάνετε όλα τα παραπάνω μόνο για να έχετε ένα καθαρό και υγιές στόμα που μυρίζει μέντα και δυόσμο ή ένα κατάλευκο χαμόγελο που ακτινοβολεί. Θα το κάνετε γιατί ένα υγιές στόμα είναι ο πιο υπέροχος λόγος για να ξεκινήσεις την ημέρα σου με χαμόγελο και είναι και συγχρόνως η καλύτερη επένδυση στον εαυτό σου. 

Η καλύτερη στιγμή για να ξεκινήσει κάποιος τη προσπάθεια για καλύτερη στοματική υγεία είναι άμεσα. Κάντε και εσείς μια υπόσχεση στον εαυτό σας για ένα υγιές στόμα!
EllinikiAfisa_2020_web


Μάθετε περισσότερα στο https://www.eoo.gr/, στο https://www.worldoralhealthday.org/ και στο https://www.aim.gr/oral-health-care.html
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης